1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘SİNEKLER’ BAŞKENTLİLERİ UYUTMUYOR
‘SİNEKLER’ BAŞKENTLİLERİ UYUTMUYOR

‘SİNEKLER’ BAŞKENTLİLERİ UYUTMUYOR

‘Sinekler’ başkentlileri uyutmuyor

A+A-

Lefkoşalılar havaların ısınmasıyla birlikte, ciddi bir sinek popülasyonun ortaya çıktığını söyleyerek yetkilileri göreve davet etti.
 
Emine UYSAL

Lefkoşalılar son günlerde artan sinek popülasyonuna isyan etti. Akşam saatlerinde evlerine sinek akın ettiğine işaret eden vatandaşlar, yetkililerin yeterli önlem alamadığını ve konuya duyarsız kaldığını savunuyor.

Çok sayıda vatandaş, havaların ısınmasıyla birlikte ciddi bir sinek popülasyonun ortaya çıktığından ve özellikle akşamları pencere açmaya korkar hale geldiklerinden şikayet etti.

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) sinekle mücadeleyi iki ay önce başlatsa da, özellikle içinden Kanlıdere’nin geçtiği Taşkınköy ve Göçmenköy bölgelerinde sinek popülasyonu yaşanıyor.

Göçmenköy ve Taşkınköy bölgesinde yaşayan vatandaşlar, özellikle son günlerde artan sinek sorununa dikkat çekti.

Bölge sakinleri, uyku uyuyamaz duruma geldiklerini anlatarak, evlerinde sürekli sinek ilacı tüketmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Özveren: Sinek mücadelesine iki ay önce başlandı

Konuyla ilgili açıklama yapan LTB Halk Sağlığı Şubesi Amiri Levent Özveren, havalar ısınmadan yaklaşık iki ay önce sinek mücadelesine başladıklarını açıkladı.

Özveren, “Sinek mücadelesine havalar ısınmadan başlandı anca,  her yıl yaz öncesi geçiş döneminde, ciddi bir ot sineği popülasyonu var. Sivrisinek sorunuyla ilgili gerekli ilaçlamalar yapılıyor. Sinek mücadelesi yapan ekipler tüm bölgelerde görev başında. Sivrisineklerin ürediği noktalar tespit edilerek, biyolojik yöntemle önlem alınıyor” dedi.

“Kimyasal ilaçlama yapılmayacak”

Levent Özveren, geçen yıl olduğu gibi araçlarla sokak sokak gezilip, ULV yöntemiyle kimyasal ilaçlama yapılmayacağını da açıkladı.

Sivrisinek larvalarının biyolojik yöntemlerle yok edildiğine dikkat çeken Özveren, mecbur kalınmadığı sürece ULV ile alan ilaçlaması yapılmayacağına vurgu yaptı.

Özveren, “Araçlarla sokak sokak gezilip, kimyasal ilaçlama yapılmayacak. Kimyasal ilaçlarla mücadele yöntemi insan sağlığına oldukça zarar veriyor. Dolayısıyla çok daha pahalı olan biyolojik mücadele yapılacak. Geçen yıl da biyolojik mücadele uygulanmıştı. Tüm çevre ve sağlık örgütleri biyolojik mücadele yöntemini benimsiyor” dedi.

Tüm evler iki ay içinde ziyaret edilecek

Halk Sağlığı Şubesi Amiri Levent Özveren, Lefkoşa Belediyesi hudutları içindeki tüm evlerin iki ay içinde hem sivrisinek, hem de hamamböceği mücadelesi kapsamında ziyaret edilerek, ilaçlanacağını açıkladı.

Özveren, “Sineklerle ilgili uyku sorunu yaşayacak kadar yoğun bir popülasyonu olan mahalle sakinleri mutlaka 185 Belediye Şikayet Hattı’na bildirsin ki, daha kapsamlı bir tarama süreci gerçekleştirilsin ve vatandaş rahatlatılsın” dedi.

Özerdem: Biz insanlarımızı kanser etmek istemiyoruz

Çevre Sağlığı ve İlaçlama Birimi Sorumlusu Bilge Özerdem ise “Kimyasal ilaçlama, ot sineği ve küp düşen sineğinden daha zararlı. Biz insanlarımızı kanser etmek istemiyoruz. Bu nedenle çok daha maliyetli olsa da biyolojik mücadele yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Taşkınköy’de Dereli Sokak bölgesinden şikayetler geldiğini ve bölgede tespit yaptıklarını belirten Özerdem, bölgede sivrisinek değil, ot sineği popülasyonu olduğunu kaydetti.

Özerdem, “Bölge biyolojik lavrasit ile ilaçlanıyor. Birkaç gün içinde sinek popülasyonu azalacak. Vatandaşlar bu mücadeleye katkı koyarak, bahçelerini temizlemeli” dedi.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.