1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TAM BİR FELAKET OLUR!
TAM BİR FELAKET OLUR!

TAM BİR FELAKET OLUR!

Talebi eleştridi!

A+A-

KUŞKOR, mart ayında birçok kuş türünün üreme dönemi olması nedeniyle Cikla avının süresinin uzatılmaması gerektiğine dikkat çekti:

Ahmet İLKTAÇ

Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR), Avcılık Federasyonu’nun Bakanlar Kurulu’na gönderdiği bir dilekçe ile Cikla Avı’nın uzatılması talebini eleştirdi.

KUŞKOR, mart ayında keklik ve turaç dâhil pek çok kuş türün kur davranışında bulunduğunu, kuluçkaya oturmaya hazırlandığını ve kuluçkaya oturduğu dönem olduğunun altını çizdi. KUŞKOR, mart ayında avın devam etmesinin doğa için tam bir felaket olacağının altını çizdi.

Gazetemiz KIBRIS’a konuşan KUŞKOR Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Damla Beton, Avcılık Federasyonu’nun yeni yönetiminin göreve gelir gelmez av günlerinin artırılması için girişimde bulunduğunu anımsattı.

Doğamızı korumak ve sürdürülebilinir bir av yapılabilinmesi için önceden alınan kararları hiçe sayarak mart ayında avın devamına yönelik talepte bulunulduğunu belirten Beton, konu ile ilgili hazırlanan bir önergenin Bakanlar Kurulu’na geçtiğimiz hafta sunulduğunu bildirdi.

Dr. Damla Beton, Avcılık Federasyonu’nun geçtiğimiz perşembe günü Bakanlar Kurulu’nda konunun görüşülmemesi nedeniyle de bu taleplerine devam etme kararı aldıklarını öne sürdü.

“Vurulan bunca kuş ve av günü yeterli gelmemiş olacak ki, 26 Şubat tarihinde bitecek olan av döneminin talep çokluğu nedeniyle mart ayında da devam etmesi ısrarla isteniyor” diyen Beton, Bakanlar Kurulu’nun avın uzatılması ile ilgili kararını avcıların isteklerinden çok, doğaya yapacağı olumsuz etkilerini göz önüne alarak değerlendirme yapması gerektiğini söyledi.

Bahar aylarında avın sakıncalarının en çok da tecrübeli avcılar tarafından bilindiğini anlatan Dr. Damla Beton, mart ayında keklik ve turaç da dahil pek çok türün kur davranışında bulunduğunu, kuluçkaya oturmaya hazırlandığını ve kuluçkaya oturduğu dönem olduğunun altını çizdi.

Dr. Damla Beton “Bu dönemde üremeye çalışan kuşların avcının ateş edeceği o çalının içinde yumurtlamaya çalıştığını hayal edebiliyor musunuz? Göçmen olduğu gerekçesiyle cikla avını açmak, büyük avda avladığı kekliği, tıraşı gözden çıkarmak demektir. Kendi bindiği dalı kesmek tam da budur. Geçmiş yıllarda bu konular düşünülmüş ki mart ayı itibari ile av açılmamıştır. Benzer göç rotasında bulunan Türkiye'de de 26 Şubat’ta av bitirildi” diye konuştu.

Ülkede yasa dışı avcılık ve yaban hayata olan tehditler halen devam etmekte olduğunu işaret eden Beton, adamızda en ender üreyen kuşlardan birisinin kartal olduğunu ancak maalesef geçtiğimiz yıl 3 kartalın av günlerinde vurulduğunu iddia etti.

Dr. Damla Beton, bunun sadece kayıtlara yansıyanlar olduğunu, kayıtlara yansıyamayan vakalar da olduğunu ifade etti.

Avcılık Federasyonu’nun şimdi de kartalın tam da üremeye başladığı zamanda avın uzatılması istediğini belirten Beton, bunun sadece kartallar ve av hayvanları değil, pek çok tür için tam bir felaket olduğunu söyledi.

Dr. Damla Beton “Doğa mı korunacak yoksa oy baskısı mı öne çıkacak, bu konuda Bakanlar Kurulu’nun vereceği karar merakla beklenmektedir” şeklinde konuşarak sözlerine son verdi.

Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.