1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘SİYASİLER YEMİNLERİNİ UNUTUYOR’
‘SİYASİLER YEMİNLERİNİ UNUTUYOR’

‘SİYASİLER YEMİNLERİNİ UNUTUYOR’

BES Başkanı Bozat, işçilere yapılan haksızlıklar karşısında tüm anayasal haklarını kullanacaklarını belirtti

A+A-

Çıktıkları yolda haklı olduklarını söyleyen Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Savaş Bozat, haklarını aramak adına tüm anayasal haklarını kullanacaklarını belirtti. İşçilerin sosyal güvencesiz çalıştırılmalarının istismar yarattığını aktaran Bozat, “Siyasiler ettikleri yeminlerin farkında değiller. İcraat için biz ne hükümet kurabiliyoruz ne de belediyeyi idare edebiliyoruz” dedi.

Ülkede hiçbir hükümetin 5 senelik ömrünü dolduramadan seçime gittiğini belirten Bozat, partilerin icraat için değil seçim yarışı için kurulduğunu savundu. ADA TV’de Erçin Şahmaran’ın sorularını yanıtlayan sendika başkanı, ülke gündemini değiştirecek açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalardan öne çıkan detaylar şu şekilde…

‘ANGARYA ÇALIŞTIRIYORLAR’

“Çıktığımız yolda daima haklıyız. Geçenlerde Başbakanlık önünde yaptığım eylemde tekrarlamıştım. Çalışanlar siyasi iradeyi anayasaya uymamakla suçlar. Ama biz anayasal haklarımızı kullanıyoruz. Anayasanın maddelerinden biri de angarya çalıştırmak yasaktır deniliyor. Biz çalıştırıldığımız için isyan ediyoruz. Sosyal güvencesiz çalıştırmak yasaktır diyorlar biz o konuda da çalıştığımız için seslendiriyoruz.

Anayasa der ki bütün çalışanların toplu sözleşme yapma hakları vardır, ancak sözleşme yapar imzalamazsanız anayasal hakkınızı kullanırsınız. Siyasiler ettikleri yeminlerin farkında değiller. İcraat için biz ne hükümet kurabiliyoruz ne de belediyeyi idare edebiliyoruz. Çünkü sorun şu; ben şimdiye kadar 5 senede bir genel seçimlerin tekrar ettiğini görmedim. 5 sene olmadan seçime gidiyoruz. Bu istikrarsızlığı gösterir. İcraat için değil sadece seçim için kurulmuş bir parti gibiymiş gibi görülürler bu siyasi partiler.

‘TEŞEKKÜLLÜ DEVLET YAPISI’

Sıkıntılar artarak devam ediyor. Bu siyasi yapının içinde anayasanın verdiği haklar çerçevesinde biz ne yapabiliriz? Bizim 2012’den beri yaptığımız eylemlerin ana hedefleri, angarya çalıştırmamak sosyal güvencesiz olmamak içindi. Tam teşekküllü devlet yapısında bunları tartışmak ve hatta bu sorumsuzluklar dolayısıyla bizi eyleme yiten nedenlerden dolayı grev gerekçeleri olarak ben bunu göstermekten utanç duyuyorum.

BELEDİYELERİN SORUNLARI

Belediyemizin özel bankalara ve finans kuruluşlarına borçları vardı. Devlet katkısında sıfır gelir elde ediliyordu. 3 seneliğine bütün borçları başkan yapılandırdı. Şimdi 2 buçuk milyon TL ayda, 1 milyon 600 bini belediye kasasına giriyor. Geriye kalanı bankalara gidiyor. Sıfır olan bu artış zamanında bile biz bu maaşları aynı şekilde ödüyorduk. Hala neden geriye dönük adım atamıyoruz? Şuanda bizim iddiamız belediye bunları yapabilecek güçtedir. Bu eylemlerin bazen ses getirdiği, ses getireceği açık ve net ortadadır. Edindiğimiz bazı izlenimler vardı, 24 tane belediye bütçelerini hazırlıyor ve bakanlar kurulunun gündeminde olmasına rağmen bunlar tartışılmıyor, onaylanmıyor. Neden bunlar geçirilmiyor? Ortaya iddia atıldı, meğer hükümet ortakları arasındaki tartışmaymış bunlar. Şimdiye kadar bütçelerini yapan belediyelerden de ses çıkmadı. 2 aydır Kasım ayında yasal olarak bütçelerini geçirip havale edilen bütçeleri vardır, hiçbiri de demedi neden bütçelerimiz geçirilmiyor diye.”

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.