1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “TURİZM VE EĞİTİM ÖNEMLİ İKİ SEKTÖR”
“TURİZM VE EĞİTİM ÖNEMLİ İKİ SEKTÖR”

“TURİZM VE EĞİTİM ÖNEMLİ İKİ SEKTÖR”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeleri, KKTC’ye yatırım yapmaya çağırdı.

A+A-

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeleri, KKTC’ye yatırım yapmaya çağırdı.

Özellikle turizm sektöründe yatırım imkanları bulunduğuna işaret eden Nami, oteller, konferans, özel ilgi ve yat turizmi ile Marina inşası gibi yatırım olanaklarının yabancı yatırımcıları beklediğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı ile İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) ortak organizasyonuyla; “Küreselleşme Bağlamında İhracat Teşviki ve Yatırım Stratejileri” çalıştayı bugün Yakın Doğu Üniversitesi’nde başladı.

Çalıştaya, Dışişleri Bakanı Özdil Nami, İslami İşbirliği Kurumu Genel Müdürü El Hassane Hzaine, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş katıldı.

Kuran’dan bölümlerin okunmasıyla başlayan çalıştayda, ilk konuşmayı Dışişleri Bakanı Özdil Nami yaptı. Daha sonra YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş ve İslami İşbirliği Kurumu Genel Müdürü El Hassane Hzaine de birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından belgesel gösterimine geçildi.

NAMİ: “İİT ÜYELERİNİ YATIRIM YAPMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Konuşmasına, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) böylesi önemli bir etkinliğine KKTC’de ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, etkinliğe katkı koyanlara teşekkür etti.

Çalıştaydan çıkacak sonuçların Müslüman dünyasındaki ticari ilişkiler açısından önem taşıdığını ifade eden Nami, konuşmasında Kıbrıs müzakerelerine de değindi.

Kıbrıs Rum Kesimi’yle, anlaşmaya ulaşmak adına, yeni bir sürece girildiğini anlatan Nami, iki liderin üzerinde uzlaştıkları Ortak Metin ile iki kesimli, iki toplumlu,  iki kesim arasında politik eşitliğe dayanan bir federasyon kurulması konusunda anlaştıklarını, bu federasyonun tüm BM üyesi devletlerin sahip olduğu egemenlik olarak belirlenecek tek egemenliğe sahip olacağını belirtti.

Kıbrıs Türk tarafının, uzun süredir tıkalı olan müzakere sürecinde ortaya çıkan çözüm imkanını değerlendirmesi gerektiğine inandığını dile getiren Nami, tüm kesimlerin istekli olması halinde yarım asırdır devam eden Kıbrıs sorununun daha fazla beklemeden çözülerek, Kıbrıs’ın barış, istikrar ve işbirliği adası haline getirilebileceğini kaydetti.

Nami, bu safhada Kıbrıs Türk tarafının, üzerinde anlaşılan parametrelere uygun, karşılıklı olarak kabul edilebilir bir anlaşmaya bağlı kalmaya devam edeceğini ifade ederek, Kıbrıs Türk tarafının adil ve kalıcı bir anlaşmaya ulaşmak için ellerinden geleni yapmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Nami, çalıştayın İİT üyesi ülkeler ile KKTC arasındaki dayanışma ve işbirliğini artıracağı yönündeki inancını ifade etti.

Küçük bir ülke de olsa KKTC’nin, İİT’de önemli rol oynamak istediğini söyleyen Nami, bu bağlamda KKTC’nin İİT etkinliklerine katılmaya, işbirliği ve dayanışmayı artırmak için İİT etkinliklerine ev sahipliği yapmaya devam edeceğini belirtti.

Nami, Doğu ve Batı arasında köprü olması nedeniyle stratejik bir noktada olan KKTC’nin, sorumluluk bilinciyle İİT üyesi ülkelerin yararına çalışacağını anlattı.

Daha sonra İİT’nin KKTC için önemine değinen Nami, 2012’de KKTC’nin Türkiye dışındaki İİT ülkelerinden 35,2 milyon dolarlık ithalat; İİT ülkelerine 40,2 milyon dolar ihracat yaptığını, bu rakamların ticarette son 3 yılda yüzde 12,5 artış yaşandığını gösterdiğini ifade etti.

Bunun İİT ile sağlanan dayanışma ve işbirliğinin sonucu olduğunu vurgulayan Nami, bu rakamı 100 milyon dolar seviyesine ulaştırmayı hedeflediklerini anlattı.

