1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ŞİMDİLİK KUZEYDE HASTALIĞA RASTLANMADI
ŞİMDİLİK KUZEYDE HASTALIĞA RASTLANMADI

ŞİMDİLİK KUZEYDE HASTALIĞA RASTLANMADI

Güney Kıbrıs’ta ölen güvercinlerde tifo hastalığının etkeni olan salmonella typhi bakterisine rastlanması paniğe yol açtı

A+A-

Güney Kıbrıs’ta Limasol’un Ayos İoannis (Aydın) köyünde rastlanan toplu güvercin ölümlerinin ardından yapılan testlerde salmonella typhi bakterisine rastlandığı kaydedilirken, Kuzey Kıbrıs’ta henüz toplu kanatlı ölümü ihbarı veya şikayetinde bulunulmadığı belirtildi.

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan bir gazetede geçen pazartesi günü yer alan haberde çok sayıda güvercinin toplu şekilde öldüğü vurgulanırken, uzmanlar, söz konusu bakteriye hayvanlarda rastlanabildiği, gıda zehirlenmelerine neden olan türüne ise özellikle kanatlı ve yumurtada ortaya çıktığını vurguladı.

Veteriner Dairesi Gıda Laboratuvarı görevlisi Fatma Işın Mahan, salmonella bakterisine hayvanların doğasında rastlanılabildiği ve hatta bazı hayvanların bu bakterinin taşıyıcısı olabildiğini söyledi.

Salmonella bakterisinin birçok alt tipine rastlanabildiğini ifade eden Mahan, bazı bakterilerin sadece insan, sadece hayvan veya hem hayvan, hem de insanda hastalığa sebep olabildiğini vurguladı.

Gıdalarda Enterobacter ailesinden Gram Negatif türdeki bakterilerin insanda gıda zehirlenmelerine yol açtığını belirten Mahan, bu bakteriye genellikle kanatlı ve yumurtada rastlandığını dile getirdi.

Bakterinin ısıya dayanıksız olduğu ve genellikle çiğ veya yeterince pişirilmeyen gıda maddeleri yoluyla insana geçtiğini ifade eden Fatma Işın Mahan, soğutma veya dondurmayla bakterinin yok edilemeyeceğini dile getirdi.

Mahan, bakterinin dezenfektanlara duyarlı olup hijyen kurallarına uyan işletmelerde salmonellaya bağlı gıda zehirlenmelerine rastlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Laboratuarda hayvansal kaynaklı gıda maddelerine rutin analizler yapıldığını belirten Mahan, zaman zaman rastlanabilen bakteri ihtiva eden gıdaların uygun şekilde imha edildiğini vurguladı.

Mahan, toplu kanatlı ölümü vakası ihbarı veya şikayeti almadıklarını söyledi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.