1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. SABAH UYANMAKTA ZORLANIYORSANIZ DİKKAT!
SABAH UYANMAKTA ZORLANIYORSANIZ DİKKAT!

SABAH UYANMAKTA ZORLANIYORSANIZ DİKKAT!

Sabahları uyanmakta zorluk çekiyor, kendinizi aşırı yorgun ve sürekli mutsuz hissediyorsanız dikkat!

A+A-

Sabahları uyanmakta zorluk çekiyor, kendinizi aşırı yorgun ve sürekli mutsuz hissediyorsanız siz de ‘Fibromiyalji sendromu’na yakalanmış olabilirsiniz. Ajans Haber’e konuşan Prof. Dr. Burhanettin Uludağ, Fibromiyalji hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Tüm vücutta, özellikle kaslarda yaygın ağrılarla başlayan Fibromiyalji rahatsızlığında; hastaların büyük bir kısmı aşırı yorgunluk, uyku bozukluğu, sinirlilik, mutsuzluk, dikkatte azalma, unutkanlık, iş yapmada isteksizlik gibi pek çok şikâyetle karşılaşabiliyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Burhanettin Uludağ, bu rahatsızlıkların yanı sıra huzursuz bağırsak sendromu (irritabl kolon sendromu), lupus ve romatizmal gibi şikâyetlerin de beraberinde gelebileceğini söyledi.

Hastalığın ilk belirtilerinin boyun ve sırt bölgelerinde, halk arasında sık kullanılan kuluç denilen tutukluk, ağrı ve dinlendirici olmayan uykular olduğunu belirten Uludağ, “Fibromiyalji sendromu; yaygın kas ağrıları, şiddetli yorgunluk, uyku bozukluğu, unutkanlık ve depresyona eğilimdir. Hastalarda ayrıca mesane ve bağırsak sorunları, deride kızarıklık ve döküntüler, göz ve ağızda kuruluk, kulaklarda uğultu, baş dönmesi ve denge sorunları, ellerde uyuşma, karıncalanma gibi yakınmalar görülebilir. Hasta, ne kadar uyursa uyusun bir türlü dinlenmiş olarak uyanmaz. Uyku kalitesinde süreklilik gösteren bu bozukluk sonucu zamanla hastada, yorgunluk, iş yapmaya karşı isteksizlik, aşırı sinirlilik, mutsuzluk, dikkatsizlik ve unutkanlık baş gösterir.  Bazen bunlara mide ve bağırsak faaliyetlerinde düzensizlik gibi belirtiler de eklenir.” dedi.
Tanısı; hastanın yakınmaları, fizik muayenede fibrozit adı verilen ağrılı odakların (tetik noktaları) belirlenmesi ve altta başka bir hastalığın bulunmaması ile konur. Erken tanı ile tedavi, daha etkin olarak yapılabilmektedir. 

“ÜLKEMİZDE 4 MİLYON KİŞİDE VAR”

Fibromiyalji, yaklaşık her yüz kişiden 5’inde görülen yaygın bir rahatsızlık. Ülkemizde yaklaşık 4 milyon kişi, Fibromiyalji hastası. Kadınların erkeklere oranla bu hastalığa daha sık yakalandığını vurgulayan Uludağ, hastalığın çocuk ve yaşlılar dâhil olmak üzere her yaşta görülebileceğini, 30-60 yaş arasındaki bireylerde daha sık rastlanabileceğini söyledi.

“YÜZDE 80’İ KADINLARDAN OLUŞUYOR”

Fibromiyalji hastalarının yüzde 80’ini kadınların oluşturduğunu vurgulayan Uludağ,  kadınların beyninde bulunan serotonin maddesinin, erkeklerdekine oranla daha düşük olması iddialarını, bu duruma neden olarak gösterdi.

Uludağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun nedeni büyük olasılık hormonsaldır. Fakat ilginç bir durum olarak kadınlarda beyinde bulunan serotinin isimli maddenin, erkeklerdekine oranla 7 kat düşük olduğu iddia edilmektedir. Serotonin beyinde uyku, uyanıklık döngüsü, uyanıklığın sürdürülmesi, arzu ve istekler, ruh hali ve ağrının kontrolünün sağlanmasında görevleri olan bir aracı kimyasal maddedir. Düşük olması ile ağrıya olan duyarlılık artar, aynı zamanda uyku bozuklukları ortaya çıkabilir. Kadınlar, yaşamın güçlüklerine ve toplumsal baskılara daha çok maruz kalırlar. Bu fiziksel ve psikolojik stres, fibromiyalji oluşumunu kolaylaştırıyor olabilir.”

“STRESTEN UZAK DURUN”

Fibromiyalji, zaman içinde eklem bozukluğu, gerilim, baş ağrısı, migren, somatoform bozukluklar, depresyon gibi başka bazı hastalıkların ortaya çıkışını kolaylaştırır. Fibromiyalji gelişiminde en önemli faktörler cinsiyet, fiziksel ve psişik stres, uyku bozukluğu ve depresyon olarak sayılabilir. Stresten uzak durmayı başararak, uyku düzeni ve psişik duruma dikkat ederek fibromiyaljiden korunabilmek mümkün. Spor ve gevşeme teknikleri de yararlı yöntemler arasında. 

FİBROMİYALJİ NASIL ANLAŞILIR?

Fibromiyalji’nin, kronik uzun yıllar devam eden, tedavi edilmedikçe daha kötüye giden, ağırlaşan bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Uludağ, “Hastalığın tedavisi mümkündür. Ancak tedavi, erken teşhis ve tedaviye erken başlamakla çok daha başarılı olmaktadır. Bu nedenle ne kadar uyursanız uyuyun; sabahları kalkmakta zorluk çekiyorsanız, kendinizi hep yorgun hissediyorsanız, enerjiniz düşük ve unutkansanız, sık sık boynunuzda ve sırtınızda kuluç denilen kas ağrıları oluşuyorsa sizde Fibromiyalji başlamış olabilir. Bu durumda Fibromiyalji konusunda uzman olan bir hekime başvurmanız çok yararlı olacaktır.” şeklinde konuştu.

Ajans Haber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.