1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ''TÜM HÜKÜMETLER SORUMLU''
''TÜM HÜKÜMETLER SORUMLU''

''TÜM HÜKÜMETLER SORUMLU''

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), Kalecik’te meydana gelen çevre felaketinde, “felakete zemin hazırlayan tüm hükümetlerin sorumlu olduğunu” ileri sürdü.

A+A-

KAMU-SEN:”FELAKETİN OLUŞMASINA  ZEMİN HAZIRLAYAN HÜKÜMETLERİN TÜMÜ BUNDAN SORUMLUDUR”

“SORUMLU HÜKÜMETLERİN TÜMÜNÜ DAVA ETMEK İÇİN UZMAN HUKUKÇULAR ARIYORUZ”

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), Kalecik’te meydana gelen çevre felaketinde, “felakete zemin hazırlayan tüm hükümetlerin sorumlu olduğunu” ileri sürdü.

Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş yaptığı yazılı açıklamada, AKSA’ya petrol aktarımı sırasında  98 ton fuel-oilin denize boşaldığına ve bir kilometrelik alanda biyolojik yaşamın bittiğine dikkat çekerek, “Hiç bir koruyucu güvenlik önlemi almayan, AKSA’ya kuruluş ve işletim izni verirken, garantili elektrik alımı sözleşmesi yapıp, sözleşme süresini de 2024 yılına kadar uzatan ve bu felaketin oluşmasına zemin hazırlayan hükümetlerin tümü de bundan sorumludurlar” ifadelerini kullandı.

"SORUMLU HÜKÜMETLERİ DAVA ETMEK İÇİN UZMAN  HUKUKÇULAR ARIYORUZ”

Özkardaş açıklamasında “Biz Kamu-Sen olarak felaketten sorumlu gördüğümüz ve AKSA’ya hiçbir uluslararası standart koşulu getirmeden izin veren, denetim yapmayan hükümetlerin tümünü dava etmek için, bu işlerin uzmanı olan hukukçular arıyoruz. Bu konuda Barolar Birliği’mizin de devreye girmesi aslında beklentimiz olup, işbirliği de yapabiliriz” dedi.

“MAĞDUR OLAN HERKES DAVA AÇSIN”

Özkardaş, Çevre Yasası’nın öngördüğü 169 bin 800 TL’nın komik bir ceza olduğunu belirterek,  olaydan mağdur olan herkesin tazminat davası açması, duyarlı örgütlerin de kamu davası açması çağrısında bulundu.

Özkardaş, yaşanan facianın turizm, balıkçılık ve hayvancılık sektörlerine bedelinin milyar doları bulacağını ancak yok olan denizde yok olan canlıların ve uzun süreli deniz kirliliğinin  bedelini kimsenin karşılayamayacağını ifade etti.

Anayasanın 4. Maddesine göre çevreyi geliştirmenin, korumanın ve kirlenmesini önlemenin devletin, gerçek ve tüzel kişilerin görevi olduğuna dikkat çeken Özkardaş, “Meclisimizin kabul ettiği uluslararası sözleşmelere göre; devlet bu sorumluluğunu yerine getirmemiş ve bu nedenle de, AKSA felaketinin yaşanmasına neden olmuştur” dedi.

Özkardaş, yaşanan felaketin “Hükümet olursak, yeni petrol dolum tesisine izin vereceğiz” diyenlere, bu fikri destekleyenlere, faciaya  çanak tutanlara ders olması dileğinde bulundu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.