1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SULAMA SUYUNDA KESİNTİ YAPILMAYACAĞI TEYİDİ
SULAMA SUYUNDA KESİNTİ YAPILMAYACAĞI TEYİDİ

SULAMA SUYUNDA KESİNTİ YAPILMAYACAĞI TEYİDİ

Uzun süren kış kuraklığına rağmen;

A+A-

BARAJLARIN DOLULUK ORANI YÜZDE 50’LERDE

OCAK VE ŞUBAT SON 10 YILIN EN KÖTÜ AYLARI

Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis’in uzun süren kış kuraklığına rağmen tarımsal amaçlı kullanılan suda kesinti yapılmayacağı teyidi verdiği bildirildi.

Alithia gazetesine göre Rum Meclisi Tarım Komitesi’nin dünkü toplantısında konuşan Kuyalis, 2014 yılında, çiftçilere 2010, 2011 ve 2012 yıllarında olduğu gibi aynı miktarlarda sulama suyunun verileceğini ifade etti.

Geçen yıla göre verilen sulama suyunda düşüş olacağını belirten Kuyalis, geçen yıl barajlara yoğun su akışı olduğu için, önceki yıllardan daha fazla, 10 milyon metreküp su verildiğini belirtti.

Bu yıl barajlara su akışının geçen yıldan çok daha az olduğuna dikkat çeken Kuyalis, son iki ayın (Ocak ve Şubat) son 10 yıldır kaydedilen en kötü aylar olduğundan söz etti.

Kuyalis, Rum Su İşleri Dairesi’nin içme suyu için Mayıs ayına kadar orta ve uzun vadede bir faaliyet planı sunacağını da belirtti.

GAVRİİL SU DAİRESİNİ SUÇLADI

Komite Başkanı ve AKEL Milletvekili Yannakis Gavriil ise mevcut durumdan Su İşleri Dairesi’ni sorumlu tutarak, daireyi tuzlu su arıtma tesislerini daha erken faaliyete geçirmemekle suçladı.

Gavriil bu tesislerin sürekli olarak faaliyette olması gerektiğini de belirtti.

ÇİFTÇİLER SULAMA SUYUNUN DAHA AZ VERİLMESİNE KARŞI ÇIKIYOR

 “Panagrotikos” isimli çiftçi örgütünün Genel Sekreteri Nektarios Karios ise içme suyunda hiçbir kesinti yapılmaksızın sulama suyunda yüzde 27’lik kesinti yapılmasını eleştirerek rezervlerin adil ve eşit olarak yönetilmesi gerektiği üzerinde durdu.

Üreticilerin desteklenmesi için konunun Rum Bakanlar Kurulu’na götürülmesini isteyen Karios ayrıca Rum Hükümetine, kuraklıkla mücadeleyle ilgili dayanışma fonu için Brüksel’e başvurması çağrısında bulundu.

BARAJLARIN DOLULUK ORANI YÜZDE 50,7

Öte yandan gazete 4 Mart itibariyle Güney Kıbrıs’taki barajların doluluk oranının, 157,394 milyon metreküp su ile yüzde 50,7 olduğunu belirterek, geçen yıl aynı zamanlarda doluluk oranının 257,4 milyon metreküp su ile yüzde 88,5 olduğuna dikkat çekti.

En büyük rezervin “adanın en büyük barajı” olan Kuri’de bulunduğunu, belirterek, doluluk oranının 51,975 milyon metreküp su ile yüzde 45 olduğunu kaydeden gazete, bu barajın geçen yıl aynı zamanda doluluk oranının 110,074 milyon metreküp su ile yüzde 95,7 olduğunu anımsattı.

Gazete en büyük doluluk oranının yüzde 100 ile Kalopanayotis barajında kaydedildiğini, kapasitesinin ise 0,363 milyon metreküp olduğunu aktardı.

İkinci büyük doluluk oranının “Kıbrıs’ın ikinci büyük barajı” Asprokremmo’da kaydedildiğini belirten gazete, buradaki doluluk oranının da 42,383 milyon metreküp su ile yüzde 80,9 olduğunu aktardı.

Gazete geçen yıl aynı zamanda Asprokremmo barajının doluluk oranının, başka 6 barajda olduğu gibi yüzde 100 olduğunu vurguladı.

KARAMSARLIK

Son aylarda durumun karamsar olduğuna işaret eden gazete, bununu, Ekim ayından bu güne kadarki su akışında da belli olduğunu belirtti ve şunları yazdı:

“2012 yılında Ekim ayında su akışı 0,748 milyon metreküp, Kasım ayında 3,182 milyon metreküp, Aralık ayında 50,878 milyon metreküp, (2013) Ocak ayında 13,246 milyon metreküp ve Şubat ayında 9,267 milyon metreküpe ulaştı.

Bu rakamlar 2013 Ekim ayından bugüne kadar şöyle oldu: Ekim ayında 0,384 milyon metreküp, Kasım ayında 0,672 milyon metreküp, Aralık ayında 1,669 milyon metreküp, Ocak ayında 1,969 milyon metreküp ve Şubat ayında 2,251 milyon metreküp.”

Gazete 2014 Ocak ve Şubat aylarının, su akışı alanında son 10 yılda kaydedilen en kötü aylar olduğunu belirtti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.