1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SORUMLULUĞU BİZE VERİN
SORUMLULUĞU BİZE VERİN

SORUMLULUĞU BİZE VERİN

Sanayi bölgesinin sorumluluğunun yasayla kendilerine verilmesini isteyen;

A+A-

 

Sorumluluğu bize verin

Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi yine çöp dağlarına esir oldu. Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, sorunun kangren olduğunu, çözüm bulunamadığını söyledi. Çıralı, sanayi bölgesinin sorumluluğunun yasayla kendilerine verilmesini istedi.

Lefkoşa Sanayi Bölgesi biriken çöpler yüzünden adeta Güngör Çöplüğü’nü aratmıyor. Hatta Güngör Çöplüğü bile daha düzenli. Yıllardır aynı sorunla boğuşan Lefkoşa Sanayi Bölgesi bir türlü düzene kavuşamadı. Sanayi bölgelerinden Sanayi Dairesi sorumlu olduğu için diğer paydaşların hareket olanağı kısıtlanıyor. Çöpleri almakla mükellef belediye ise düzenli olarak çöp toplayamadığından, sanayi içinde çöpler birikerek yollara taşıyor. Sanayi esnafının şikâyetleri, feryatları dahi, bugüne kadar bir çözüme ulaşılmasını sağlayamadı.


Sanayi esnafının şikâyetleri sonrasında harekete geçen Çevre Dairesi Müdürlüğü; ilgili paydaşlar Lefkoşa Türk Belediyesi, Sanayi Dairesi Müdürlüğü, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası’na gönderdiği yazıyla, konunun çözümüne katkı konulmasını istedi. 7 Ağustos tarihli yazıda, çevreyi kirletici unsurlar konusunda tedbir alınmazsa 18/2012 sayılı Çevre Yasası gereği ceza yazma işlemine gidileceği belirtildi.

Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nin durumu hakkında ilgili makamların kendilerini dinlemediklerini ifade eden Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, “Sorunun çözümü mümkün… Versinler bize çözelim. Ama harekete geçen yok” dedi.


Sanayi Dairesi hizmet veremiyor

Ali Çıralı, sanayi bölgesinin bu sorununun çözülmesi için harekete geçmeye hazır olduklarını, ancak yetkileri bulunmadığını söyledi.
Yetkinin Sanayi Dairesi’nde olmasına karşın hizmet veremediğine dikkat çeken Çıralı, “Zaten çöpleri LTB topluyor, ama bu çöp toplama da düzenli değil. Çoğu zaman, şimdi olduğu gibi çöpler birikiyor ve yollara taşarak çirkin görüntülere neden oluyor. Sadece çirkin görüntü değil, Allah korusun bir ateşle yangın çıksa sanayi bölgesinde felaket olur. Buna fırsat verilmeden, süratle harekete geçilerek bu sorun çözülmeli” dedi.

Ceza çözüm değil.

Oda Başkanı Çıralı, Çevre Koruma Dairesi’nin kendilerine de gönderdiği yazıda “çöplerin ayrıştırılmasından” bahsettiğini ifade ederek, dairenin bu konuya önderlik etmesinin şart olduğunu söyledi. Çıralı, çöplerin dışarıya gelişigüzel atılması halinde esnafa ceza yazılacağından bahseden dairenin yazdığı yazı için, “Çözüm bu değil. Çözüm bu işi kalıcı bir yöntemle halletmek” dedi.

Sanayi Bölgesinde sorunun sadece çöp olmadığına değinen Çıralı konuşmasına şöyle devam etti:


Tek sorun çöp değil
 “Sizin gördüğünüz yüzeysel bir çöp olayı. Ama sorun sadece bu değil. Sanayi bölgesinde yıllardır süren çarpık yapılaşmaya kimse ‘dur’ diyemedi. Alt yapıdan kaynaklanan olumsuzlukları her kış mevsiminde yağmurlar yağınca yaşıyoruz. Ya dükkânları sel suları teslim alıyor, ya da rögarlardan fışkıran kanalizasyon atıkları. Yılların getirdiği bu olumsuzluklar çözülmediğinden kangren halini aldı. Esnaf bu yaşananlardan usandı artık. Belediye, vergilerini esnaftan düzenli olarak alır; Sanayi Dairesi yılda bir kere katkı payı adı altında harcını alır, ancak iş hizmete geldiği zaman herkes topu birbirine atar. Biz çözümün zor olmadığını söylüyoruz.
Biz Sanayi Odası olarak yıllardır dile getirdiğimiz gibi bunun örneklerinin diğer ülkelerde olduğunu, hatta Türkiye’de çıkan ‘Sanayi Bölgeleri Yasası’ adı altında çözüm alternatifleri içeren bir yasa olduğunu söylüyoruz. Bu yasada olduğu gibi, bu gibi yerleri sanayicilerin oluşturduğu yönetimlere devrederek, sadece kontrol ve denetimini gerçekleştirebilirler. Bu bölgeleri bir yasa dâhilinde bize verirlerse, aldığımız sorumluluğu en iyi şekilde yerine getiririz.”

Geri dönüşüm şart

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı Çevre Koruma Dairesi’nin yazı göndermekle veya ceza yazmakla bu sorunu çözemeyeceğini, bu işin alt yapısını (çöplerin ayrıştırılması) hazırlaması gerektiğine işaret etti. Atılan çöplerin, kâğıt, plastik, cam ve metal aksamın bir değeri olduğunu, hepsini aynı çöpe atarak bir nevi ziyan edildiğini söyleyen Çıralı, oysa bunların geri dönüşümle tekrar ekonomiye kazandırılabileceğini ve bu suretle çöp sorununun da para kazanmak suretiyle çözüleceğini belirtti.

İşbirliği şart

İlgili paydaşlara Lefkoşa Sanayi Bölgesi ile ilgili yazı gönderildiğini doğrulayan Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğulları, sorunun çözümü için tüm kurumların işbirliği yapması gerektiğine dikkat çekti. Kusetoğulları, “Sanayi bölgesinde yaşanan sorunların çevre bakımından kendi alanlarına girmesine rağmen, oradan sorumlu kurumların öncelikle bu sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir” dedi.

Hasibe Kusetoğlulları, ilgili kurumların bir araya gelerek hazırlayacakları bir projeyle sorunun çözümüne katkı koyacaklarına inandıklarını ifade etti, kendilerinin de daire olarak sorunun çözümü yönünde katkı koymaya hazır olduklarını dile getirdi.

 

Haberal Kıbrıslı

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.