1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SON ON YILIN EN KÖTÜ DÖNEMİ
SON ON YILIN EN KÖTÜ DÖNEMİ

SON ON YILIN EN KÖTÜ DÖNEMİ

“Yok” denecek kadar az ...

A+A-

 

Bakanlar Kurulu kararıyla koruma altına alınan Kalkanlı Anıt Zeytin Ağaçlarından alınan verimde de son on yılın en kötü dönemi yaşanıyor. Kalkanlı Anıt Zeytin Ağaçlarını Koruma Derneği Başkanı Osman Kaş, yaptıkları masrafın karşılığını alamadıkları için üreticilerin tarihi zeytin ağaçlarının bakımından vazgeçmeye başladıklarını belirtti.
 

Ülkemizde her yıl olduğu gibi bu yıl da hasada girmeye hazırlanan zeytin, üretimde yaşanan birçok sorun nedeniyle bitme noktasına geldi. 2 bin civarında ağacın bulunduğu Kalkanlı Anıt Zeytin Ağaçları bölgesinde zeytin üreten üreticiler, verimin her yıl giderek düştüğünü ve son on yılın en kötü iki yılını yaşadıklarını söyledi.

Bölge üreticileri bu yılki zeytin rekoltesinin “yok” denecek kadar az olduğunu ifade ettiler. Bölgede bulunan ağaçların veriminin ciddi oranda düştüğünü ve bazı ağaçların da hiç verim yapmadığını ifade eden üreticiler, yaptıkları masrafın karşılığını bile alamadıkları için tarihi zeytin ağaçlarının bakımından vazgeçmeye başladılar. Kalkanlı Anıt Zeytin Ağaçları Koruma Birliği Başkanı Osman Kaş konu ile ilgili Haberal Kıbrıslı’ya açıklamalarda bulundu.

“Zeytincilik de bitme noktasında”

Kalkanlı Anıt Zeytin Ağaçlarını Koruma Derneği Başkanı Osman Kaş, bölgede yaşları 800’leri aşan 400 tanesinin yaşları 500 olan 2 bin civarı ağaç bulunduğunu belirtti. Söz konusu bölgenin Bakanlar Kurulu kararı ile koruma altına alındığını belirten Kaş, Kalkanlı anıt zeytin ağaçlarında bu yıl verim olmadığını ifade etti.

Özellikle son iki yıl çok kötü bir dönem geçirdiklerini ifade eden Kaş, “Son on yılın en kötü iki yılı oldu” dedi. Ağaçların yarısında şu anda verim olmadığı için üreticiler tarafından sulanmadığını ifade eden Kaş, eylül ayı gibi girilen hasat dönemi için beklenen oranda üretim sağlanamadığının altını çizdi. Önceki yıllarda 100 ağaçtan 3 ton gibi bir hasat alınırken, son iki yıl 100 ağaçtan 300 kilo dahi verim alınamadığına dikkat çeken Kaş, “Çoğu ağaç bu yıl sıfır verim ile sezonu kapatıyor” şeklinde konuştu. Narenciyede yaşanan yok olma tehlikesinin zeytin üretiminde de yaşandığının altını çizen Kaş, devletin tedbirler alması ve yapılan program çerçevesinde üretim yapılması gerektiğine vurgu yaptı. 

Haberal Kıbrıslı

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.