1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TALAT: “ŞART KOŞARAK MÜZAKERELER YÜRÜMEZ”
TALAT: “ŞART KOŞARAK MÜZAKERELER YÜRÜMEZ”

TALAT: “ŞART KOŞARAK MÜZAKERELER YÜRÜMEZ”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ön şart öne sürmenin müzakerelerde sonuç vermeyeceğini söyledi.

A+A-

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ön şart öne sürmenin müzakerelerde sonuç vermeyeceğini söyledi.

Talat, Rum Lider Nikos Anastasiades’in istediğinin ortak bir metin olduğunu ve bunun da bir ön şart olarak sunulmasının makul bir yaklaşım olmadığını kaydetti.

Mehmet Ali Talat, katıldığı bir televizyon programında çeşitli konuları değerlendirdi.

“MÜZAKERELERİ BAŞLATMA ÇABALARI SÜRÜYOR”

Kıbrıs’la ilgili gelişmeler hakkındaki görüşünün sorulması üzerine Talat, henüz netleşen bir şey olmadığını belirterek, müzakereleri başlatma çabalarının sürdüğünü söyledi.

Talat, bu arada, Rum tarafının da elini nasıl güçlendireceği konusunda çalıştığını söyledi

“RUM TARAFININ AB DÖNEM BAŞKANLIĞI NEDENİYLE GÖRÜŞMELERİ DURDURMA KARARI BUGÜN BİZİ VURDU”

Görüşmeleri kesenin Türk tarafı olduğunu savunan Talat şunları ekledi:

“Görüşmeler kesilmemiş olsaydı yeni Rum liderin seçilmesi ile görüşmelerin devam etme şansı yüksek olacaktı. Ancak bugün görüşmeleri nasıl başlatacağımızı düşünüyoruz. Rum tarafının 2012’deki, AB dönem başkanlığı nedeniyle görüşmeleri durdurma kararı bugün bizi vurdu.”

“OMİRU’NUN DEĞİL, ANASTASİADES’İN ŞARTLARI ÖNEMLİ”

Rum Meclis ve EDEK Başkanı Yannakis Omiru’nun öne sürdüğü şartların sorulması üzerine Talat, bunun dikkate alınmamasını, önemli olanın Rum Lider Nikos Anastasiades’in şartları olduğunu belirtti.

Ön şart öne sürmenin müzakerelerde sonuç vermeyeceğini söyleyen Talat, Anastasiades’in istediğinin ortak bir metin olduğunu ve bunun da bir ön şart olarak sunulmasının makul bir yaklaşım olmadığını kaydetti.

BİR ANKETE GÖRE RUMLARIN YÜZDE 74’Ü İKİ DEVLETE KARŞI

Rum tarafında yapılan bir ankette Rumların yüzde 74’ünün iki devlete karşı olduğunun hatırlatılması üzerine Mehmet Ali Talat, güneyde birçok anket yapıldığını, özel olarak bu anketin ciddiyetini bilmediğini ifade etti.

LORDOS ÖRNEĞİ

Talat, anketlerin verdiği sonuçların aslında siyasi havaya yakın olduğunu ifade ederek, özellikle bu aşamada, bu tür anketlerin, halkın eğilimlerini belirlemesi bakımından erken olduğunu söyledi.

Mehmet Ali Talat, Annan Planı öncesini örnek göstererek, “Ünlü Kıbrıslı Rum işadamı Andreas Lordos çözüm için adeta kampanya yürütmüş, günü geldiğinde ise Annan Planına ‘hayır’ demişti. Bu örnek siyasi ortamın belirleyici etkisini gösterir” ifadesine yer verdi.

“ANASTASİADES ORTAKLARINDAN YANA SIKINTI ÇEKİYOR”

Anastasiades’in ortaklarından yana sıkıntı çektiğini unutmamak gerektiğini belirten 2. Cumhurbaşkanı Talat, Rum liderin ortakları ile birlikte hareket ederken, kaçınılmaz olarak Annan Planı’ndan da uzaklaştığını belirtti. 

Talat, “Her şeye rağmen Anastasiades’in ayak sürümesi karşısında onu eski konumuna getirmek için çaba harcanması gerekir” dedi.

ÇAPRAZ GÖRÜŞMELER

Çapraz görüşmelerin ne getireceğinin sorulması üzerine Rum tarafının eskiden beri “işgalci” olarak nitelediği Türkiye ile görüşmek istediğini söyledi.

Rum tarafının bunu elde ettiğini dile getiren Talat, bunun karşılığında Türk tarafının eşitlik vurgusunun yer bulduğunu ancak sonuç olarak bu olayın ilk olmadığını ve büyük önem taşımadığını düşündüğünü söyledi.

“NAMİ  SON DERECE YERİNDE TAVIRLAR TAKINIYOR”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin açıklamalarına karşı yapılan eleştirilerin sorulması üzerine Talat, Nami’nin son derece yerinde tavırlar takındığını söyledi.

Talat, bir Dışişleri Bakanı’nın sadece Rum tarafına yönelik demeç muhalefeti yapmaması gerektiğini ifade etti.

Nami’nin kendi seviyesinde olmayan kişilerle görüşmesi hakkında yapılan eleştirileri değerlendiren Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanı’nın da kendi seviyesinde olmayan elçilerle görüştüğünü savundu, “Hatta tanınmış bir devlet olan Rum tarafının lideri de bizzat Kıbrıs sorunu yüzünden elçilerle görüşmek durumunda kaldı” dedi.

“KIBRIS SORUNU VAR OLDUĞU MÜDDETÇE ASKERLİK DE VAR OLACAK”

Askerlik konusundaki soruları da yanıtlayan 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, adadaki gerçeklere dikkat çekti ve Kıbrıs sorunu var olduğu müddetçe askerliğin de var olacağını söyledi.

Esas meselenin Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu söyleyen Talat, bütün çabanın bu yönde harcanması gerektiğini kaydetti.

Türkiye’de ne olursa burada da yapılmasının istendiğine, bu taklitçilerin ise Türkiye’nin içişlerimize karışmasına şiddetle karşı çıkanlar olduğuna dikkat çeken Talat, kendi devlet yapımızın muhtemel bir federasyonda eşit bir varlık olarak yer alması isteniyorsa güvenliğimizin tamamen Türkiye’ye bırakılmasının düşünülemeyeceğini, çıkış yolunun, güçlü bir ekonomik yapıya kavuşarak profesyonel askerlik olabileceğini anlattı.

Talat, “Aksi taktirde, Türkiye parayı verecek, güvenliği sağlayacak, siz ise bağımsız devlet oyunu oynayacaksınız. Bu komik olmaz mı?” diye sordu.

Mehmet Ali Talat konuşmasında “Maaş ödeyebilmek için Türkiye’den para almanın utanılacak, vahim bir durumu ifade ettiğini düşünüyorum” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.