1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SİYASİ PARTİLERİN BIDEN’IN ZİYARETİNE YORUMLARI
SİYASİ PARTİLERİN BIDEN’IN ZİYARETİNE YORUMLARI

SİYASİ PARTİLERİN BIDEN’IN ZİYARETİNE YORUMLARI

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in adaya gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin Güney Kıbrıs’taki siyasi partiler açıklama yapmayı dün de sürdürdü;

A+A-

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in adaya gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin Güney Kıbrıs’taki siyasi partiler açıklama yapmayı dün de sürdürdü.

Simerini ve diğer gazeteler, Rum hükümeti ve DİSİ’nin, ABD Başkan Yardımcısı Biden’in Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyarete yönelik olumlu yorumlarda bulunduğunu, muhalefet partilerinin ise yorumlarının çeşitlilik gösterdiğini yazdı.

Habere göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu konuya ilişkin açıklamasında, özellikle enerji konularında Güney Kıbrıs’ın değil, ABD’nin çıkarının ileri götürülmesinden endişe ettiklerini belirtti. ABD’nin yıllardır doğal gazın Türkiye üzerinden taşınması gerektiğini söylediğine işaret eden Kiprianu, bu yüzden de ABD ile Güney Kıbrıs’ın çıkarlarının denk düşmediğini ifade etti.

Kiprianu ayrıca, Anastasiadis hükümetinin Güney Kıbrıs’ı tamamen Batı’yla özdeşleştirmek istediğini, bunun yanlış olduğunu ve en kritik günlerinde Güney Kıbrıs’ı destekleyen Rusya ile Güney Kıbrıs arasındaki ilişkiye saygı gösteren çok düzeyli bir dış politika izlenmesi gerektiğini belirtti.

Kıbrıs sorununa ilişkin olarak ise Kiprianu, Biden’in ziyaretinde Kıbrıs sorununa ilişkin hiçbir özlü sonuca ulaşılamadığını ve bu ziyaretin amacının ABD’nin çıkarlarını ileri götürmek olduğunun açıkça görüldüğünü sözlerine ekledi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise, Rum hükümetinin iç siyasette malzeme olarak kullanmak amacıyla haftalardır Biden’in ziyaretine ilişkin yarattığı izlenimlerin gerçekleşmediğini ve Biden’in ziyaretinin elle tutulur bir sonuç getirmediğini iddia etti.

Papadopulos, Biden’in, söylenenin aksine, Türk uzlaşmazlığına değinmediğini ve taraflara eşik mesafede açıklamalarda bulunduğunu öne sürdü.

Rum Meclisi ve KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise, Biden’in ziyaretinin “olumlu unsurları olduğunu” ancak Rum hükümetinin kesin itirazı olmaksızın KKTC’yi ziyaret etmesinin “olumsuz yanlarının” da göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.