1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SİGARA DENETİMİNDE 73 İŞ YERİNE CEZA
SİGARA DENETİMİNDE 73 İŞ YERİNE CEZA

SİGARA DENETİMİNDE 73 İŞ YERİNE CEZA

1269 işyerinde ‘sigara’ denetimi yapıldı ...

A+A-

 

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi, kapalı alanda sigara yasağına uyulup-uyulmadığını denetlemek amacıyla son beş aylık sürede bin 269 işyerini denetledi. Yapılan denetlemelerde yasağa uyulmadığı saptanan 73 iş yerine para cezası kesildi.

Tütün ve Tütün Ürünlerinden Korunma Yasası’na göre, kapalı ortamda sigara içene askeri ücretin yüzde 10’u yani 73 TL para cezası, içilmesine onay veren işletmeye ise asgari ücretin yarısı kadar para cezası öngörüyor.

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli, “Hem bilinçlendirme, hem de denetimini yapıyoruz. Bazen vatandaşlar bizden ceza yazdığımız için şikayet ediyor ama bu da yasanın bir gereği. Yasa gereği, kapalı alanda sigara içmek yasaktır, çünkü içen hem kendine hem de çevresinde bulunan insanlara zarar veriyor. Denetimler yapılıyor. İnsanlar, elimiz, cebine gittiği zaman şikayet ediyor” dedi.

“Çok iyi bir yerde olduğumuz söylenemez”
Dr. Emine Güllüelli, işyerlerinin sigara yasağına yüzde yüz uyduklarının söylenemeyeceğini belirterek, sigaranın insan sağlığını tehdit ettiğine işaret edip, bu yasağın önemine dikkat çekti.

Güllüelli, “Daha aktif önlemler alınmalı. Kamu spotları hazırlanacak ve sigaranın insan sağlığı üzerindeki etkileri anlatılacak. Caydırıcı olması için tek başına cezalar yeterli değil. Sonuçta insan sağlığını etkilediği için bu uygulama var. Tüm toplum bunu sahiplenip uygulamaya destek olmalı” dedi.

Sigara Polikliniği açılacak

Dr. Emine Güllüelli, devlet hastanesi bünyesinde Sigara Polikliniği’ni hayata geçirmek için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Güllüelli, “Sigarayı bırakmak isteyenler bu polikliniğe başvuracak. Bir süredir bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Doktor, psikolog ve ilaç tedavisi olacak. Bu projeyi hayata geçirme arzusu içindeyiz” dedi.

Güney’deki cezalar güncelleniyor

Güney Kıbrıs’ta hazırlanan yasa tasarısıyla, sigara içilmesi neredeyse her yerde yasaklanırken, sigara yasağını ihlal edenlere kesilecek ceza 850 Euro’ya çıkarılacak ayrıca, yasağa karşı gelenlere 6 aya kadar varan hapis cezası da verilebilecek.

Yasa tasarısına göre, iç mekanlarda oluşturulan sigara içilebilir alanlar yasaklanacak ayrıca, ayrıca okul, hastane ve çocuk parklarının iç ve dış mekanlarında, iş yerlerinde oluşturulan özel alanlarda artık sigara içilemeyecek.

Bazı durumlarda da bazı tesislerin çalışma izni dört gün askıya alınabilecek.

Rum Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı yasa tasarısı Rum Meclis’ine sunulacak.

Sigara yasağı Türkiye’de açık alanlara doğru genişletiliyor

Türkiye Sağlık Bakanlığı, bu yılın sonundan itibaren sigara yasağını açık alanlara doğru genişletme kararı aldı. Alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro gibi yerlerin bina girişleri ile çocuk parklarında sigara içmek yasak olacak.

Sağlık Bakanlığı, tütün ve tütün ürünlerinin tüketiminin azaltılması amacıyla yürüttüğü kapalı mekanlarda Dumansız Hava Sahası çalışmasının kapsamını genişletiyor. Kapalı mekanların ardından sigarayasağı açık alanlara da yayılacak.

 

Kıbrıs

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.