1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SATIŞI YENİDEN GÜNDEMDE
SATIŞI YENİDEN GÜNDEMDE

SATIŞI YENİDEN GÜNDEMDE

Euro Grubu’nun Güney Kıbrıs’la ilgili aldığı bazı kararlardan dolayı Rum Merkez Bankası’ndaki

A+A-

RUM MERKEZ BANKASI YETKİLİSİ: “ALTIN SATMA NİYETİ YOK

Euro Grubu’nun Güney Kıbrıs’la ilgili aldığı bazı kararlardan dolayı Rum Merkez Bankası’ndaki altın rezervlerinin satışı konusunun yeniden gündeme geldiği belirtilirken, adı açıklanmayan bir banka yetkilisi, altın rezervlerini satma niyeti bulunmadığını açıkladı.

Simerini gazetesi “Merkez Bankası Altını Satmıyor... 400 Milyon Euro’nun Bulunması İçin Alternatif Çözümler İnceleyecek” başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum Hükümetini 400 milyon Euro almak için Rum Merkez Bankasına başvurmaya mecbur eden Euro Grubu’nun bir kararı ve memorandumun bir maddesinin, bankadaki altın rezervlerinin satışı konusunu yeniden sahneye çıkardığını yazdı.

Bankadaki altının toplam değerinin 440 milyon Euro olduğunu belirten gazete, öte yandan Merkez Bankası’ndan üst düzey bir yetkilinden edinilen bilgiye göre, bankanın böyle bir eylemde bulunma niyetinin olmadığını kaydetti.

Habere göre banka yetkilerinden biri gazeteye yaptığı açıklamada “Merkez Bankası destek programını finanse etmek için altın rezervlerinin satışına gitmeyi amaçlamıyor. Böyle bir niyet yok” dedi.

İlgili bir soruya yanıt veren Rum Maliye Bakanı Haris Georgiadis ise programın finansal ihtiyaçlarının karşılanması için 400 milyon Euro bulunmasının, Euro Grubu’nun kararlarından doğan bir yükümlülük olduğunu söyledi.

“Euro Grubu kararı söz konusudur” diyen Georgiadis, bazı meblağlar sağlamak için özelleştirme programını ileri götürmeye mecbur oldukları gibi, bunun da bir yükümlülük olduğunu belirtti. Georgiadis, Merkez Bankası’yla yazılı iletişime geçerek, alternatif seçeneklerin incelenmesini önerdiğini de ifade etti.

Gazete Merkez Bankası Yönetim Kurulundan aldığı bilgilere göre konunun 400 milyon Euro’nun bulunmasına yönelik diğer alternatif seçeneklerin inceleneceği bir toplantıda en kısa zamanda ele alınacağını yazdı.

Haberde Hristofyas Hükümet döneminde altın satışı gündeme geldiğinde sert tepkiler gösteren DİSİ Başkanı Averof Neofitu ve DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un da dün konuyla ilgili açıklamalarda bulunduğu aktarıldı.

Gazeteye göre Neofitu, partisinin o zaman, altın satışından elde edilecek gelirlerin, giderlerin artmasına gideceğinden dolayı altın satışına karşı olduğunu anımsatarak, bugün de altın rezervlerinin satışının prensip olarak doğru olmadığını düşündüğünü ifade etti.

“Ancak bir gerçeklik var. Bu bağlayıcı maddenin bulunduğu kredi sözleşmesidir. Şu anda bir gerçeklikle, bu şartın bulunduğu bir kredi sözleşmesiyle, bir memorandumla karşı karşıyayız” diyen Neofitu, memorandumdan kolayca çıkmak istiyorlarsa bunun hızlıca uygulanması ve inançlı olmaları gerektiğinden söz etti.

Neofitu, Kıbrıs’ın altınlarını satmak yerine başka kaynaklardan 500 milyon Euro bulabilirlerse, yeninden müzakere imkanı varsa, Troyka’nın bunu inceleyebileceğini düşündüğünü söyledi.

Neofitu, yeni kaynakların zor bulunduğuna da işaret ederek, altın satışından elde edilecek herhangi bir gelirin harcamaların artmasına değil, kamu borcunun azalmasına gideceğini ifade etti.

Papadopulos ise (altın rezervleri satışının) memorandumun içinde yer aldığını belirterek, partisinin geçmişte alternatif seçenekler sunduğunu anımsattı ve bunların şimdi yeniden incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Politis gazetesine göre EDEK de yaptığı açıklamada altın satışına karşı çıktı.

Gazete ayrıca Reuters haber ajansını kaynak göstererek, Rum Merkez Bankası’ndan bir yetkilinin altını satmayı amaçlamadıkları şekildeki açıklamasını da aktardı.

Fileleftheros gazetesi ise haberi “Altın Satışı Konusu... Hükümet Dolaylı Memorandum Yükümlülüğü Diyor... DİSİ VE DİKO Şimdi De Hemfikir Olmadıklarını Ancak Kabul Edeceklerini Söylüyorlar” başlıklarıyla verdi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.