1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TARİHİ BİR METİN!
TARİHİ BİR METİN!

TARİHİ BİR METİN!

Tarihi bir metin

A+A-

Dışişleri Bakanı Nami;

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Cidde’deki temaslarını bugün de sürdürdü.Enformasyon Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, Bakan Nami, dün İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 41. Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda bir konuşma yaptıKonuşmasında barışa ulaşmak, bölgede istikrar sağlamak için birlik olmanın tam zamanı olduğunu ifade eden Nami, Müslüman dünyasının çoğu bölgesinde yaşanan kargaşa ve savaşa dikkat çekti.

Bakan Nami, bölgedeki çatışmaları büyük bir üzüntüyle takip ettiklerini, Kıbrıs Türk hükümeti olarak Kuzey Kıbrıs’a gelen mültecilere sosyal yardım ve eğitim konularında destek verdiklerini belirtti.

KKTC ekonomisinin, küresel mali krize rağmen istikrarlı bir şekilde geliştiğini söyleyen Nami, yeni yatırımlar yapıldığını kaydetti.

İslam Kalkınma Bankası’nın, üye devletlerden bir grup işadamının ve yatırımcının, geçtiğimiz hafta Türk tarafını ziyaret ettiğini anlatan Bakan Nami, bankanın 15 milyon dolarlık proje için Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile işbirliği içinde olduğunu söyledi.

Ülkede önemli gelişim gösteren sektörlerden birinin de turizm olduğunu belirten Nami, ülkeye yapılacak yatırımların kabul gördüğünü belirtti, hükümetin uygun vergilerle sağladığı teşvike işaret etti.

Kuzey Kıbrıs’ın yüksek eğitim merkezi olduğunu da vurgulayan Nami, ülkedeki üniversiteler konusunda da kısa bilgi verdi.

Kıbrıs Türk Devleti’nin, AB Komisyonuyla işbirliği içinde olduğunu, ülkede yoğun bir AB Uyum Programı uyguladığını vurgulayan Nami, 70’den fazla yasanın bu doğrultuda uyumlaştırıldığını, bunların Kuzey Kıbrıs’taki yaşam kalitesini artırdığını dile getirdi.

AB Uyum Programı doğrultusunda, yerel ürünlerin daha düşük fiyata ihraç edildiğini de sözlerine ekleyen Nami, işadamlarını Kuzey Kıbrıs’a gelmeye, genişleyen sektörün parçası olmaya davet etti.

Nami, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 41. Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Birleşmiş Milletler gözetiminde devam eden müzakereler hakkında da bilgi verdi. Nami, müzakerelerin kritik aşamaya geldiğini söyledi.

Ortak açıklamanın tarihi bir metin olduğunu söyleyen Nami, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların bu metinle ilk kez çözümle ilgili en önemli hususlarda karara vardığını belirtti.

Ortak açıklamanın, umut ve beklentileri artırdığına işaret eden Nami, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs ziyaretinin sürece katkı koyduğunu kaydetti.

Rum tarafının, müzakere sürecini akıllı şekilde kullanmayıp, zamana oynadığını belirten Nami, Rumların, ayrıca, gelecekteki barış anlaşmasının bel kemiğini oluşturacak geçmiş anlaşmalara da saygı duymadığını ifade etti.

Süreci ileriye taşımak için BM’ye görev düştüğünü söyleyen Nami, uluslararası camiadan beklentilerini dile getirerek, Rum tarafının olumlu yaklaşım sergilemeye ve geçmiş anlaşmalara saygı duymaya teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Nami, enerji kaynaklarının Kıbrıs’ta ve daha geniş bölgelerde barışa, istikrara ve refaha katkı yapacağını da belirtti.

Kararları ve bildirileriyle Kıbrıslı Türklere destek veren İslam İşbirliği Teşkilatı’na teşekkür eden Nami, “Bu kararlar ve bildiriler üye devletlere, Kıbrıslı Türklerle dayanışmalarını güçlendirmeleri ve haksız izolasyonların sona ermesi konusunda somut adım atması için çağrı yapıyor. Ayrıca, bu kararlar tüm üye devletlere, Kıbrıslı Türklerle doğrudan ulaşım, ticaret, turizm, kültür, eğitim ve spor alanlarında ikili ilişkilerini geliştirmek, Kıbrıs Türk tarafına ziyaret gerçekleştirmeleri için çağrı yapıyor” dedi.

Dışişleri Bakanı Nami, Cidde’deki temasları çerçevesinde Brunei Dışişleri ve Ticaret Bakanı Prens MohamedBolkiah, Cibuti Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Mahmoud Ali Youssouf ve Kamerun Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi. İkili görüşmelerde, eğitim, kültür, ticari alanlarda işbirliği ve ilişkilerin daha ileriye götürülmesi konuları ele alındı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.