1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TAZMİNATINI ALAMADI, AİHM'E GİDİYOR
TAZMİNATINI ALAMADI, AİHM'E GİDİYOR

TAZMİNATINI ALAMADI, AİHM'E GİDİYOR

Tazminatını alamadı, AİHM'e gidiyor

A+A-

 

Kıbrıslı Türk Avukat Murat Hakkı, Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) aleyhinde Avrupa İnsan hakları Mahkemesi’ne (AİHM) baş vuruya hazırlandığını söyledi.

Kıbrıs haber Ajansı’na (KHA) konuşan Murat Hakkı, TMK’nın Kıbrıslı Rum müvekkiline 2 milyon Sterlin tazminat verilmesini karalaştırdığını ancak söz konusu parayı henüz vermediğini için konuyu AİHM’e taşıyacağını aktardı.

TMK, 2014’ün başında aldığı kararda, Baf’ta yaşayan bir Kıbrıslı Rum’a, Girne’de bıraktığı 60 hektarlık bir arazi için 2,1 milyon Sterlin tazminat ödenmesine karar vermişti.

Murat Hakkı, tazminatın ödenmemesinin mülk hakkı gaspının devam etmesi anlamına geldiğini, bu nedenle AİHM’e başvurmaya hazır olduklarını ifade ederek, AİHM sürecinin TMK’nın varlığının sorgulanmasına yol açabileceğini bunun da TMK için büyük bir utanç olacağını ifade etti.

Avukat Hakkı, Nisan 2014’ten bu yana, TMK kararı olmasına rağmen 100’den fazla Kıbrıslı Rum’un tazminatlarını alamadığını bu nedenle başkalarının da AİHM’e başvurma ihtimali olduğunu aktardı.

Hakkı, konuya açıklık getirerek bu yıl bazı tazminatların yatırıldığını ancak bunların 2014’ten önceki davalarla alakalı olduğunu belirtti.

Türkiye, adanın kuzeyinde kalan Kıbrıslı Rumlara ait malların tazminatının yükünü vergi mükelleflerine ödetmek istemediği için söz konusu mülklerin şimdiki sahiplerinin tazminata yüzde 30-40 oranında katkı yapmasını talep ediyor. Bu nedenle Türkiye’nin TMK’ya para akışını kıstığı anlatan Murat Hakkı, şu ana kadar TMK’ya tazminatlar için 230 milyon Sterlin verildiğini ancak toplamda 130 milyon Sterlin tutarında ödeme yapıldığını söyledi.

Kıbrıslı Türk avukat, müvekkilinin tazminatını güvence altına almak için Temmuz ayında iki bakanın makam araçlarına el koyduklarını ancak aynı uygulamanın diğer arabalara yapılmasına izin verilmediğini dile getirdi. Konuyu yüksek mahkemeye taşıdıklarını anlatan Murat Hakkı, geçtiğimiz hafta çıkan kararda, “Kıbrıslı Rum göçmenin feragatname imzalaması durumunda tazminatını alabileceği” dendiğini ancak diğer göçmenlerin pazarlarını aldıktan sonra feragatname imzaladığını kaydederek, mahkemenin kararının anlamsız olduğunu ifade etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.