1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. Sebzelerini sularken vuruldu
Sebzelerini sularken vuruldu

Sebzelerini sularken vuruldu

kaçak avcıların tüfeğinden çıkan saçmalarla yaralandı...

A+A-

Ahmet İLKTAÇ

Beyarmudu’nda İngiliz Üsler Bölgesi’nde “Ayvana” olarak bilinen yerde, kendisine ait tarlada sebzelerini sulayan Ahmet Güven Rızaner, muhtemelen Kıbrıslı Rum kaçak avcıların tüfeğinden çıkan saçmalarla başından ve sol kolundan yaralandı.

Ahmet Güven Rızaner, şikâyet için gittiği İngiliz Üsler Polisi’nde (SBA) yine İngiliz Üsleri’nden ambulansla gelen sağlık ekipleri tarafından ayakta tedavi edildi.

Köyde büyük infiale neden olayla ilgili olarak İngiliz Üsler Polisi (SBA) ve Gazimağusa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Dörtyol Polis Karakolu’nda görevli polis ekibi konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Güney Kıbrıs’ta dün av günü olmadığı ancak bölgede sürekli kaçak Rum avcıların avlandığı öğrenilirken, Ahmet Güven Rızaner, kendisini vuranların muhtemelen, bölgedeki su kuyusunun yanına güvercin vurmaya gelen kaçak Rum avcılar olduğunu belirtti.

Beyarmudu’nda yaşayan vatandaşlar, evlerin hemen dibine kadar uzanan İngiliz Üsler Bölgesi’nde hemen hemen her gün avlanan Rum avcıların, büyük tehlike yarattığından yakındı.

Köylüler, hemen hemen her gün evlerinin hemen dibinde tüfek sesleri duymaları nedeniyle büyük huzursuzluk yaşadıklarını belirtti.

Yaşanan son olayın büyük şans eseri hafif yaralanma ile atlatıldığını anlatan köylüler, daha büyük bir yaralanma ile neticelenecek bir olayın kötü sonuçlar doğuracağına işaret ederek, yetkililerden bir an önce tedbir almasını istedi.

Rızaner: Bahçemde sebzeleri sularken vuruldum

Kıbrıs’a konuşan Ahmet Güven Rızaner, sabah saat 09.00’da İngiliz Üsler Bölgesi içerisinde “Ayvana” olarak adlandırdıkları bölgede bulunan kendi adına koçanlı tarlasına sebzelerine su vermek için gittiğini söyledi.

Ahmet Güven Rızaner, saat 09.30’da sebzelerini suladığı sırada kendisinden en fazla 100 metre uzaklıkta 2 el tüfek sesi duyduğunu kaydetti.

Kalkıp tüfek seslerinin geldiği noktaya baktığında aniden 1 el daha tüfek sesi duyduğunu ve onlarca saçmanın üzerine vurduğunu anlatan Rızaner, kalın giysi giydiğinden saçmaların birçoğunun kıyafet nedeniyle derisine girmediğini, ancak kıyafetinin sıvalı olduğu sol koluna ve başına isabet eden saçmaların derisinden içeriye girdiğini söyledi.

Ahmet Güven Rızaner, vücuduna giren saçmaların şiddetli bir yanmaya neden olduğunu dile getirdi.

Kendisine ateş eden 2 kişiye doğru bağırdığını, onların “pardon” mahiyetinde el kaldırdıklarını ifade eden Rızaner, bu iki kişinin apar topar plakasını görmediği lacivert bir çift kabin araca binerek hızla uzaklaştıklarını ifade etti.

Ahmet Güven Rızaner, Beyarmudu Muhtarı Mustafa Tan’ı arayarak yardım istediğini ve muhtarla birlikte İngiliz Üsler Polisi’ne (SBA) gittiğini söyledi. SBA polisine vardıklarında hemen ambulans çağırıldığını ve orada kendisine ayakta tedavi uygulandığını ve tansiyonunun ölçüldüğünü kaydeden Rızaner, konuyla ilgili SBA polisine şikayette bulunduğunu belirtti.

Ahmet Güven Rızaner; “çok daha kötü sonuçlar olabilirdi. Bu saçmalardan biri birkaç santim aşağıya gelse gözümü kör edebilirdi. Tüm köylüler bu durumla ilgili şikayetçidir. Köyde her gün duyduğumuz bu silah seslerinden huzurumuz kalmadı. Rum avcılar, evlerimizin dibine kadar gelip av yapıyorlar. Artık bu konuya yetkililer tedbir almalıdırlar” diye konuştu.

Olayda kasıt olup olmadığını bilmediğini, daha önce kaçak Rum avcıları SBA polisine şikayet ettiğini anlatan Rızaner, böylesi bir durumla veya bundan daha kötü bir durumla karşılaşmak istemediklerini söyledi.

