1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SEYRÜSEFERİNİ DÜZENLİ ÖDEYENE İNDİRİM!
SEYRÜSEFERİNİ DÜZENLİ ÖDEYENE İNDİRİM!

SEYRÜSEFERİNİ DÜZENLİ ÖDEYENE İNDİRİM!

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu oy çokluğuyla kabul etti!

A+A-

MOTORLU ARAÇLAR VE YOL TRAFİK (DEĞİŞİKLİK NO:2) YASA TASARISI OY ÇOKLUĞUYLA ONAYLANDI

4 DÖNEM BOYUNCA SEYRÜSEFERİNİ DÜZENLİ ÖDEYENLER 5. YIL YÜZDE 5 İNDİRİMDEN YARARLANABİLECEK

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu “Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik No: 2) Yasa Tasarısı”nı oy çokluğuyla kabul etti.

Tasarı, 4 dönem boyunca seyrüseferlerini düzenli ödeyen vatandaşlara 5. yıl yüzde 5 oranında indirim sağlanması; yeni motorlu araç satıcılarının kullandığı teşhir plakalarının kapsamının genişletilerek, yeni olmayan motorlu araç satıcılarına da verilmesini ve bu plakaların her biri için yıllık bir miktar harç alınmasını öngörüyor.

Tasarının görüşülmesi sırasında milletvekilleri konuşmalar yaptı. Tasarıyla ilgili raporu Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür okudu.

TATAR: “KAÇ ARACIN KAYITTAN DÜŞTÜĞÜNÜ BİLMEMİZ LAZIM”

İlk sözü alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, UBP döneminde benzer tasarılar hazırladıklarında çok eleştirildiklerini belirterek, kayıttan düşmüş araçların yeniden kayda girmesi için bir takım düzenlemeler öngörüldüğünü söyledi.

Tasarıyı oylamadan önce kaç aracın kayıttan düştüğünü bilmeleri gerektiğini belirten Tatar, devletin ne kadar para bağışlayacağını sordu.

“Devlette bilgi eksikliği var” diyen Tatar, kaç aracın kaç yıldır kayıttan düştüğünü ve ne kadar bağışlanacağını öğrenmek istediğini vurguladı. Lüks araba sürenlere de bağışlar yapılacaksa, adaletin nerede olduğunun sorgulanacağına işaret eden Ersin Tatar, milletvekillerinden hangi tasarıya oy verdiklerini iyi düşünmelerini istedi.

Tatar, günün sonunda büyük şirketlerin, büyük patronların da yararlanacağını söyledi.

Vergi Dairesi’nin yeni binasına taşınacağını belirterek hayırlı olmasını dileyen Ersin Tatar, halka daha iyi hizmet verilmesi için özveriyle çalışan Araç Kayıt Birimine de yer bulunmasını istedi.

HAMZAOĞULLARI: “TESPİT ETMEK POLİSİN GÖREVİ”

CTP-BG İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, toplu taşımacılıkta kullanılan araçların tamir amaçlı gittiği yerden 3 yılda dönemediğinden kayıttan düştüğünü belirtti.

Kayıttan düşen 20 bin aracı tespit etmenin Meclis’in veya hükümetin değil, Polis Genel Müdürü’nün görevi olduğunu söyledi Hamzaoğulları, bu araçların CTP’nin hükümette olduğu 8 aylık dönemde mi kayıttan düştüğünü sordu.

Hamzaoğulları, popülizm yapmadan konuşulmasını istedi.

ÇAVUŞOĞLU: “POLİS YIPRATILMASIN”

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, insanları kategorize etmenin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Çavuşoğlu, denetimleri polisin yaptığını ama vekaleten yürütülen müdürlüğü bahane ederek polisin yıpratılmasının devletçilik anlayışına sığmadığını belirtti.

Polisin şu andaki işleyişinin vekaletle ilgili olmadığını ve ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini belirterek, araç-kayıtla ilgili dairenin de sorumlulukları bulunduğunu hatırlatan Nazım Çavuşoğlu, her olumsuzluğun Polis Genel Müdürlüğü’ne yüklenmesinin kabul edilemeyeceğini ifade etti.

SOYER: “İSTATİSTİK KONULARDA SINIFTA KALDIK”

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, ülkede istatistik konularında sınıfta kalındığını belirterek, devletin istatistik birimi için ne yapıp edip münhal açılması ve bu alanda eğitilmiş gençlerin Kamu Hizmeti Komisyonu’nun açacağı sınavla istihdam edilmesi gerektiğini söyledi.

Veriye dayalı konuşmalar yapmak gerektiğini belirten Soyer, TC Yardım Heyeti’nin yayımlayacağı raporu dört gözle beklediğini çünkü devletin mali durumuyla ilgili en derli toplu bilgiyi bu raporda bulabildiğini anlattı.

İstatistiğin önemli, kronik bir eksiklik olduğunu belirten Ferdi Sabit Soyer, 2009’da araç ruhsatlarının düşürüleceğini söyleyerek seçime giren UBP’nin daha sonra zam getirdiğini unutmadıklarını belirtti.

TATAR: “YAPTIĞIMIZ DÜZENLEMEYLE ADALET GELDİ”

Yeniden söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, kendi bakanlığı döneminde arabanın ağırlığı ve silindirine göre olan seyrüsefer ücretlerini, arabanın yaşına göre düzenlediklerini belirterek, o düzenlemeyle adalet geldiğini savundu.

