1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SURİYE’DEKİ KRİZLE İLGİLİ RUM BASININDAN HABERLER
SURİYE’DEKİ KRİZLE İLGİLİ RUM BASININDAN HABERLER

SURİYE’DEKİ KRİZLE İLGİLİ RUM BASININDAN HABERLER

Suriye’ye olası bir askeri müdahalede bulunulması haberleri Rum basınında geniş yer almaya devam ederken, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Rum kesiminin, istikrar ve güvenlik ülkesi olarak, komşu ülkelerdeki yabancı vatandaşları kabul etmeye hazırl

A+A-

KASULİDİS BÜTÜN ÖNLEMLERİ ALMAKTA OLDUKLARINI SÖYLEDİ

“İNGİLİZ ÜSLERİNİN FAALİYETLERİ SAVUNMA AMAÇLI”

RUM MECLİSİNDEN, HÜKÜMET, BM GENEL SEKRETERİ VE GÜVENLİK KONSEYİNE MEKTUP

Suriye’ye olası bir askeri müdahalede bulunulması haberleri Rum basınında geniş yer almaya devam ederken, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Rum kesiminin, istikrar ve güvenlik ülkesi olarak, komşu ülkelerdeki yabancı vatandaşları kabul etmeye hazırlandığını söyledi.

Fileleftheros’un haberine göre, dün Dışişleri Bakanlığında yapılan toplantının ardından konuşan Kasulidis, hedeflenen şeyin Rum kesiminin, istikrar ve güvenlik ülkesi olarak, komşu ülkelerde ikamet etmekte olan yabancı vatandaşların olası bir şekilde ülkeye gelişiyle baş etmeye hazırlanması olduğunu anlattı.

Bütün bunların, konunun daha etkili bir şekilde ele alınması için, tedbir amaçlı olarak yapılmakta olduğunu dile getiren Kasulidis, Rum kesiminin bölgede istikrar, barış ve güvenlik ülkesi olarak takdim edilmekte olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz gün Kıbrıs’taki ABD Büyükelçisi, İngiliz Yüksek Komiseri ve Fransa Maslahatgüzarı ile görüştüğünü anımsatan Kasulidis, bu ülkelerle, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olduklarından değil, bu ülkelerin Suriye’ye olası bir müdahale yapılmasını isteyen gruba katılmalarının muhtemel olmasından dolayı görüştüğünü anlattı.

Elçilerle yaptığı görüşmelerde, kendileriyle olası müdahaleyle ilgili konuları görüştüğünü ve Rum kesiminin resmi görüşlerini ilettiğini dile getiren Kasulidis, elçilerle yaptığı görüşmeler konusunda, siyasi parti başkanlarını bilgilendirdiğini de belirtti.

Kriz sürerken, siyasi partilerin başkanları veya temsilcileriyle, herhangi bir tartışmaya girmeye niyetli olmadığı gibi, bunun söz konusu olmadığını da dile getiren Kasulidis, görüşlerinin içeriğinin kayıt altında olduğunu, konuyu yabancı elçiliklerin temsilcilerine ilettiklerini ve bunun şimdi değil, daha sonra bir tartışma konusu olabileceğini yineledi.

İngilizlerin, Kıbrıs’taki Üslerine 6  “Typhoon” tipi avcı savaş uçağı yollama kararını da yorumlayan Kasulidis, savaş uçaklarının, komşu bölgelerin hataları söz konusu olduğunda, Ağrotur Üssü’nü havadan savunma kabiliyetine sahip olduklarına dair, bir bilgilendirmeye sahip olduklarını söyledi.

Suriye’nin, Kıbrıs’taki İngiliz Üsleri gibi noktalara olası bir saldırıda bulunulması konusundaki bir soruyu yanıtlayan Kasulidis, böyle bir şeyin gerçekleşmesinin, milyonda bir olasılık olduğundan söz etti.

Kasulidis, bütün önlemleri almakta olduklarını sözlerine ekledi.

Politis’in haberine göre ise, İsrail ile Türkiye’nin füze sistemlerine sahip olduğu, Rum kesiminin ise neye sahip olduğu sorusuna karşılık Kasulidis, Rum kesiminin barış, istikrar ve güvenlik ülkesi olduğunu; İsrail ve Türkiye’nin hissettiği tehlikeleri hissetmediğini söyledi.

Kendilerinin de, örneğin kimyasal silahlar gibi kitle imha araçlarının kullanılmasının, sonuçsuz (neticesiz) kalamayacağı düşüncesinde olduklarını dile getiren Kasulidis, bu sonuçların nasıl ve neler olması gerektiğine karar verecek olanın ise, “küçük Kıbrıs” olmadığını ifade etti.

Rum kesiminin, komşu ülkelerden yabancı vatandaşların tahliye edilmesiyle ilgili “Estia” planına da değinen Kasulidis, 48 saat içerisinde ülkelerine gitmelerinin sağlanmasıyla birlikte, günde 10 bin kişiyi karşılamaya hazır olduklarını söyledi.

Kasulidis, Suriye kriziyle ilgili icraatlar hakkında, basını her gün bilgilendirmeyi üstlendiğini de sözlerine ekledi.

