1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TOPLU TAŞIMAYA DENETLEME ŞART
TOPLU TAŞIMAYA DENETLEME ŞART

TOPLU TAŞIMAYA DENETLEME ŞART

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı söz konusu araçları kullanan şoförlerin “detaylı kurslardan” geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

A+A-

Okulların açılması ile birlikte, öğrencilerin ulaşımının en önemli unsuru olan toplu taşıma araçlarının güvenliği gündeme geldi. Üniversiteler ile birlikte binlerce öğrencinin her gün, özel ve devlet eğitim kurumlarına toplu taşıma araçları ile gittikleri bilinirken, kullanılan bu araçların güvenliğinin denetimi konusunda birçok soru işareti mevcut.

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı söz konusu araçları kullanan şoförlerin “detaylı kurslardan” geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Ülkedeki toplu taşıma ve özellikle de öğrencileri taşıyan araçların, çok daha özenli bir şekilde seçilmesi gerektiğini ifade eden Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, bu araçların sürücülerinin ise, detaylı kurslardan geçirilmesinin şart olduğuna dikkat çekti. Toplu taşıma adına kullanılacak olan araçlar ile ilgili, Milli Eğitim Bakanlığı Tüzüğü’nde de bir madde bulunduğuna işaret eden Avcı, bu madde gereği öğrenci araçlarının on beş yıldan daha yaşlı olmamasının zorunlu kılındığını kaydetti.

“Emniyet Kemeri ve Çocuk Koruma Yasası eksik”
Aralık ayında çıkarılan Emniyet Kemeri ve Çocuk Koruma Yasası gereğince, mevcut otobüslerin en önünde ve en arkasında kemer bulundurma zorunluluğunun olduğuna işaret eden Avcı bunun yeterli olmadığını belirtirken, ülkeye yeni getirilmek istenen araçlarda ise tüm koltuklarda kemer zorunluluğu bulunduğuna vurgu yaptı. İlkokul öğrencilerinin taşındığı toplu taşıma araçlarında, refakatçi bulundurmanın zorunlu olduğuna ve buna uyulduğuna işaret eden Avcı, bu yönde bir sıkıntı yaşanmadığını kaydetti.

“Otobüs şoförlerinin hata lüksü yok”
Toplu taşıma araçlarının kaliteli ve bakımlı olmalarının yanı sıra, kullanacak kişilerinde amaçlarına göre eğitimli olmasının önemine vurgu yapan Avcı, ülkede maalesef bunun henüz hayata geçirilmediğinin altını çizdi. Ülkede minibüs şoförü ehliyeti olan kişinin, otobüs kullanabildiğine dikkat çeken Avcı, toplu taşıma sürücülerinin hiçbir şekilde hata yapma lüksüne sahi olmadıklarını belirtti.

“Otobüs şoförleri gerekli eğitimlerden geçmeli”
Trafik Kazalarını Önleme Derneği ve Kuzey Kıbrıs Turkcell’in ortak çalışması ile oluşturulan Trafik Eğitim Parkı’nda, tüm bu konularla ilgili eğitimlerin verildiğinin altını çizen Avcı, yurtdışından ülkeye çalışmak için gelenlerin, bu eğitimleri almasının zorunlu kılındığını kaydetti. Sol trafik, güvenli sürüş gibi önemli eğitimleri alan yabancı kişilerin yanı sıra; ülke vatandaşlarının bu kurslara mecbur bırakılmadığına dikkat çeken Avcı, bu noktada da, yasal düzenlemelerin yapılmasının önemine vurgu yaptı.

“Yeterli denetim yok”
Ülkedeki sürücülerin, trafik kültürü konusunda yeterli donanıma sahip olmadığına dikkat çeken Avcı, birçok otobüs durağında, araçların park edildiğine rastlandığı belirtti. Öte yandan ciddi sorunlar arasında yer alan ve minibüslerin yolcularını, diledikleri yerlerde almaları konusundan da bahseden Avcı; kazaların çoğunun yolcu ve sürücü kültürü ile alakalı olduğunun altını çizdi.

YENİDÜZEN GAZETESİ

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.