1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TURİZMCİLER DERTLİ...
TURİZMCİLER DERTLİ...

TURİZMCİLER DERTLİ...

Turizm sektörü temsilcileri basın toplantısı düzenleyerek, 2010-13 yılları arasında turizm sektöründeki gelişmeleri ve turizmin karşılaştığı sorunları değerlendirdi.

A+A-

TURİZM SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİ BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ: “TURİZME AYRILAN KAYNAK TURİZMİN GELİŞİMİ İÇİN YETERSİZ”

AKTIĞ, “YA KÜÇÜLÜP ESKİYE DÖNÜP, OTURUP AĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ, YA DA SON 3 YILDA ELDE ETTİĞİMİZ BÜYÜME TRENDİNİ DEVAM ETTİRECEĞİZ”

Turizm sektörü temsilcileri basın toplantısı düzenleyerek, 2010-13 yılları arasında turizm sektöründeki gelişmeleri ve turizmin karşılaştığı sorunları değerlendirdi.

Golden Tulip Otel’de saat 10.30’da yapılan basın toplantısında, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB), Kıbrıs Türk Seyahat Acentaları Birliği (KITSAB), Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB), Restorancılar Birliği (RESBİR), Kiralık Araç İşletmecileri (KAİB) temsilcileri hazır bulunurken, KITSAB Genel Sekreteri Özbek Dedekorkut turizmin 2010-13 arasında gösterdiği gelişme hakkında sunum gerçekleştirdi.

DEDEKORKUT

Dedekorkut, turizmde 2010-13 döneminde %9.3’lük bir büyümenin söz konusu olduğunu ifade ederek, bunun tüm otellerde en az 6 ay %90 doluluk anlamına geldiğini ve bunun bir başarı olduğunu anlattı.

Halihazırda otellerin 800 milyon Euro’luk inşaat harcamasına giriştiklerine dikkat çeken Dedekorkut, Türkiye’de Alanya örneğini vererek, Alanya’nın 15 yıl içinde gösterdiği gelişmen aynısının KKTC’de yaşanması halinde, buradan 2 Alanya çıkarılabileceğini ve bunun ekonomiye çok ciddi bir katkı yapacağının altını çizdi.

15 yıllık bir planla başarı gösterilen destinasyonlarda teşviklerin azalan şekilde verilmesi, ve reklam giderlerinin düşürülmesi gerektiğini söyleyen Dedekorkut, 2012 yılında harcanan 40 milyon TL’ye karşılık 610 Milyon Euro gelir elde edildiğine dikkati çekti.

Dedekorkut, turizme yapılan harcamanın artırılmasının, hedeflenen 1 milyar dolar turizm gelirine ulaşmada önemli olduğunu söyleyerek, şu anki teşvik ve turizme ayrılan bütçenin azaltılmasıyla adeta “siz küçülün” denmekte olduğunu dile getirdi.

TOLUN

KITSAB Başkanı Orhan Tolun da Turizm Tanıtma ve Geliştirme Fonu’nda artış gerektiğini söyleyerek, bütçeden turizme ayrılan kaynak yanında, TC Yardım Heyeti’nin aktardığı gelirler olduğunu kaydetti.

Bütçeden 50 milyon, TC yardım heyetinden 30 Milyon ve toplamda 80 milyon TL’lik bir bütçeye sahip olunması gerekirken, ilgili bakanlığın 15 milyon ve 35 milyon olarak toplamda 50 milyon TL’yi kullanıma sunduğunu söyleyen Tolun, bu paranın turizmin gelişmesi için yeterli olmadığının, ve her dönemi daha da yükselen bir açıkla kapattıklarının altını çizdi.

Tolun 2014 yılında açığın %60 oranına çıkacağını ifade ederek, Haziran ayında sektörün tıkanacağı uyarısında bulundu.

AKTIĞ

KITOB Başkanı Hüseyin Aktığ da, ülkede ciddi bir tıkanma noktasına gelindiğini, dünyada turizm sektörünün büyümesine rağmen, KKTC’de adeta bir yol ayrımı yaşandığını dile getirdi.

Aktığ, “Ya küçülüp eskiye dönüp, oturup ağlamaya devam edeceğiz, ya da son 3 yılda elde ettiğimiz büyüme trendini devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

Şu an için hazırlığı yapılan 1500 yeni oda ve 3000 yatak kapasitesi bulunduğunu bildiren Aktığ, bunun turizmin reel olarak da büyüdüğünü gösterdiğini, kendilerinin bu gelirlerin artması ve topluma eşit ve hakkaniyetli dağılımını istediklerini anlattı.

Turizm sektörünün ülkede bir dönüm noktasına işaret ettiğini söyleyen Aktığ, ülkenin uluslararası boyutta siyasi arenada nereye gittiğini etkileyecek sektörün planlama çalışmalarında bunu ortaya çıkardıklarını ifade etti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.