1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SORUN ÇOK, ÇÖZÜM YOK
SORUN ÇOK, ÇÖZÜM YOK

SORUN ÇOK, ÇÖZÜM YOK

Sorun çok, çözüm yok

A+A-

KKTC’de geçtiğimiz yıl sayıları 250’yi bulan MS hastalarının sayısı 2016 yılı itibarı ile 300’e yükseldi. Özelde istihdam edilmeyen MS hastaları için devlette de kontenjan yok. MS hastaları daha birçok sorunla boğuşuyor
 

SAYI 300’E DAYANDI: KKTC’de geçtiğimiz yıl sayıları 250 olan MS hastalarının 2016 yılı itibarı ile sayısı 300 oldu. Merkezi sinir sistemi hastalığı olarak bilinen MS’in nedeni ise bilinmiyor. MS daha çok 20-40 yaş grubu kişilerde görülüyor
 

MS HASTALARINA İŞ YOK: MS hastası çok sayıda kişi de hastalığı sebebi ile işsiz.  Özel sektör MS hastalarını istihdam etmiyor, devlette MS hastaları için kontenjan bulunmuyor
 

“SESİMİZİ DUYSUNLAR”: MS hastası Sibel Hançerli, hastaların işsizlik ve park yeri sorununun çözülmesini istedi. MS hastası bazı kişilerin işsiz kalma korkusu ile bazılarının da toplumdan dışlanacağı endişesi ile hastalığını gizlediğine vurgu yapan Hançerli, MS hastalarına “Gelin birlikte yaşayalım” çağrısı yaptı
Devrim DEMİR
Hastalıkları nedeni ile zaten zor bir hayatı olan MS hastaları, bir de devlet hastanelerindeki park sorunu, işsizlik gibi sorunlarla boğuşuyor.

MS hastaları ilaçlarını çok pahalı oldukları için özel eczanelerden satın alamıyor. İlaç Eczacılık Dairesi de sadece belirli bir süre yetecek kadar ilaç veriyor.

MS hastaları, her ilaç almak istediğinde sabahın erken saatinde hastaneye gidiyor, önce park yeri arıyor.

Güç bela aracını park eden hasta sıra numarası aldıktan sonra saatlerce doktor bekliyor. Doktor reçete yazıyor, hasta hastanenin eczanesinde ilacını bulamıyor.

MS hastası olup da ortopedik sorun yaşadığı için yürüyemeyen kişilerin bu sıkıntısı daha da katlanılmaz hal alıyor. MS hastalarının yaşadığı işsizlik sorunu ise ürkütücü boyutta.

Devlet kadrolarında MS hastaları için kontenjan yok. Özel sektör ise “verimsiz” olacakları gerekçesi ile MS hastalarını istihdam etmiyor.

MS hastası onlarca kişi de toplumdan dışlanacağı endişesi ile hastalığını gizliyor.

Hastanelerde park yeri kısmi çözüldü
MS (Multiple Skleroz) hastası ve MS Dernek Başkanı Sibel Hançerli,  ilaç konusunda ara ara ihaleden kaynaklanan sorunlar olduğunu ancak yine sorunun kısa sürede aşıldığını söyledi.

Hançerli, hastanedeki park sorununun ise kısmen çözüldüğüne vurgu yaptı. Lefkoşa Türk Belediyesi’nin Lefkoşa bölgesinde kalan MS hastalarına engelli kartı temin ederek sorunun kısmen çözüldüğüne değinen Hançerli, hastaların birçoğunun ise Girne, Güzelyurt ve Mağusa’dan geldiğini söyledi.

KKTC’de 300 MS hastası olduğuna dikkat çeken Hançerli, “Her MS hastası aynı değil, kiminin yakını yok ve tüm bu işlemleri yalnız başına halletmek zorunda kimi tekerlekli sandalyede. Tüm hastalar da Lefkoşa’da ikamet etmiyor. Karpaz’dan, Mağusa’dan, Girne’den ve Güzelyurt’tan gelen hastalar var. Biz sağlıklı bireyler değiliz ve çok çabuk yorulup ataklar yaşayabiliyoruz” dedi.

“MS hastalarının çoğu işsiz”
Sibel Hançerli, MS hastası çok sayıda kişinin de hastalığı sebebi ile işsiz olduğunu söyledi.  “Özel sektör MS hastası personel istemiyor, devlette ise MS hastaları için kontenjan yok” diyen Hançerli, devlet kurumlarında her 25 istihdam da 1 istihdamın engelli bireylerden oluştuğuna vurgu yaparak aynı hakkın MS hastalarına da tanınabileceğini söyledi.

“MS genç hastalığı”
Sibel Hançerli, MS (Multiple Skleroz)’in merkezi sinir sistemi hastalığı olduğunu ve beyin, görme sinirleri ve omuriliği etkilediğini kaydetti.

“MS genç hastalığıdır” diyen Hançerli, çok nadir de olsa 50 yaş ve üzeri gruptaki kişilerde de görülen MS’in çoğunlukla 20 ile 40 yaş grubu arasındaki kişilerde görüldüğünü belirtti.

“Etkileri kişiden kişiye değişiyor”
Sibel Hançerli, MS hastalığının görmeme, puslu görme, el ve ayakta uyuşmalar, yürüme zorluğu, yürüyememe, konuşurken kelimeleri karıştırma, unutkanlık, yorgunluk, enerji kaybı, idrar yapamama gibi birçok etkileri olduğunu ancak hastalığın seyrinin ve söz konusu bulguların kişiden kişiye göre değiştiğini belirtti.

KKTC’de devlet hastanelerinde MS’in teşhisinin yapılabildiğini de kaydeden Sibel Hançerli, çeşitli tahlil ve doktor muayenesine destek olarak MS’in MRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme) ve belden alınan suda yapılan tetkiklerle teşhis edildiğini söyledi.

 “Birlikte yaşayalım”
Sibel Hançerli MS’in nedeninin henüz bilinmediğini ancak ölümcül ya da bulaşıcı bir hastalık da olmadığını kaydetti.

MS olduğu için toplumdan dışlanma endişesi yaşayan kişilere çağrıda bulunan Hançerli,  “Hastalığınızı saklamayın. Çünkü MS utanılacak bir şey değildir. Gelin birlik olalım, hastalığımızı birlikte yaşayalım” dedi.

 “Dernek var, bina yok”
Sibel Hançerli, Kıbrıs Türk MS Derneği hakkında da bilgi verdi. Hançerli Gazimağusa’da 1999 yılında kurulan Kıbrıs Türk MS Derneği’nin 2002 yılından sonra aktifliğini yitirdiğini bu nedenle 2014 yılında derneğin Lefkoşa’ya taşındığını anlattı.

Kıbrıs Türk MS Derneği’nin başkanı da olan Hançerli, derneğin 152 üyesi olduğunu üyelerin 69’nun ise hastalar olduğunu dile getirdi.

Hançerli, MS hastalarının bir araya gelebilmeleri, sosyal ve fiziksel aktivitelerini paylaşabilmeleri ve derneğin amacına hizmet edebilmesi için bir binasının olması gerektiğini söyledi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.