1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TAPU KADASTRO DAİRESİ YASA TASARISI
TAPU KADASTRO DAİRESİ YASA TASARISI

TAPU KADASTRO DAİRESİ YASA TASARISI

Meclis Genel Kurulu, “Tapu Kadastro Dairesi (Harçlar ve Ücretler) (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı”nı oybirliğiyle kabul ederek bugünkü çalışmalarını tamamladı.

A+A-

Meclis Genel Kurulu, “Tapu Kadastro Dairesi (Harçlar ve Ücretler) (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı”nı oybirliğiyle kabul ederek bugünkü çalışmalarını tamamladı.

TATAR

Tasarıyla ilgili ilk sözü alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, tasarıya olumlu oy kullanacaklarını kaydetti.

Tatar, tapu harçlarının sürekli indirilmesini istediklerini belirtti. Tatar, “Bütçede açık var. Hayat pahalılığı ile daha da artmaktadır. Bu açık içinde bu uygulamalar kolay değildir” dedi.

Tatar, devir işlemi yapılmamış bekleyen kaç ev veya işyeri olduğunu sordu.

Tatar, inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıların aşılması adına özendirici politikalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Uzun yıllardır aldığı mülkü devretmeyenler olduğunu söyleyen Tatar, “Bunları temizlemek için bu yasa iyi bir fırsattır” dedi.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, yasalarla piyasanın canlandırılmak istendiğini belirterek “İnsanların cebinde para yoksa piyasa nasıl canlanacak” diye sordu.

Angolemli, dövizin artığını, mağdurların sayısının çoğaldığını, hükümetin buna yönelik önlemler almayı düşünmediğini iddia etti.

Tapu ve kadastro alanında birçok sıkıntılar olduğunu söyleyen Angolemli, emeklilerin sorunlarından örnekler verdi.

Angolemli, “Yabancıların mal almasını teşvik etmekse amaç, faydası vardır. Ancak bu konuda çok kişinin canını yaktık. Parasını verip evinden olanlar oldu. Nasıl güvenlerini kazanacağız” dedi.

GÜRPINAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, son zamanlarda bir kısım emeklinin birtakım sıkıntıları olduğunun bilindiğini dile getirerek, kurulan sisteminin devam ettiğini kaydetti. Gürpınar, emeklilerin almış oldukları kredilere karşılık maaşlarından kesinti yapıldığını ve ellerine para geçmemesinden yakındıklarını anlattı.

Borçlanmalarda banka ve kişi arasında yapılan sözleşmelerin yokmuş gibi davranılmayacağını dile getiren Gürpınar, hesaplardan transfer yapılmasının engellenmesi halinde başka sorunlar yaşanacağını anlattı. Gürpınar, bu konularda çalışmaların sürdüğünü, yeni bir uygulama yapılana kadar var olan yasal uygulamanın devam edeceğini belirtti.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, yasalara ve kurallara uyulmadığını görerek hayretler içerisinde olduğunu söyledi. 

Çalışma Bakanlığı’nın bankacı gibi davranıp emeklilerin maaşlarını kestiğini iddia eden Çakıcı, Bakan veya Bakanlık Müdürü'nün yasayı çiğneyemeyeceğini belirtti. Emeklinin ve ezilenin yanında olunacağına tam ters davranıldığını savunan Mehmet Çakıcı, bugün dinlediklerinden hicap duyduğunu, emeklilerin de şu anda kendilerini dava edebileceğini söyledi.

Yasanın değişmemesi halinde bu yasalara uyulması gerektiğini belirten Çakıcı, değişiklik yapana kadar da yasalara uyulması gerektiğini kaydetti ve Bakanları yasalara uymaya davet etti.

ULUÇAY

Daha sonra söz alan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, tapu harçlarıyla ilgili yasadaki değişikliğin vatandaşların lehine ve dönemsel olacağını ve altı ay bittikten sonra da devamı olmayacağını söyledi.

Yeni kayıtların yüzde 6 olan harç ücretinin, yasada yüzde 3’e indirildiğini, bu düzenlemelerle yatırımı hareketlendirmeyi amaçladıklarını dile getiren Uluçay, mal alımının kolaylaştırılması için yapılan çalışmanın yasallaşması halinde vatandaşların daha kolay ev ve iş yeri sahibi olabileceklerini kaydetti.

Altınkum’un korunmasıyla ilgili önlemler aldıklarını da söyleyen Uluçay, oradaki tüm yapıtların daha uzak bir bölgeye taşınması mutabakatı bulunduğunu, bunun hayata geçirilmesi için çok ciddi bir kaynağa ihtiyaç olduğunu belirtti.

Uluçay, Çevre Bakanlığı ukdesinde bir çalışma yapılacağını da kaydetti.

Konuşmaların ardından yasa tasarısı 31 kabul oyuyla ve oybirliğiyle onaylandı. 19 milletvekili oylamaya katılmadı.

Böylece Meclis bugünkü çalışmalarını tamamladı. Bir sonraki toplantı 29 Mart Perşembe günü yapılacak.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.