1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ŞEHİTLER AKM’DE DÜZENLENEN TÖRENLE ANILDI
ŞEHİTLER AKM’DE DÜZENLENEN TÖRENLE ANILDI

ŞEHİTLER AKM’DE DÜZENLENEN TÖRENLE ANILDI

Şehitler, “21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası” nedeniyle bugün çeşitli törenlerle anılıyor.

A+A-

Şehitler, “21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası” nedeniyle bugün çeşitli törenlerle anılıyor.

Lefkoşa’da ilk Şehitler Abidesi önünde ve ardından da Atatürk Kültür Merkezi’nde  (AKM) ayrı ayrı anma töreni düzenlendi

AKM’deki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törene, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, , bakanlar, askeri erkan ve diğer yetkililer katıldı.

Anma töreninde Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora ile Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan birer konuşma yaptı. Tören, Lefkoşa Türk Lisesi’nin hazırladığı “Vatan Bizim” isimli ortatoryoyla tamamlandı.

BORA

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı  Yılmaz Bora konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının 1960’lı yıllardan başlayarak verdiği mücadeleyi anlatarak, “Kıbrıs Türk halkında meydana gelen acı ve teessürün derecesini bugün burada ortaya koymak mümkün değildir” dedi.

Kıbrıs Türk halkının çok zor şartlar altında sürdürdüğü mücadelesinde asla karamsarlığa ve umutsuzluğa kapılmadığını kendine ve yanı başındaki büyük Türk ulusuna güvendiğini ve direndiğini dile getiren Bora, Rumların sebep olduğu acı olayların anlatılması ve bugünlere kolay gelinmediğini herkesin bilmesi gerektiğini belirtti.

Bora,  bugünlere çok zor ve çetin aşamalardan geçerek gelindiğini, Rumların Güney’deki gayri meşru yönetimlerine karşı meşru, demokratik ve bağımsız bir devlet olduğunu vurgulayarak, “Bu devleti yaşatmak hepimizin görevi olmalıdır. Bu da ancak birlik ve beraberliğin korunmasıyla mümkün olur” dedi.

Bora, vatanı için canını kanını veren şehitleri anarak, KTBK ve GKK minnet ve şükranlarını sundu.

ERSAN

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan da, şehitler önünde saygıyla eğilerek, milli mücadele yıllarını anlattı ve Kıbrıs Türk halkının çektiği acıları, verdiği mücadeleyi dile getirdi.

Ersan, Kıbrıs Türk halkının çok acılar çektiğini ancak mücadelesinden asla vaz geçmediğini ifade ederek, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatıyla Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması önlenirken, tüm Kıbrıs’a da barışın ve huzurun geldiğini belirtti.

Kıbrıs’ta adil, eşit egemenlik ve Türkiye’nin garantörlüğünü içeren bir anlaşma istediklerini ifade eden Ersan, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu görüşmelerde desteklediklerini söyledi.

Ersan, “Bugün toprağı vatan yapan ve bu uğurda Şehit olanların önünde saygıyla eğilme günü. Bugün onları düşünme, anlama ve ders çıkarma günü. Bugün özgürlüğümüzün bedelini, bedenleriyle ödeyen, Kıbrıs Türk mücadelesinin aziz şehitlerini anma günüdür” diye konuştu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.