1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TALAT: “MÜZAKERELER İÇİN ORTAK METİN ŞART DEĞİL…”
TALAT: “MÜZAKERELER İÇİN ORTAK METİN ŞART DEĞİL…”

TALAT: “MÜZAKERELER İÇİN ORTAK METİN ŞART DEĞİL…”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorunundaki çabaların, sorun çözülene kadar devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, müzakerelerde “motor gücün” Kıbrıs Türk tarafı olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

A+A-

TALAT CTP/BG’DEKİ DELEGE SİSTEMİNİ ELEŞTİREREK: “ESKİDEN CTP ÜYELERİ DENİRDİ, ŞİMDİ CTP DELEGELERİ”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorunundaki çabaların, sorun çözülene kadar devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, müzakerelerde “motor gücün” Kıbrıs Türk tarafı olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

Talat, Kıbrıs müzakerelerinde bir yandan esnek olunmasının, diğer yandan da Türkiye ile uyumlu bir siyaset yaratmanın önemli olduğuna dikkat çekerek, bunun bir beceri işi olduğunu kaydetti.

2. Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Mehmet Ali Talat, katıldığı bir TV programında çeşitli konuları değerlendirdi.

İlk olarak gazeteci-yazar Bilbay Eminoğlu’nun vefatı ile ilgili konuşan Talat, Eminoğlu’nun saygın ve saygılı bir insan olduğunu belirterek, gazeteciliği yanı sıra kendisini tanıyanları bu özellikleriyle de etkilediğini kaydetti.

Hürriyet gazetesi yazarlarından birisinin Talat için “AKP’nin Kıbrıs Temsilcisi” dediğinin ifade edilmesi üzerine Talat, adı geçen yazarın Kıbrıs’taki gerçekleri bilmediğini ve iddialarının içinin boş olduğunu söyledi.

Kendisinin çözüm yanlısı bir insan olduğunu ve bu çerçevede görevde bulunduğu dönemde Türkiye hükümeti, dolayısıyla da AKP ile birlikte çözüm konusunda çalıştıklarını ve bunun son derece doğru bir hareket olduğunu anlatan Talat, ortak çözüm politikasını desteklemenin “AKP’nin Kıbrıs Temsilcisi” anlamına geldiği yorumundan üzüntü duymadığını, bu değerlendirmenin bilgi eksikliğinden kaynaklanmış olabileceğini belirtti.

“Kıbrıs Türk tarafı Kıbrıs sorununda ne kadar vardır” şeklindeki bir soruya karşılık Talat,  müzakerelerde bir yandan esnek olunmasının, diğer taraftan da Türkiye ile uyumlu bir siyaset yaratma gerektiğini ve bunun bir beceri işi olduğunu söyledi.

Talat, tamamen Kıbrıs Türkünün çıkarlarını odak noktası yapan bir politika oluşturulması durumunda uluslararası hukukun dışında bir halk ve onun yöneticileri olarak bu politikanın dış desteğe ihtiyacı olduğunun, bunun da başta Türkiye tarafından verileceğinin bilinmesi gerektiğine işaret ederek, bu bağlamda politikalar arasında uyum sağlanması gerektiğini kaydetti.

ORTAK METİN

Ortak metin üzerine görüşleri sorulan Talat, ortak metnin bir ihtiyaç olmadığını ancak Rum tarafının bunu bir ihtiyaçmış gibi ortaya koyduğunu söyledi.

Konuyla başka bir soruyu değerlendiren Talat,  ortak metnin birkaç saatlik bir çalışmayla hazırlanabileceğini düşündüğünü, ancak anlaşmazlıklar üzerine metnin BM tarafından hazırlandığını ve bu kez Rum tarafının bunu kabul etmediğini kaydetti.

Türk tarafına düşenin; büyük bir çaba ortaya koyarak görüşmeleri başlatmak olduğunu söyleyen Talat, Anastasiades’in de eski Anastasiades olmadığını hatırlattı. 2. Cumhurbaşkanı Talat, süreci, Türk tarafının zorlayıp zorlamadığını kendisinin değil, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun açıklaması gerektiğini ifade etti.

Başka bir soruya karşılık olarak Talat, Kıbrıs sorunundaki çabaların, sorun çözülene kadar devam etmesi gerektiğini belirtti.

RUM LİDERLERİN PROFİLİ

Papadopulos, Hristofyas ve Anastasiades’i birer kelimeyle değerlendirmesi istenen Talat, Papadopulos’u imkansız, Hristofyas’ı çekingen, Anastasiades’i ise daha umut verici olarak değerlendirdi.

KTFF VE KOP

Futbol federasyonlarının Zürih’te beklenen buluşmalarını değerlendiren Talat, federasyonun kendisini birçok defa bilgilendirdiğini belirterek, KTFF’nin KOP’un kayıtsız şartsız kontrolü altına girmesinin değil, ama işbirliği içerisinde birlikteliği ilerletmenin mümkün olduğuna inandığını kaydetti.

Talat, bunun da görüşmelerde FİFA ve UEFA’nın ortaya koyacağı metinle sonuçlanacağını söyledi.

Bu sürece karşı çıkanların çok küçük bir kesim olduğunu kaydeden Talat, zaten onların kayıtsız şartsız Kıbrıs’ın birleşmesine de karşı olduklarını hatırlattı.

CTP/BG KONUSU

CTP/BG içinden kendisine çok da siyasi olmayan eleştirilerin geldiğinin sorulması üzerine Talat, bu tür tepkilerin CTP/BG vekilleri, kadroları veya yöneticileri arasından gelmediğine dikkat çekti.

UBP ile koalisyon kurulabileceği şeklindeki görüşlere gelen tepkilerin dozajının yüksek olarak kabul eden Talat, bu eleştirilere sadece üzüldüğünü belirtti.

Bir başka soru üzerine parti içi (CTP/BG)  rekabetin ulaştığı boyuttan üzüntü duyduğunu belirten Talat, söz konusu parti içi raporun dışarıya sızmasını da doğru bulmadığını, hatta bunun vahim bir durum olduğunu söyledi.

DELEGE SİSTEMİ

CTP/BG’de delege sisteminin doğru olmadığını söyleyen Talat, “Eskiden CTP üyeleri denirdi, şimdi CTP delegeleri” diyerek, bunu UBP’nin yapısına benzetti.

Başka bir soruyu değerlendiren Talat, Türkiye’nin CTP/BG içinde taraf olmasının mümkün olmadığını, çünkü CTP/BG’de böyle bir ortam olmadığını söyledi. Mehmet Ali Talat, UBP’de gelişen olayları anımsatarak, UBP’nin Türkiye’ye taraf olması için davetkar davrandığını belirtti. Talat, hiçbir CTP/BG’linin bunu yapmayacağını söyledi.

ADAYLIK

Talat, Cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağının sorusun bunu belirleyecek olanın kendisi değil, kendisini desteklemesi muhtemel toplumun ve siyasi güçlerin eğilimi olduğunu söyleyerek yanıtladı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.