1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SU AKAR BİZİ YAKAR
SU AKAR BİZİ YAKAR

SU AKAR BİZİ YAKAR

Su akar bizi yakar

A+A-

Mevcut uygulamada, devlet kuyularından belediye depolarına 25 kuruştan verilen suyu ton başına 2 ile 3 liraya satın alan vatandaş, bundan böyle 2.30 liradan depolara akacak suyu ne kadara alacak

Suna ERDEN

Aylardır tartışmalara neden olan Türkiye’den gelen suyun fiyatı belli oldu ve belediyelerin depolarına 2.30 TL’ye verileceği açıkladı. Buna göre, daha önce belediye depolarına tonu 25 kuruştan verilen su bundan böyle tonu 2.30 liradan verilecek. Ancak asıl fiyat, su, belediye depolarından vatandaşa aktarılırken ortaya çıkacak. Çünkü şuanda tonu 25 kuruşa depolara giren su, her belediyenin maliyetlerine göre vatandaşa tonu 2 ile 3 lira arasında değişen fiyatlara satılıyor. Suya eklenen maliyetler ise faturalanmayan kayıp/kaçak bedeli, askeri birlik gibi bazı kurumlara düşük ücretli kesilen fatura bedeli, belediyelere ait park yerlerinin sulanması, alt yapı masrafları, personel giderleri gibi etkenlerden oluşuyor. Şimdi ise belediyeler, bölgelerindeki kayıp kaçak, alt yapı, personel giderleri gibi maliyetleri 2.30 liranın üzerine ekleyecek. Her belediyede 2.30 liraya eklenecek tutar bölgenin durumuna göre farklılık gösterecek. Mevcut uygulamada 25 kuruşa yapılan eklemelerle 2 ile 3 liraya satılırken, 2.30 liradan depodan çıkıp vatandaşın evine gidecek olan suyun en iyi ihtimalle tonu 4 ile 6 lira arasında olacağı ifade edildi. Star Kıbrıs’a konuşan Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli ise belediye depolarına tonu 2.30 liradan su verilecek olmasının 10 kat artış anlamına geldiğini ifade etti. Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan ise devletten tonu 25 kuruşa aldığı suyu vatandaşa tonu 2 liraya sattığını ancak bundan böyle belediye depolarına girecek suyun maliyetinin 2.30 lira olacağını ifade ederek, suyun fiyatının 2 liradan 6 liraya yükseleceğini aksi takdirde bu tutarı almayan belediyelerin maaş ödeyemez duruma geleceğini söyledi.

KUYUDAN DEPOYA 25 KURUŞ, TÜRKİYE’DEN DEPOYA 2.30 LİRA

Mevcut sisteme göre, belediyeler devlet kuyularından ton başına 25 kuruş ile 30 kuruş arasında değişen fiyatlarla su alıyor. Belediye depolarına 25 kuruştan giren su vatandaşın evine verilirken üzerine fiziki kayıplar, şebeke kayıpları maliyeti bindiriliyor. Faturalanmayan kayıp/kaçak bedeli, askeri birlik gibi bazı kurumlara düşük ücretli kesilen fatura bedeli, belediyelere ait park yerlerinin sulanması, alt yapı masrafları, personel giderleri gibi etkenlerden dolayı 25 kuruşa belediye deposuna giren su vatandaşa 1.50 ile 3.30 TL arasında değişen fiyatlarda satılıyor. Tüm belediyeler devletten 25 kuruşa su alırken, belediyelerin tüzüklerine göre ve kayıp maliyetlerine göre suyun fiyatı ilçeden ilçeye değişebiliyor. Her belediyenin ise kayıplardan oluşan maliyeti ise farklı oluyor. Bazı belediyelerde bu oran yüzde 50 iken bazı belediyelerde yüzde 30 olabiliyor.

ASIL FİYAT DEPO ÇIKIŞINDA BELLİ OLACAK

Türkiye’den gelen suyun fiyatının belirlenmesi ile bundan böyle belediye depolarına akacak suyun tutarı 2.30 lira olacak. Ancak asıl fiyatlandırma su, belediye depolarından vatandaşın evine giderken olacak. Belediyeler, bölgelerindeki kayıp kaçak, alt yapı, personel giderleri gibi maliyetleri 2.30 liranın üzerine ekleyecek. Her belediyede 2.30 liraya eklenecek tutar bölgenin durumuna göre farklılık gösterecek. Mevcut uygulamada 25 kuruşa yapılan eklemelerle su 2 ile 3 liraya satılırken, 2.30 liradan depodan çıkıp vatandaşın evine gidecek olan suyun en iyi ihtimalle 4 ile 6 lira arasında olacağı ifade edildi.

BENLİ, “HALKIN CEBİNİ YAKACAK”

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli, belediye depolarına 2.30 liradan su verilecek olmasının 10 kat artış anlamına geldiğini ifade etti. Suyun belediye depolarına 25 kuruştan geldiğini ve vatandaşa 2 ile 3 lira arasında değişen fiyatlarla satıldığını kaydeden Benli, yeni fiyat ile su ton fiyatının 4 ile 6 lira arasında değişen fiyatlara yükseleceğini söyledi. Benli, “Şuanda devletten belediye depolarına verilen suyun fiyatı 25 kuruştur. Belediyenin personel maliyetleri, fiziki ve şebeke kayıpları eklenince su vatandaşa ton başına 2 ile 3 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Bazı belediyelerin kayıp kaçak maliyeti yüzde 50’yi bulmaktadır. Şimdi ise depolara 2.30’a akacak suya maliyetlerde eklenince vatandaş bunu ödeyebilecek mi?. Bu fiyat kabul edilir bir fiyat değildir. Bu durum yakın zamanda belediyelerde maaş krizlerine ve grevlere neden olacak. Ayrıca halkın cebini de yakacak” şeklinde konuştu. Benli, 2.30 liralık tutarın dünyada bir örneği olmadığını savunarak, “Kıbrıs Türklerine hayati öneme sahip olan su geldi ancak daha birinci ayaktan böyle yüksek fiyata su verilmesi alkış almayı hak eden Türkiye’nin alkışlanmasını önledi” dedi.

ERDOĞAN, “6 LİRADAN AŞAĞI SU SATIŞI ZARAR ETTİRİR”

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan ise belediyelerin devlet kuyularından 25 ile 30 kuruş arasında değişen fiyatlarla suyu aldığını ifade ederek, her belediyenin tüzüğüne göre vatandaşa satış fiyatının değiştiğini söyledi. Esentepe Belediyesi’nin devletten 25 kuruşa aldığı suyu alt yapı maliyetleri, kayıp/kaçak bedelleri, belediyenin personel giderleri gibi maliyetleri ekleyerek vatandaşa 2 liraya sattığını kaydeden Erdoğan, bundan böyle belediye depolarına gelecek suyun 2.30 liradan verileceğini ve suyu 6 liranın altında satan tüm belediyelerin zarar edeceğini söyledi. Erdoğan, suyun fiyatının 2 liradan 6 liraya yükseleceğini aksi takdirde bu tutarı almayan belediyelerin maaş ödeyemez duruma geleceğini ifade etti. Aylık oranlara bakıldığında hane başına kış aylarında 20 ton, yaz aylarında ise 35 ton su verildiğini kaydeden Erdoğan, vatandaşın bundan böyle ton başına 2 lira yerine 5 ile 6 lira arasında değişen fiyatlarda su için ödeme yapacağını dile getirdi.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.