1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TAŞ OCAKLARI REHABİLİTASYON PROJESİ
TAŞ OCAKLARI REHABİLİTASYON PROJESİ

TAŞ OCAKLARI REHABİLİTASYON PROJESİ

Harmancı, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı tarafından açıklanan ‘Taş Ocakları Rehabilitasyon Projesi’nin, çevreyi korumak ve geliştirmek yerine, tam aksine, ekosistemi tamamen yok edecek içerikte olduğunu savundu.

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Mehmet Harmancı, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı tarafından açıklanan ‘Taş Ocakları Rehabilitasyon Projesi’nin, çevreyi korumak ve geliştirmek yerine, tam aksine, ekosistemi tamamen yok edecek içerikte olduğunu savundu.

Harmancı yazılı açıklamasında,  Bakan Bakırcı’nın, ortaya koyduğu plan ve düşünceyle yıllardır söylendiğini iddia ettiği  ‘Meserya’dan bakıldığında denizi göreceksiniz’ projesini somuta indirgeyerek, hayata geçirme niyetini açıkça ortaya koyduğunu öne sürdü.

Bakan Bakırcı tarafından açıklanan projeyi, büyük bir özen ve dikkatle takip ettiklerini, ilgili uzmanlarla da gerekli değerlendirmeler yaptıklarını belirten Harmancı, söz konusu projenin sadece  devlete ait karayollarına ait  taş ocağının rehabilitasyonuna değindiğini savundu.

Rehabilitasyonun projelendirme aşamasında ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin alınmadığını, Çevre Dairesi’nden bile ekolojik açıdan bir değerlendirme ve görüş alınmadığını ileri süren Harmancı, bunun kabul edilemez olduğunu ve soru işaretleri doğurduğunu kaydetti. 

Dağların oyulmasına yıllarca göz yumulmasının ardından, çareyi karayollarına ait taş ocağı olarak bilinen bir tepenin tamamen ortadan kaldırılmasında görmenin bir vizyon sorunu olduğunu savunan Harmancı, rehabilitasyonun, olanı tamir etmek, onarmak olduğunu, ancak yapılacak olanın tepenin yok edilerek tamamen ortadan  kaldırılması olduğunu öne sürdü.

Harmancı, “Açıklandığı gibi kurulum kapsitesi ihtiyaç duyulan maksimum kum çakıl, miktarının iki katı ise, o zaman iki katı fazla taş ocağına sahipiz demektir. Bu da mevcut olan 17 adet taşcağı sayının azaltılmasını işaret etmektedir. Taşocakları sayısı bu öngörüye dayandırılarak kurulum kapasiteleri de dikkate alınarak azaltılabilir. Sn. Bakan’dan talebimiz azaltılacak olan Taşocaklarını bir an önce belirleyerek kamuoyuna açıklaması ve kapatılacak olan ocakların biran önce rehabilitasyon projelerinin hazırlanarak, kapatmaya uygun hale getirilerek kapatılmasıdır” ifadelerini kullandı.  

BAKIRCI’YA SORULAR

TDP Genel Sekreteri Mehmet Harmancı, Bakan Bakırcı’ya şu soruları da yöneltti:

“Projenin tam içeriği nedir? Projeyi hazırladığı iddia edilen uzmanlar kimlerdir? ÇED Raporlarına uygunluk nasıl denetlenmektedir? Denetimler söylendiği gibi gerçekten AB’ye uyumlu mu? Denetimler kimler tarafından yapılmaktadır? Projede 29 başlıktan oluşan puanlama sistemine ilişkin değişiklik önerilmekte midir? Değişiklik önerileriniz var mıdır? Varsa nelerdir? ‘Çevreyi kirleten öder’ prensibi geçerli ise, bu taşocağı işletmecileri bu projenin neresindedir? Taş Ocaklarında çalışma hayatı denetimleri ne durumdadır?  2001’den beri görevde olan Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü mevcut durumdan ne kadar sorumludur? Bu dağın kaybedilmesi ile ilgili olarak İyi İdare Yasası çerçevesinde ilgili müdür, sorumluluk taşımakta mıdır? Devlete ait olan Taşocağı işletmesi sürekli gündem olurken, diğer özel işletmeler gözden kaçırılmak mı isteniyor?” .

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.