Tan: Tedbir almak için birbirimizi vurmamızı beklemesinler

Beyarmudu Muhtarı Mustafa Tan, İngiliz Üsler Bölgesi’nde köylülerin hemen evlerinin dibinde yapılan bu avcılıktan büyük rahatsızlık yaşadıklarını kaydetti.

Mustafa Tan, İngiliz Üsler yetkilileri ile konuyu defalarca konuştuklarını ama hiçbir tedbir alınmadığını belirtti.

Yine İngiliz Üsler Bölgesi’nde köylülerine ait tarlalarda Kıbrıslı Rum kaçak avcıların mahsullere zarar vererek avcılık yaptıklarını öne süren Tan, en son da köylerinden Ahmet Güven Rızaner’in bu kaçak Rum avcılar tarafından vurulduğunu belirtti.

Mustafa Tan, Rum kaçak avcıların köylerinin “Ayvana” olarak bilinen bölgesinde tüfeklerle, “Pergamos” olarak bilinen bölgesinde de köpeklerle kaçak av yaptıklarını aktardı.

Bu kaçak avcıların Türk evlerinin dibine kadar gelip tüfeklerle kuşlara ateş ettiklerine dikkat çeken Tan, eğer bu şekilde birinin hayatını kaybetmesi halinde bölgede çok büyük olaylar çıkacağının altını çizdi.

Mustafa Tan; “yetkililerin tedbir almalarının zamanı geldi ve geçti. Tedbir alsaydılar arkadaşımız bugün yaralanmayacaktı. Birbirimizi vurmaya kadar gidebilecek olaylar olabilir” şeklinde konuştu.

Edip: Hayatımızdan endişe ediyoruz

Beyarmudu Belediyesi Başkanı İlker Edip, yıllardır konuyla ilgili olarak İngiliz Üsler Yönetimi’ne şikâyette bulunmalarına rağmen pek bir adım atılmadığını söyledi.

İlker Edip, son olarak da bu istenmeyen olayın yaşandığını dile getirdi. Köylüler olarak evlerinin hemen dibinde yapılan bu kaçak avdan şikâyetçi olduklarının altını çizen Edip, bir başka ayrımcılığın da İngiliz Üsler Bölgesi olan ancak köylülerine ait toprak parçalarında Kıbrıslı Rumların serbestçe avcılık yapabildiği, ancak Kıbrıs Türklere buralarda avcılık yapmanın yasak olması olduğunu belirtti.

İlker Edip, bölgedeki otorite boşluğundan dolayı kaçak Rum avcıların bu durumu kullandıklarını, herhangi bir zorluk görmeleri halinde İngiliz Üsler Bölgesi’ndeyse hemen Barış Gücü’nün olduğu bölgeye kaçtıklarını bildirdi.

Rum kaçak avcıların Türk evlerin hemen dibine kadar gelerek ateş ettiklerini ifade eden Edip, bu evlerin bahçesinde olan vatandaşların ve çocukların hayatlarından endişe ettiklerimi ve konuyla ilgili olarak KKTC makamlarını göreve davet ettiğini sözlerine ekledi.

Zort: Avlama için onlara izin vermesinler

Beyarmudu Avcılık Atıcılık Birliği Başkanı Ahmet Zort ise, dün Güney Kıbrıs’ta av günü olmamasına rağmen kaçak Rum avcıların Ayvana olarak bilinen bölgeye gelerek kaçak avcılık yaptıklarını söyledi.

Ahmet Zort, geçmişte köylerinin batı kesiminde olan “Pergamos Kamp Alanı” olarak bilinen bölgede de kaçak avcılık yapıldığını ancak günümüzde alınan tedbirlerle kaçak avcılığın çok aza indirildiğini aktardı.

Kıbrıslı Rumların “Ayvana” olarak bilinen İngiliz Üsler Bölgesi’nde yaptıkları avda Beyarmudu’ndaki Türk evlerinin hemen dibinde avcılık yaptıklarını, bu nedenle her gün tüfek sesleri nedeniyle köylülerin büyük rahatsızlık yaşadıklarını belirten Zort, İngiliz Kaymakamlığı’nın bu bölgede Türklere avcılık için izin vermediği gibi Rumlara da izin vermemesi gerektiğini kaydetti.

Ahmet Zort, kaçak avcıların tüfeğinden çıkan saçmaların bir köylülerini yaralamasını işaret ederek, “vurulan köylümüz genç değildi. Ya genç biri vurulsa o da gidip tüfeğini alıp gelse kendini vuranları vursa ne olacaktı?” diye sordu.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.