“ÜSLERİN FAALİYETLERİ SAVUNMA AMAÇLI”

Fileleftheros’a göre, Kıbrıs’taki İngiliz Yüksek Komiserliği sözcüsü ise Rum Haber Ajansı KİPE’ye yaptığı açıklamada, İngiliz avcı uçaklarının Ağrotur Üssündeki hareketliliklerinin, İngiliz Üslerinin korunması için tamamen savunma amaçlı olduğunu söyledi.

Gazeteye göre, İngiliz Yüksek Komiserliği sözcüsü, açıklamasının devamında, İngiltere Savunma Bakanlığı sözcüsünün konuyla ilgili açıklamalarına gönderme yaptı.

Gazete başka bir haberinde ise, Suriye’deki krizden ötürü, Suriyeli vatandaşların ülkelerini terk ederek toplu bir şekilde Rum kesimine gitmelerinin beklenmediğini, öte yandan buna yönelik faaliyetlerin koordine edilmesi amacıyla, Rum kesiminde bir birini takip eden toplantılar yapılmakta olduğunu ekledi.

RUM MECLİSİ, HÜKÜMET, BM GENEL SEKRETERİ VE GÜVENLİK KONSEYİNE MEKTUP GÖNDERECEK

Haravgi gazetesinde yer alan bir haberde ise, Rum Meclisi’nin; Rum hükümeti, BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi’ne, önümüzdeki günlerde bir mektup göndereceği ve Rum kesiminin, ABD ve diğer ülkelerin Suriye aleyhinde planlamakta oldukları saldırılar için saldırı mevzisi olamayacağı ve bu şekilde kullanılamayacağını açıklığa kavuşturacağı haber verildi.

Bu konunun Rum Meclisi’nin dünkü toplantısında ele alındığını yazan gazete, partilerin iki parametre üzerinde durduklarını belirtti.

Gazeteye göre, Rum kesiminin komşu ülkelerle dostane ilişkilere sahip olduğunu ve bu ilişkilerin herhangi bir şekilde bozulmasını istemediklerini belirten Rum siyasi partiler, Rum kesiminin coğrafi olarak Suriye’nin menzilinde bulunduğunu, dolayısıyla İngiliz Üslerinin Suriye saldırıları için kullanılması durumunda, Rum kesiminin, Suriye Ordusunun olası misillemesine karşılık savunmasız kalacağını vurguladılar.

Konuyu EDEK partisinin gündeme getirdiğini belirten gazete, EDEK’in, tüm partiler adına ortak bir siyasi açıklama yapılmasını istediğini, AKEL ve Ekologlar’ın da bunu kabul ettiğini ifade etti.

Bunun aksine DİSİ partisinin ise, ortaya bürokratik engeller koyduğunu kaydeden gazete, DİSİ’nin, Meclis’in bu görüşmeyi 9 Eylül’e planlanan toplantısına ertelemesini istediğini kaydetti.

Geriye kalan partilerin ise bununla hem fikir olmadıklarını belirten gazete, partilerin Meclis’in bahse konu mektupları Güney Kıbrıs içinde ve dışında olmak üzere, tüm yetkili kurumlara göndermesinde karar kıldıklarını ekledi.

Politis gazetesi ise haberinde, uluslararası toplumun nefesini tuttuğu bir anda, Rum hükümeti ile partilerin ise kendi aralarında tartışmaya başladıklarını yazdı.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile DİSİ Başkanı Averof Neofidu’nun, Rum kesiminin rolünün, Suriye krizi aracılığıyla ortaya çıkarılmasına dair geçtiğimiz günkü söylemlerinin, AKEL, EDEK ve Ekologların tepkisine neden olduğunu kaydeden gazete, Üslerin kullanılmasının üzerinde duran partilerin, Anastasiadis hükümetinin NATO tanklarının ardından sürüklendiğine işaret ettiklerini ifade etti.

İlgili haberlerde, DİSİ partisi başkanı Averof Neofidu’nun, geçtiğimiz gün, Rum Yönetimi’nin Suriye’deki durumla alakalı olarak, AB’nin dış politikasıyla net bir şekilde özdeşleşmesi şeklinde bir açıklamada bulunduğu ve bu durumun tepkilere neden olduğu belirtildi.

Dün sabah yaptığı açıklamada, Rum kesiminin Suriye’deki krizle birlikte, dış politika konularında, bölgede dengeleyici bir unsur olarak, rolünü ortaya koyma konusunda eşsiz bir fırsata sahip olduğunu dile getiren Neofidu, Rum kesiminin bu karışıklık bölgesinde, önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

Neofidu’nun, geçtiğimiz günkü açıklamasında olduğu gibi, DİSİ partisinin Üslerle ilgili rolüne ise değinmekten kaçındığını kaydeden gazete, Neofidu’nun dünkü Meclis toplantısında ise bu konuda konuşmak zorunda kaldığını belirtti.

Rum hükümetinin İngiliz hükümetine, Kıbrıs’taki Üslerin saldırı mevzisi olarak kullanılmasıyla hem fikir olmadığını ilettiğini kaydeden Neofidu, DİSİ’nin hükümetin bu hareketinde memnun kaldığını sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.