1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "SERMAYENİN DİNİ, DİLİ, IRKI YOKTUR"
"SERMAYENİN DİNİ, DİLİ, IRKI YOKTUR"

"SERMAYENİN DİNİ, DİLİ, IRKI YOKTUR"

“Sermayenin dili, dini, ırkı yoktur”

A+A-


“Yatırımcılar Kıbrıs sorununu engel olarak görmüyor”

Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) Başkanı Ekonomist Berkan Tokar, göreve geldiği 2013’ten bu yana yaptıkları çalışmaları ve karşılaştıkları zorlukları anlattı. Tokar, yatırımcıların ülkemize yatırım yapmak için Kıbrıs sorununu bir engel olarak görmediğini söyledi.

Ülkemizle ilgili olarak gerek kalkınma planlarında, gerek konferanslarda, gerekse Dünya Bankası raporu gibi raporlarda ortaya konulan sektörlerin taranması amaçlı kurulan YAGA, 2007 yılından bu yana diğer ülke örnekleri, sektör hedeflemesinde dikkat edilecek hususların değerlendirilmesi gibi konularda çalışmalar yapıyor.

Yabancı yatırımcıları ülkemize getirme ve onlara uygun ortamı sağlamak için çalışan YAGA, uygun sektörlerden ülke olarak beklentilerin belirlenmesi ve hangi sektörlerin hedeflenmesi konusunda çalışmalar yaparak öneriler ortaya koyuyor.

Başbakanlığa bağlı olan YAGA, yaptıkları çalışmalar ve karşılaşılan sorunlarla ilgili projeler oluşturarak Başbakan’a sunuyor.

“Sermayenin dili, dini, ırkı yoktur”

YAGA’nın amacının gelen yabancı yatırımcıları doğru yönlendirmek ve Başbakan’a direkt tavsiyeler verebilme olduğunu kaydeden Tokar, beş uzman personel ile görev yaptıklarını aktardı.

Yatırımcıların ülkemizde belli aracılar vasıtasıyla veya internet üzerinden kendileriyle iletişime geçerek araştırtmalar yaptıklarını anlatan Tokar, iki yıldan bu yana yaklaşık yüz yatırımcıyla iletişim kurduklarını ve görüştürdüklerini ifade etti.

“Sermayenin dili, dini, ırkı yoktur” diyen Tokar, önemsedikleri noktanın yatırım fonlarının dışarıdan sağlanması olduğunu söyledi.

Tokar, ülkemizdeki kaynakların çok fazla olmadığını, bu nedenle bunları kullanmak yerine yurt dışı kaynakları kullanmanın daha doğru olacağını söyledi.

“Ülkemizin mevcut durumu onları korkutmuyor”

Yatırım yapmak için girişimde bulunan şirketlerin çoğunluğunun Türkiye ağırlıklı olduğunu aktaran Tokar, YAGA tarafından tasarlanan “Katı atık projesi” için 40 civarında Avrupalı şirketin kendilerine başvurduğunu belirtti.

Avrupalı şirketlerin proje için ülkemize gelerek araştırmalar yaptığına dikkat çeken Tokar, yatırımcıların kendilerine Kıbrıs sorunu nedeniyle sorular yönlendirdiklerini ancak bunun onlar için önemli olmadığını söyledi.

Tokar, yatırımcıların dünyanın her yerinde aradığı unsurların ayni olduğunu ve risklerin az olduğu sürece ülkemize gelmekte çekinmediklerini ifade etti.

Kendilerine belli hedefler koyarak çalışmaları gerektiğini kaydeden Tokar, “Yatırımcılar Kıbrıs sorununu bir engel olarak görmüyor. Ancak çözüm olursa daha serbestlik ve her türlü unsur için rahatlık olacak. Mülkiyet konusunda risklerle ilgili konularda donanımlıyız. Ülkemizin mevcut durumu onları korkutmuyor. Yatırımcılar daha hızlı cevap verebilmemiz gerekli her konuda”

“Hükümetlerin ömrü kısa”

Hükümetlerin ömrünün uzun olmamasının yatırımcıları da etkilediğini belirten Tokar, bir yatırımcının ülkemize yatırım başlatabilmesi için en az bir buçuk yıl gerektiğini ancak, hükümetlerin de bu süreçte değiştiğini söyledi.

Değişen hükümetler nedeniyle işlerin aksadığına ve yatırımcıya yeterli yardımı sağlanamadığına dikkat çeken Tokar, ülkemizde daha sağlıklı siyaset uygulaması olması gerektiğini savundu.

Örnek olarak ülkemize yapılacak 30 milyon Euro’luk bir projenin iç piyasaya da yansıyacağını ifade eden Tokar, işletmenin istihdam, sosyal sigorta, gelir vergisi gibi birçok konuda ekonomiye katkı sağlayacağını belirtti.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.