1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TELAŞA GEREK YOK
TELAŞA GEREK YOK

TELAŞA GEREK YOK

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Batı Afrika’dan yayılan ebola virüsüne karşı ülkemizde gerekli önlemlerin alındığını açıkladı

A+A-

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle,  Batı Afrika’dan yayılan ebola virüsüne karşı gerekli her türlü tedbirin alındığını, telaşa gerek olmadığını söyledi.


Sağlık servisleri ve hekimlerin virüsle ilgili bilgilendirildiğini ve uyarıldığını ifade eden Gülle, ülkemizde ebola virüsü görülmediğini ancak konunun yakın takipçisi olduklarını belirtti.
Gülle, dünyada ne tip önlemler alınıyorsa ülkemizde de aynılarının uygulandığını söyledi.


Ebola virüsüyle ilgili iki ay önce gerekli sağlık önlemlerinin alındığını ve bunun duyurulduğunu anımsatan Gülle, ülkede öğrenim gören Afrika kökenli öğrenciler dikkate alındığında, üniversitelerle iletişim içine gireceklerini, Eğitim Bakanlığı ile bu konuyu görüştüklerini belirtti.


Gülle, Afrika kökenli öğrencilerin herhangi bir hastalığı varsa önceden üniversiteler aracılığı ile bu bilginin alınmasının önemine işaret ederek, eylül ayından önce öğrenciler ve üniversitelerle iletişimlerin kurulmasının planlandığını ifade etti.


Kişinin önceden rahatsızlığı varsa yola çıkmamasını veya ülkemizde rahatsızlığı varsa bakanlığa bildirilmesini isteyeceklerini belirten Gülle, sınır kapılarında da sağlık ekiplerinin olacağını söyledi.


Ebola virüsünün üç haftalık kuluçka süresi bulunduğu anlatan Gülle, vatandaşlara zorunlu olmamaları halinde virüsün görüldüğü bölgelere gidilmemesi, gidecek olanların ise hijyen koşullarına ve yakın temasa dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

WHO: Ebola, Avrupa'ya da yayılabilir

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Basın Sözcüsü Tarik Yaşareviç, ''Ebola, Avrupa'ya da yayılabilir'' dedi.


Yaşareviç, Batı Afrika'da patlak veren ve 700'den fazla insanın ölümüne neden olan ebola salgınının yayılmasını önlemek için tedbirler alınması gerektiğini, aksi takdirde diğer ülkelere de sıçrayabileceğini söyledi.


Salgının şu anda Gine, Liberya ve Sierra Leone ülkelerinde etkili olduğunu kaydeden Yaşareviç, ''Şu an itibariyle kaç kişinin eboladan etkilendiğini bilemiyoruz. Tüm çabalarımız, eboladan etkilenen insanları tespit edip, gerekli müdahaleleri yapmak'' şeklinde konuştu.


Yaşareviç, ebola nedeniyle bugüne kadar 700'ün üstünde insanın hayatını kaybettiğini belirterek, '' Ebola ile mücadelede atılan adımlar yeterli değil. Salgının etkilediği ülkelerdeki insanlara daha fazla destek olunmalı. Virüs, uçak aracılığıyla ilk kez başka bir ülkeye, Libya'ya geçti. Bu nedenle şunu söyleyebilirim ki ebola Avrupa'ya da yayılabilir. Virüs hava ya da su yoluyla bulaşmıyor, yakın temasla bulaşıyor. Virüsle mücadele eden doktorların bazılarına da virüsün bulaştığını biliyoruz'' ifadesini kullandı.


Önümüzdeki günlerde Acil Durumlar Komitesi'nin toplanarak, salgınla mücadelede atılacak adımların kararlaştırılacağını aktaran Yaşareviç, en kısa zamanda salgının etkili olduğu ülkelerde gerekli tıbbi önlemlerin alınması gerektiğini, bu ülkelerde yaşayan insanlar başta olmak üzere tüm dünyada büyük bir endişe olduğunu ifade etti.


Yaşareviç, Ebola'nın bulaştığı kişilerdeki ölüm oranının yüzde 60'larda olduğunu, ancak bu oranının yüzde 90'a çıkabileceğini söyledi.


Mart ayında Gine'de ortaya çıkan salgın kısa sürede Liberya ve Sierra Leone’ye yayılmıştı.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, bu yıl en az 729 kişi Ebola nedeniyle hayatını kaybetti. Bunun, tarihte görülen en ölümcül Ebola salgını olduğu ifade ediliyor.

Hastalığın belirtileri
Ebola Kanamalı Ateşi’nin tipik belirtileri, yüksek ateş, baş, eklem ve kas ağrısı, halsizlik, ishal, kusma, mide ağrısı, iştahsızlık.


Bazı hastalarda da şu belirti ve bulgular görülebiliyor: Kaşıntı, gözlerde kızarıklık, hıçkırık, öksürük, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, nefes almakta güçlük, yutkunma zorluğu, vücut içinde ve dışında kanamalar.


Belirtiler, ebola virüsüne maruz kalındıktan 8-10  gün sonra görülüyor.

Ellerinizi yıkayın
Uzmanlar, ebola virüsünden korunmak için en önemli uygulamalarından birinin ellerin düzenli olarak yıkanması olarak gösteriyor. Ellerin su ve sabunla yıkanması (ya da sabun bulunmadığı yerlerde ve ellerin açıkça kan ve vücut sıvılarıyla kirli olduğu durumlarda susuz alkol-bazlı el losyonun kullanılması) ciltten potansiyel enfekte materyalleri uzaklaştırıyor ve hastalığının geçişini önlüyor.


Diğer uyarılar şöyle:
“Eldiven kullanılan durumlarda eldivenleri çıkarmadan önce su ve sabunla yıkayınız ve eldivenleri çıkardıktan sonra da ellerinizi yıkayınız.


Ölü hayvanlarla, özellikle de primatlarla temastan kaçınınız.


Yerel pazarlarda tüketim için satılan primatlar dahil vahşi hayvanların etini yemeyiniz.
Enfeksiyon olasılığını asgariye indirmek için ebola virüsü enfeksiyonu olduğundan şüphelenilen insan ya da hayvanlarla yakın temas ederken enfeksiyon kontrol önlemlerini uygulayın.


Etkilenen bölgelerden dönen kişiler enfekte olmuş semptomatik kişi ya da hayvanların vücut sıvılarıyla temas etmeseler bile sağlık durumlarını 10 gün süreliğine takip etmelidirler.
Enfekte olmuş semptomatik kişi ve hayvanların vücut sıvılarıyla potansiyel temasları söz konusu olan kişiler, 21 gün süreyle sağlık durumlarını takip etmelidirler.


Seyahatleri esnasında hastalanan tüm kişilerin kendilerinde sadece ateş bile görülse acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları ve burada yaptıkları son seyahat ve potansiyel temaslıları hakkında bilgi vermeleri gerekiyor.”

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.