1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TEYİT SONDAJI TAMAMLANDI, PLATFORM TOPLANIYOR
TEYİT SONDAJI TAMAMLANDI, PLATFORM TOPLANIYOR

TEYİT SONDAJI TAMAMLANDI, PLATFORM TOPLANIYOR

Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi - MEB” içerisinde 12’nci parselde yürütülen teyit sondajı çalışmalarının tamamlandığı haber verildi.

A+A-

Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi - MEB” içerisinde 12’nci parselde yürütülen teyit sondajı çalışmalarının tamamlandığı haber verildi.

Simerini gazetesi “Platformu ‘Topluyorlar’... Ekim Başlarında Teyit Sondajının Ön Sonuçları” başlıklarıyla verdiği haberinde, son haftalarda 12’nci parselde çalışmalar yürüten Noble Energy şirketinin, teyit sondajıyla ilgili tüm çalışmaları tamamlamaya hazır olduğunu yazdı.

Habere göre gazeteye konuşan Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (KRETİK) Başkanı Charles Ellinas, araştırmaların tamamlandığını ve toplanan verilerin Noble’nin Teksas’taki laboratuarında değerlendirilmekte olduğunu ifade etti.

Dün sondaj kuyusunun “mühürlenmesi” prosedürünün gerçekleştirilmesinin beklendiğini kaydeden gazete, bunun çok zor bir iş olduğunu ve hassas bir çalışmanın yapılması gerektiğini belirterek, yatağın çok derinde olduğu bilgisini verdi.

Teyit sondajı sırasında kullanılan tüm boruların ve diğer mekanizmaların da toplandığını aktaran gazete, deniz dibindeki tüm araç-gereç toplandığında, ENSCO 5006 platformunun bölgede ayrılacağını belirtti.

Ellinas, teyit sondajının ön sonuçlarının Ekim ayı başlarında yayımlanacağını, böylelikle Noble Energy’nin, ikinci bir teyit sondajının gerekip gerekmediğini değerlendirebilecek konumda olacağını söyledi.

LAKKOTRİPİS AB’Lİ MESLEKTAŞLARINI BİLGİLENDİRDİ

Öte yandan gazeteye göre Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Doğu Akdeniz’in, AB ve uluslararası Pazar için yeni ve itibarlı bir enerji tedarikçisi haline gelebileceği inancını dile getirdi.

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 19-20 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen AB Enerji Bakanları Gayri Resmi Toplantısı çalışmalarında konuşan Lakkotripis, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve hidrokarbon araştırmalarındaki ilerlemeler konusunda Avrupalı meslektaşlarına bilgi verdi.

Güney Kıbrıs’ın inşa etmeyi planladığı doğalgaz sıvılaştırma terminaline değinen Lakkotripis, bunun, bölgenin jeopolitik ve ekonomik koşullarının olumlu yönde değiştirebileceğini ve Doğu Akdeniz ülkeleri arasında bölgesel işbirliğini güçlendirebileceğini ifade etti.

İsrail-Güney Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı çalışmasından da söz eden Lakkotripis, üç ülkenin yakın zamanda işbirliği memorandumu imzaladığını belirtti.

Lakkotripis, hedeflerinin (elektrik) fiyat ve maliyetinin düşürülmesi ve enerji güvenliğinin güçlendirilmesi olduğunu da vurguladı.

LAKKOTRİPİS OETTINGER İLE GÖRÜŞTÜ

Gazete Lakkotripis’in AB Enerji Komiseri Gunther Oettinger ile baş başa bir görüşme gerçekleştirdiğini de yazdı.

Habere göre görüşmede diğer konuların yanı sıra Güney Kıbrıs’ın doğalgaz sıvılaştırma terminali aracılığıyla yerli hidrokarbondan istifade edilmesiyle ilgili planlarının ileri götürülmesi yönünde AB ile işbirliğinin ilerletilmesi yöntemleri ele alındı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.