1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ YÖNÜNDE ADIM ATMAYA DAVET EDİYORUM”
"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ YÖNÜNDE ADIM ATMAYA DAVET EDİYORUM”

"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ YÖNÜNDE ADIM ATMAYA DAVET EDİYORUM”

"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ YÖNÜNDE ADIM ATMAYA DAVET EDİYORUM”

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, hükümeti, üreticilerle işbirliği halinde sorunların çözümü yönünde adım atmaya çağırdı, “bunun yapılmaması halinde üreticilerin ekmek kapılarının yok olacağı” uyarısında bulundu.

Özyiğit, “üreticilerin çektiği ekonomik zorluklara” işaret ederek, hükümetin ödemeleri gününde yapmaması ve gerekli önlemleri zamanında almaması neticesinde üreticilerin adeta kaderine terk edildiğini savundu.

Özyiğit yazılı açıklamasında, özellikle kış mevsiminin kurak geçmesinin var olan sıkıntılara yenilerinin eklenmesine neden olduğunu belirterek, Doğrudan Gelir Desteği’nin halen ödenmediğini, kuraklık konusunda adım atılmadığını, süt paralarının geç ve eksik ödendiğini savundu.

Özyiğit, yok denecek kadar az üretilen arpa ve diğer yemler konusunda çaresiz kalan üreticilerin, balya ve yem konusunda da adım atılmasını beklediğini belirtti.

Üreticilerin aylardır mağduriyet yaşamasına rağmen eylem dahi yapmayarak hükümete süre tanıdığını, ancak üreticilerin bu tavrını hükümetin suistimal ettiğini ve üzerine düşeni yapmadığını savunan Özyiğit, “Üreticiler artık yolun sonuna geldi, girdi maliyetleri her geçen gün yükselen, ürettiğinin karşılığını alamayan üreticiler adeta kan ağlamaktadır” dedi. 

Böylesi kuraklığın yaşandığı dönemde büyükbaşa tek kuruşluk katkı yapılmadığını, küçükbaşa verilmesi öngörülen desteğin 2014 yılında hiç yapılmadığını, mazot desteğinin de 7 aydır olmadığını kaydeden Özyiğit, süt piyasasının da 3-4 firmanın eline bırakıldığını, bunun da yüzlerce üreticiyi mağdur ettiğini ileri sürdü.

İthal et ve süt ürünlerine uygulanan KDV oranları ile yerli ürünlere uygulanan oranlarda yapılan ayarlamanın da üreticileri zora soktuğunu kaydeden Özyiğit, geçtiğimiz UBP döneminde alınan bu kararların, CTP döneminde de söz verilmesine rağmen düzeltilmediğini ifade etti. 

Yem sorununun yanı sıra su sorununun da hayati derecede önem taşıdığını, hayvanların ya susuzluktan, ya da tuzlu sudan dolayı öldüklerini kaydeden Özyiğit, buna önlem alması gereken yetkililerin ise bu durumu sadece seyrettiklerini ifade etti.

Kuraklık oranları ve tazminatların bir türlü belirlenip açıklanmamasının çiftçiyi endişeye sevk ettiğini belirten Özyiğit, “Ağır borç yükü altında ezilen çiftçi borcunu nasıl ödeyeceğine mi, yoksa yeni ekim mevsimine nasıl hazırlanacağına mı yansın” ifadelerini kullandı.

Özyiğit, üreticilere yapılması gereken ödemelerin gününde yapılması, üreticilerin yem almasına olanak sağlayacak düzenlemelerin yapılması, fonların yeniden gözden geçirilmesi, dışarıdan gelen süt ürünlerinin kontrolünün yapılmasının önemine dikkat çekti.

Açıklamasında, “Türkiye’den 70 kilo et getirilmesi için izin verilmesi” olayına da değinen Özyiğit, bunun hem ülke üreticisine hem de insanına hakaret anlamına geldiğini iddia etti.

Diğer yandan narenciyenin de dalında kaldığını, KDV nedeniyle patates başta olmak üzere sebze-meyve ihracatında sorun yaşandığını belirten Özyiğit, bu durumun da üreticilerin büyük mağduriyet yaşamalarına neden olduğunu kaydetti.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.