1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SEYRÜSEFERDE BİTMEYEN KAOS
SEYRÜSEFERDE BİTMEYEN KAOS

SEYRÜSEFERDE BİTMEYEN KAOS

"BAKAN RANDEVU VERMİYOR"

A+A-

Seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine aktarılması projesi rafa kalkarken, MASİB Başkanı İbrahim Akın, yeni sisteme karşı duran siyasiler olduğunu söyledi

 

Suna ERDEN

Seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine aktarılması projesi rafa kalkarken, MASİB Başkanı İbrahim Akın, yeni sisteme karşı duran siyasiler olduğunu söyledi

Seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine aktarılması ile ilgili açıklamaların üzerinden aylar geçmesine rağmen henüz bir sonuca varılamadı. Hükümet, 2016 yılında yeni sistem için çalışma toplantıları yaptı ancak 2017 yılının bitmesine birkaç ay kalmasına rağmen kimseden ses çıkmadı. Son olarak çıkarılan seyrüsefer affının amacının yeni sisteme geçilmeden önce tüm araçların kayıt altına alınması olarak belirtilse de seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine aktarılması uygulamasına geçilmediği için afta amacına ulaşamadı. Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği (MASİB) Başkanı İbrahim Akın, yeni sisteme karşı duran siyasiler olduğunu, bu nedenle rafa kalktığını ifade etti. Star Kıbrıs’a konuşan Akın, “Yeni sistemin hayata geçip geçmeyeceği belli değil. Bu nedenle başka önlemler alınmalı” dedi.

BAKAN RANDEVU VERMİYOR

Akın, seyrüsefer uygulamasının akaryakıta eklenmesi projenin hayata geçirilmediğini, birlik olarak bunun nedenini öğrenmek için Maliye Bakanlığı ile görüşmek istediklerini ancak haftalardır kendilerine bakanlık tarafından randevu verilmediğini söyledi. Akın, yeni sisteme geçileceği için seyrüsefer affı çıkarıldığını, af süresinin 1 ay önce tamamlandığını ifade ederek, yeni sisteme geçilmemesi halinde çıkarılan affın bir anlamı kalmayacağını dile getirdi. Akın, yetkililerin bu konuda sessiz kaldığını belirterek, “Yeni sistem bugün geçse dahi uygulamaya konması süre alır. Çünkü petrol istasyonlarının yeni sisteme göre düzenlenmesi gerekmektedir. Ancak 2017 yılının bitmesine birkaç ay kalmasına rağmen seyrüseferin akaryakıta eklenmesi projesi ile ilgili bir adım atılmamıştır” dedi.

NE OLDU O AÇIKLAMALAR

Maliye Bakanlığı’nın da birkaç ay önce açıklama yaparak akaryakıt uygulamasının hayata geçeceğine dair açıklamalarda bulunduğunu kaydeden Akın sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizimde uğraşlarımız sonucu Mart ayında seyrüsefer affı çıkarıldı. Affın süresi bir ay önce tamamlandı. Affın çıkarılış amacı seyrüseferin akaryakıta eklenmesi uygulaması hayata geçmeden önce kaçak durumda olan tüm araçların kayıt altına alınmasıydı. Affın esas amacı buydu ve amacına da ulaştı. Daha önce de birkaç kez seyrüsefer affı çıkarılmıştı ve aflar, “Ödeyenler enayi mi?” tartışmalarına neden olmuştu. Hem Maliye Bakanlığı hem de Ulaştırma Bakanlığı, yeni sistem geleceğini ve bu affın son af olduğunu açıklamıştı. Ancak Kasım ayında hayata geçirilmesi planlanan yeni sistem Ağustos ayında olmamıza rağmen halen hayata geçmedi ve ne zaman geçeceği de belli değil.”

YENİ SİSTEM YOKSA MEVCUT SİSTEM İYİLEŞTİRİLMELİ

Bunun nedeninin yeni sisteme karşı duran siyasiler olduğunu savunan Akın, Yeni sistemin şimdiye kadar tamamlanmış olması gerekiyordu. Ancak yeni sisteme karşı olanlar olduğu için uygulama hayata geçirilmiyor” dedi. Akın, bu gidişle 2018 yılında dahi yeni sistemin hayata geçirilemeyeceğini ifade ederek şunları söyledi: “Seyrüseferin akaryakıta eklenmesini beklersek daha çok bekleriz. Bu nedenle acil önlemler alınması gerekiyor. Madem yeni sisteme geçilemiyor o zaman seyrüsefer fiyatlarında derhal bir düzenleme yapılması, araç kilosu bazında ücretlerin belirlenmesi lazımdır. Mevcut fiyat uygulaması sürerse yine yüzlerce araç sahibi ödemeye yapamayacak ve yüzlerce araç tekrar kayıt dışına çıkacak. Eğer fiyatlarda düzenleme olmazda afla kayıt altına alınan araçların da bir anlamı olmayacak. Yine eskisi gibi kaos yaşanacak.”

Akın, seyrüsefer ücretlerine yapılması gereken düzenleme ile ilgili her türlü desteği de vereceklerini dile getirdi.

YİNE LAFTA KALDI

Hükümet, 2016 Mayıs ayı itibari ile seyrüsefer sisteminde yeni bir uygulamaya geçilmesi için çalışma başlatmıştı. Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmada, seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine aktarılması ele alınmıştı. Kamuoyuna da yansıyan yeni sistem arayışları olumlu ve olumsuz tartışmaları beraberinde getirmişti. Bu konuyla ilgili tartışmalar devam ederken, bu kez seyrüsefer affı gündeme gelmişti. Bazı kesimlerin, “Ödeyenler enayi mi” eleştirilerine neden olan affın gerekçesi ise yeni sisteme geçileceği, kayıtsız tüm araçların kayıt altına alınması olduğu açıklanmıştı. Hükümet, 15 Mart 2017 tarihinde seyrüsefer affını yürürlüğe koymuş ve seyrüsefer ödememiş onlarca kişi aftan yararlanmıştı. Esas amacı “yeni sistemden önce tüm araçları kayıt altına almak olan” affın süresi ise Temmuz ayında doldu. Ancak 2016 yılında çalışmaları başlatılan,2017 yılında hayata geçirileceği açıklanan “seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine aktarılması” projesi ise meçhul kaldı.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.