1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. Siber kendisine yönelik suçlamalara yanıt verdi
Siber kendisine yönelik suçlamalara yanıt verdi

Siber kendisine yönelik suçlamalara yanıt verdi

Siber: "Meclis’te yasaları yorumlaya Meclis Başkanı değil Meclis hukukçuları ve Başsavcılıktır"

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, yeni kurulan bir siyasi partinin Meclis Başkanlığı’na yönelik yönelik suçlamalarına yanıt verdi.

Siber yaptığı yazılı açıklamada, kamuoyuna yapılan açıklamaların, özellikle devlet makamlarını ilgilendiriyorsa halkın konuyla ilgili gerçekleri bilmesi açısından önem taşıdığını belirtti.

Meclis Başkanı’nın yasaları bilerek veya isteyerek yanlış yorumladığının öne sürüldüğünü ifade eden Siber, Meclis’te yasaları yorumlayanın Meclis Başkanı değil Meclis hukukçuları ve talep edilmesi halinde de Hukuk dairesi yani Başsavcılık olduğunun altını çizdi.

Sibel Siber, bir yasama döneminde partisinden istifa eden bir milletvekilinin, o yasama dönemi tamamlanmadan Meclis’te başka bir siyasi partiyi temsil edip edemeyeceği ile ilgili Hukuk Dairesi’nden alınan bir görüş bulunduğunu belirtti.

Meclis Başkanı Siber konuya ilişkin şunları kaydetti:

“Siyasi Partiler Yasası’nın 25. maddesi “Bir partiden milletvekili seçildikten sonra Yasama dönemi tamamlanmadan önce partisinden istifa eden veya kesin olarak partiden çıkarılma cezasıyla cezalandırılan bir milletvekili, o Yasama Dönemi tamamlanıncaya kadar bağımsız milletvekili olarak görev yapar.” denmektedir. Yasanın 25. maddesi yürürlükte olduğu ve iptal edilmediği sürece bu yasaya uyulması zorunluluktur. Meclis’te bu konuyla ilgili uygulama bugüne kadar, yasaya ve 25. madde ile ilgili Devletin hukuk danışmanı olan Hukuk Dairesi’nin verdiği görüş doğrultusunda olmuştur. Meclis Başkanı’nın yasa ve hukuki görüş dışında uygulama yapması veya mütalaa vermesi beklenemez.  Kendilerine de yazılan yazıda bu açıkça ifade edilmiş ve Başsavcılıktan gelen görüş de yazının ekinde iletilmiştir”

Sibel Siber, Meclis Başkanlığı görev ve yetkileri dahilinde hukukun üstünlüğü ilkesinden hareket ederek almış olduğu hukuki görüşü, yorum katmadan ilgili partiye iletmenin; iddia edildiği gibi kurumsal varlığın dışına çıkma değil, kurumsallığın bir gereği olduğunu vurguladı.

Siber, hal böyle iken böyle asılsız ve gerçeklere dayanmayan basın açıklamalarının ve temelsiz suçlamaların, halk nezdinde güveni iyice sarsmakta ve kirli bilginin kayıt altına girmesini sağlamakta olduğunu ifade etti.

Temiz siyaset arzusunda olan halkın asılsız suçlamaları, karalamaları, iftiraları değil, gerçekleri duymak istediğinin altını çizen Meclis Başkanı Siber, siyasetin ve siyasetçinin itibar kaybının önüne geçmenin yolunun, kamuoyu önünde açıklama, duyuru veya eleştiri yaparken doğru zeminde olmasına azami dikkat gösterilmesi olduğunu vurguladı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.