1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TARİHİ GEÇMİŞ İLAÇ İDDİASI
TARİHİ GEÇMİŞ İLAÇ İDDİASI

TARİHİ GEÇMİŞ İLAÇ İDDİASI

Sağlık Bakanlığı, hastanelerde tarihi geçmiş ilaçların dağıtılmasının asla mümkün olmadığını açıkladı.

A+A-

Sağlık Bakanlığı, hastanelerde tarihi geçmiş ilaçların dağıtılmasının asla mümkün olmadığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan, bugün yerel bir gazetede yer alan haberle ilgili olarak  yapılan yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürlüğü’nün, insan sağlığını her zaman ön planda tutan ve bunu denetleyen bir kurum olduğu vurgulanarak, tarihi geçmiş ilaçların, hastanelerde yurttaşlara dağıtılmasının söz konusu olmadığı vurgulandı.

Gerek yazılı, gerek görsel, gerekse işitsel medyada özel haberler yayımlanırken iddia edilen olayın doğruluk derecesinin objektif bir araştırmayla, tüm tarafların da görüşü mutlak surette alınarak yapılması gerektiği ifade edilen açıklamada, “Ne yazık ki söz konusu haberde,  Sağlık Bakanlığı’na, iddia hakkında söz hakkının sağlanmadığını görüyoruz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, ülkedeki sağlık servislerinde kullanılan ilaçların, İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürlüğü tarafından temin edildiği ve talep edilenler doğrultusunda hastanelere, sağlık merkezlerine ve sağlık ocaklarına gönderildiği kaydedildi.

İLAÇLARIN SON KULLANIM TARİHLERİ KONTROL EDİLİYOR

Gönderilen ilaç ve malzemelerin, hem Genel Ecza Deposu’ndan çıkarken, hem de hastane eczanelerine teslim alınırken son kullanım tarihlerinin kontrol edildiği vurgulanan açıklamada, “Kesinlikle tarihi geçmiş ilaç verilmemektedir. Kaldı ki, hastane eczanelerine başvuran hastaların sağlık kategorisine ( kamu, sigortalı, dar gelirli, ücretli) bakılmaksın, tüm hastalara aynı şekilde muamele edilmektedir” denildi.

Sağlık Bakanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“İlaçları, içerdikleri maddelere, üretim özelliklerine, saklama koşullarına ve farmasotik şekillerine göre belirlenen son kullanım tarihleri vardır ve bu tarih ilaç ambalajları üzerinde belirtilirken, belirtilen ayın son günü dikkate alınmaktadır. Yani, ilgili ilaç, belirtilen ayın son gününe kadar güvenli olarak kullanılabilmektedir.

Bu nedenle, hastane eczanelerinde yapılan ilaç dağıtımları, ilaçların son kullanım tarihinden en az iki hafta öncesinde toplatılıp kullanımdan kaldırılmakta ve hastalara gerekli bilgi ve uyarılar aktarılmaktadır.”

Yapılan denetimlerde, eczanelerde, son kullanım tarihi yaklaşan ilaçlarla ilgili en az 3 aylık liste tutulup ve kesinlikle tarihi dolmuş ilaç verilmediğine dikkat çekilen açıklamada, şikâyete konu ilaçlara ait son kullanım tarihlerinin Temmuz ve Ekim 2014 tarihli olduklarının  belirlendiği vurgulandı.

KABUL EDİLEMEZ

Açıklamada, hal böyle iken, ilgili gazetede özellikle sanki sigortalı hastalara karşı kasıtlı, farklı bir uygulama varmış gibi, sigortalı hastalara dağıtılan tarihi geçmiş ilaçların vatandaşı çileden çıkarttığına dair ibarelerin yer almasının kesinlikle kabul edilemez bir durum olduğu kaydedildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.