1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "SORUMSUZ, TAHRİKKAR VE TEK YANLI"
"SORUMSUZ, TAHRİKKAR VE TEK YANLI"

"SORUMSUZ, TAHRİKKAR VE TEK YANLI"

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rum yönetiminin adadaki doğal kaynaklar üzerindeki sondaj faaliyetlerini yine sert bir dille eleştirdi:

A+A-

 Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sondaj faaliyetlerinin, Kıbrıs Türk halkının doğal kaynaklar üzerindeki asli haklarını göz ardı eden ve adanın tek sahibi gibi davranan Rum tarafının "sorumsuz, tahrikkar ve tek yanlı" adımlarının devamı niteliğinde olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, GKRY’nin sözde münhasır ekonomik bölgesinde 12. Parsel olarak adlandırılan sahada, hidrokarbon kaynaklarının araştırılmasına matuf teyit amaçlı ikinci sondaj çalışmalarına başlandığının anlaşıldığı, bu konuda KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından 13 Haziran 2013'te yapılan açıklamanın kuvvetle desteklendiği belirtildi.

Açıklamada, "Bu faaliyet, adanın ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkının doğal kaynaklar üzerindeki asli haklarını göz ardı eden ve adanın tek sahibi gibi davranan Rum tarafının, bölgedeki sorumsuz, tahrikkar ve tek yanlı adımlarının devamı niteliğindedir. Rumların, adanın güneyindeki doğal kaynaklar üzerinde tek yanlı tasarrufta bulunmaya devam etmeleri, Kıbrıs Türkleriyle yeniden ortaklık kurma iradelerinin maalesef bulunmadığını göstermektedir" ifadesine yer verildi.
Elli yıldır süren Kıbrıs sorununun daha fazla devam etmesine müsaade edilemeyeceğinin vurgulandığı açıklamada, "Şayet Rum tarafının öncelikli tercihi bu kaynaklar üzerinde tek başına söz sahibi olabilmekse, 23 Mart 2013 tarihindeki açıklamamızda belirtildiği gibi iki devletli bir çözümün müzakeresi de mümkündür" denildi.

Kıbrıslı Rumların söz konusu tek yanlı faaliyetlerine karşılık, Kıbrıs Türk tarafınca adanın doğal kaynaklarının hakça paylaşımı için yapılan somut işbirliği çağrılarının bugüne kadar karşılık bulmadığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kıbrıs Türk tarafının, adanın etrafındaki doğal kaynakların tamamı üzerindeki eşit ve ayrılmaz haklarının korunması için yürüteceği faaliyetler desteklenmeye devam edilecektir. Bu bağlamda adanın güneyinde KKTC’nin TPAO şirketine verdiği ruhsat alanlarındaki sismik çalışmaların tamamlanması ve sondaj aşamasına geçilmesi için ülkemiz gereken desteği sağlayacaktır."

(KIBRIS)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.