1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SÖZEN: “FEDERASYON İKİNCİ ORTAK SEÇENEK”
SÖZEN: “FEDERASYON İKİNCİ ORTAK SEÇENEK”

SÖZEN: “FEDERASYON İKİNCİ ORTAK SEÇENEK”

DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sözen, Kıbrıs sorununun çözümünde “federasyon” dışındaki seçeneklerin iki tarafta da kabul görmeyeceğini ifade etti.

A+A-

PROF. SÖZEN: “KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNDE FEDERASYON DIŞINDAKİ SEÇENEKLER KABUL GÖRMEYECEK”

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sözen, Kıbrıs sorununun çözümünde “federasyon” dışındaki seçeneklerin iki tarafta da kabul görmeyeceğini ifade etti.

Prof. Dr. Ahmet sözen dün akşam, Gazimağusa Kültür ve Kongre Merkezi’nde, Gazimağusa Belediyesi’nin düzenlediği “Mağusa Söyleşileri”ne konuk olarak Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili görüşlerini aktardı. Sözen,  KKTC ve Güney Kıbrıs’ta yaptıkları kamuoyu araştırmalarının sonuçları hakkında da bilgiler verdi.

“FEDERASYON İKİNCİ ORTAK SEÇENEK”

Sözen, araştırma sonuçlarına göre, çözümde Kıbrıslı Rumların ilk tercihinin, Türklerin azınlık olacağı üniter devlet olduğunu, ikinci seçenek olarak da iki bölgeli iki toplumlu federasyon istediklerini  ifade etti.

Sözen, Türk tarafının ise ilk seçeneğinin iki uluslararası tanınmışlığı olan devlet modeli olduğunu, ikinci sırada da federasyonun geldiğini kaydetti.

“TAYVAN VE  KOSOVA MODELLERİ İLE TÜRKİYE İLE  ENTEGRASYONA DESTEK YOK”

Kıbrıs Türk halkının çoğunluğunun Tayvan ve Kosova modellerine de destek vermediğini kaydeden Sözen,  Türkiye ile de entegrasyona desteğin çok az olduğunu vurguladı.

Sözen, Tayvan ve Kosova modelleri ile Türkiye ile entegrasyona ilişkin, “Kıbrıslı Türkler yarı pişmiş bir şeyi istemiyor. Rum tarafı ile ayrılacaksa bile anlaşmalı olarak ayrılmak istiyor” dedi.

“MÜZAKERELER TEKNİKLEŞTİRİLMELİ”

Barış sürecinin yeniden tasarlanması gerektiğini savunan Sözen, sürecin; liderler seviyesinde müzakereler, güven yaratıcı önlemler ve bölgesel işbirliği olmak üzere 3 ayaklı bir süreç olduğunu kaydetti.

Müzakelerin teknikleştirilmesi halinde daha olumlu sonuçlar alınabileceğini dile getiren Sözen, toprak da dahil olmak üzere bütün konuların masada olması görüşünü savundu.

Sözen, “toprak konusunu en sona bırakmanın uzun yıllardır bir işe yaramadığını” belirterek, güven yaratıcı önlemler altında Maraş’ın  BM denetiminde açılmasının ve Gazimağusa Limanı’nın AB veya BM gözetiminde uluslararası ticarete açılmasının barış sürecine olumlu yansıyacağına inandığını ifade etti.

Sözen, Güney Kıbrıs’ta referandumla ilgili olarak oyların “hayır”dan uzaklaşmakta olduğunu ve oranın %51’in altında olduğunu belirterek, bunda ekonomik krizin de etkisinin olabileceğini kaydetti.

Kıbrıs’taki esas meselenin güven meselesi olduğunu söyleyen Sözen, uluslararası alanda barışa katkı koyacak dış dinamiklerin mevcut olduğunu; esas sorunun iç dinamiklerde bulunduğunu söyledi. Sözen, ortaya bir metin çıkacaksa bunu, iç dinamiklerin gerçekleştireceğini kaydetti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.