İİT üyesi ülkeleri KKTC’ye yatırım yapmaya çağırarak, özellikle turizm sektöründe yatırım imkanları bulunduğuna işaret eden Nami, oteller, konferans, özel ilgi ve yat turizmi ile marina inşası gibi yatırım olanaklarının yabancı yatırımcıları beklediğini kaydetti.

Nami, sağlık turizmi ve tarım endüstrisi gibi yeni gelişmeye başlayan alanların da özel sektör ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekebilecek alanlar olarak görüldüğünü ifade etti.

Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapmak isteyenlerin hükümetin olumlu tavır sergileyeceğinden emin olabileceklerini söyleyen Nami, bu bağlamda ilgili bakanlıklarla hükümetin ve Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı’nın her türlü yardım ve desteğe hazır olduğunu vurguladı.

İslam ümmetinin, başarılı Müslüman ülkelerin deneyim ve teknik bilgilerini paylaşabilecekleri bir ortam yaratmasının yaşamsal önemi olduğunu söyleyen Nami, Kıbrıs Türk ekonomisini İslam dünyası ile entegre etmeye büyük önem verdiklerini kaydetti.

Nami, bu ve bunun gibi organizasyonların, bu hedefe ulaşmanın temelini oluşturacağına inandığını söyledi.

BEKTAŞ: “TURİZM VE EĞİTİM ÖNEMLİ İKİ SEKTÖR”

YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş, üniversite olarak bu tarz çalıştayların gerçekleşmesine katkı koymaktan gurur duyduklarını belirtti. Üniversitenin çalıştaylar ve atölye çalışmaları organize etmeye büyük önem verdiğini söyleyen Bektaş, daha önce organize ettikleri çalıştay ve atölye çalışmaları anlattı. 

Bektaş, “Daha önce yapılan organizasyonlar gibi bu çalıştayın da başarılı geçmesini dilerim” dedi.

KKTC’de turizm ve üniversitelerin, ekonomiye en çok katkı koyan sektörlerden olduğunu belirten Bektaş, turizm ve eğitim sektörleri ile ilgili bilgi verdi.

Turizm sektörünün eğitimden daha büyük bir sektör olduğuna değinen Bektaş, son yıllarda bu sektörde canlanma yaşandığını kaydetti.

Ülkedeki üniversiteler ve öğrenci sayılarıyla ilgili bilgi veren Bektaş, çok sayıda yabancı öğrencinin ülkede eğitim aldığını ifade etti. Bektaş, Müslüman ülkelerden gelen öğrenci sayısının yıllar içinde artış kaydettiğini vurguladı.

Yatırımcılara KKTC’ye yatırım yapmaları çağrısında bulunan Bektaş, yatırımların turizm ve eğitim alanında yapılabileceğini ifade etti.

HZAINE: “HEDEFİMİZ İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRME”

İslami İşbirliği Kurumu Genel Müdürü El Hassane Hzaine, organizasyonu düzenleyen, katılan, kaktı koyan herkese teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Hzaine, İslami İşbirliği Kurumu, organizasyonları ve çalışma alanlarıyla ilgili bilgi verdi.

İslam ülkeleri arasındaki işbirliğini geliştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Hzaine, bu ülkelerden öğrenciler arasında değişim programlarına katkı koyduklarını belirtti.

İnsan kaynaklarının önemine değinen Hzaine, İslam ülkelerinden işadamlarının birbirleriyle işbirliğini geliştirme, ortak projelerde yer almalarını sağlama vizyonları olduğunu ifade etti. Hzaine, İslam ülkeleri arasındaki işbirliğinin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Küreselleşmenin yeni iş modelleri geliştirmeyi gerekli kıldığını söyleyen Hzaine, uluslar arası yatırımları ülkeye çekmek için görünür olmanın, tanıtımın büyük önem taşıdığını kaydetti.

Hzaine, Kıbrıs’ta iki lider arasında yeniden başlayan müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanarak, çözümü de beraberinde getirmesini diledi.

ÇALIŞTAY 3 GÜN SÜRECEK

3 gün sürecek çalıştayda, 7 oturum gerçekleştirilecek. “Uluslararası hale getirme süreci”, “İşletmelerin rekabet edebilirliği”, “Aktivite alanlarının rekabet edebilirliği”, “Ülkelerin rekabet edebilirliği”, “Ulusal markanın tanıtım araçları ve enstürmanları” konularının ele alınacağı çalıştay, Perşembe günü gerçekleştirilecek geziyle sona erecek.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.