Tatar, o dönemde, Maliye’nin kasasına giren paranın arttığını söyledi.

“Ödeyeni cezalandırırsanız, faturası büyük olur” diyen Ersin Tatar, “Kayıt dışına düşmüş araçların çoğunun lüks araçlar olduğunu düşünerek, kime neyi bağışlandığının iyi düşünülmesi” isteğini yineledi.

ANGOLEMLİ: “RAHATSIZIM ÇÜNKÜ RAKAMLARI GÖREMİYORUM”

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, ellerinde rakamsal veri olmadığı için ezbere oy vereceklerini söyledi.

Türkiye’de 18 milyon motorlu araç bulunduğunu ve 5 milyonunun muayenesiz olduğunun daha dün açıklandığını kaydeden Angolemli, “Bugün ben rahatsızım çünkü bizdeki rakamları ben bu raporda göremiyorum” dedi.

“Hükümetin bütçe açıklarını kapatmak için uçak sinekten yağ çıkarmaya çalıştığını” savunan Angolemli, enine boyuna tartışılarak önlerine veriler gelmesi gerektiğini vurguladı.

“Elimizde hiçbir istatistiki veri yoktur, bu konuda sınıfta kaldık” diyen Hüseyin Angolemli, trafik kazalarını önleme çabaları için de istatistiklerin çok önemli olduğuna işaret etti. Angolemli, rakamlar yokken önlerini göremeyeceklerini yineledi.

EGZOZ TESTİ

Hüseyin Angolemli, egzoz emisyon testi uygulaması getirildiğini ancak daha bu sabah önünde giden araçtan çıkan siyah dumandan dolayı önünü göremez hale geldiğini anlattı. Angolemli, kamyonların ve ticari araçların bu testlerden muaf olmasını eleştirdi.

“Bu ülkede el yordamıyla yaşıyoruz” diyen TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, ülkedeki sorunların başında mevcut yasa ve kuralların uygulanmamasının geldiğini vurguladı.

MUNGAN

Konuşmacıları yanıtlayan Maliye Bakanı Zeren Mungan, trafikle ilgili tüm birimlerin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı altında toplandığını hatırlatarak, Trafik Dairesi için de gerekli çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Trafikle ilgili tüm birimlerin tek otoritede toplanması ihtiyacı üzerine bu yöne gittiklerini hatırlatan Mungan, kayıt dışı kalan araçlarla ilgili detaylı çalışmayı Motorlu Araçlar Birimi’nin yapamayacağını ancak kayıtlarla ilgili verilere sahip olduğunu söyledi.

1974’ten beri kaç aracın hurdaya çıktığı, kaçının trafikte olduğunu bulmalarının çok zor olduğunu ifade eden Mungan, “2008-2014 arasında kaydolmuş ama ruhsatını çıkarmayan 3; 2009’dan bugüne 1629; 2010’dan bugüne 881 ve 2011’den bugüne kaydolmuş ancak seyrüsefer ruhsatını çıkarmayan 432 araç bulunduğunu” açıkladı.

“ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARI YETERSİZ”

Zeren Mungan, şu andaki araç muayene istasyonların fiziki şartları, personel ve makine-teçhizat açılarından yetersiz olduğunu söyledi.

Motorlu araçlardaki yüzde 5 indirimin kurumlar ve gelir vergilerinde de uygulandığını; sadece motorlu araç seyrüseferlerine özgü olmadığını; seyrüseferde 4 yıl ödemeden sonra 5. yıl bu indirimden yararlanılabileceğini anlatan Maliye Bakanı Zeren Mungan, borçların silinmesi diye bir şey olmadığını kaydetti.

Kayıttan düşen araçların bir yıllık harç ve tescil harcı ödenerek sisteme girilebildiğini, hazırladıkları tasarıyla bunu değiştirdiklerini anlatan Mungan, sistem dışında kalan araçların bu değişiklikle 10 yıla kadar ruhsat harcı ödemek zorunda kalabileceğini bildirdi. Mungan, sadece sürekli hareket halinde olmayan klasik otomobillere muafiyet getirdiklerini de ifade etti.

ÇAKICI

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, devlete olan borçların yeniden yapılandırılmasını istedi.

Çakıcı, devletin bütün alacakları ve borçlarıyla ilgili uygulamalarını bir standarda bağlamanın mümkün olduğunu söyledi.

Kıbrıslılar hakkında şiddeti davet eden sözleri nedeniyle Türkiye’de bir TV programına katılan GAÜ öğrencisi hakkında soruşturma başlatılması gerektiğini savunan Çakıcı, Savcılık ve Polis’i göreve çağırdı.

MUNGAN YENİDEN

Yeniden söz alan Maliye Bakanı Mungan, bilançoların güncellenmesi ve tahsilatın hızlandırılmasıyla ilgili yasanın Cumhurbaşkanı’nca yeniden Meclis’e gönderildiğini söyledi.

Mungan, vergi ve harçlarla ilgili tüm düzenlemelerin bu yasada yer aldığını; İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta’nın ise ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik No: 2) Yasa Tasarısı’nın madde madde görüşülmesine geçildi. Tasarının maddeleri ve geneli yapılan açık oylamada oy çokluğuyla kabul edildi. 26 milletvekili kabul; 6 milletvekili ise ret oyu kullandı. 18 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine geçildi.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.