1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "TÜRKİYE VE KKTC CENEVRE'YE GİTMEYE HAZIRDIR!"
"TÜRKİYE VE KKTC CENEVRE'YE GİTMEYE HAZIRDIR!"

"TÜRKİYE VE KKTC CENEVRE'YE GİTMEYE HAZIRDIR!"

Çavuşoğlu: "Türkiye ve KKTC hiçbir ön koşul olmadan Cenevre’ye gitmeye hazırdır"

A+A-

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve hükümet yetkilileriyle bir araya geldi.

Kıbrıs Postası

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve hükümet yetkilileriyle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı’nda yer alan görüşmeye saat 14.00 sıralarında Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da katıldı.

Toplantı sonrasında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu,Türkiye ve KKTC'nin hiçbir önkoşul olmadan Cenevre’ye gitmeye hazır olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu'nun açıklaması şöyle:

"KKTC’de bir kere daha bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Nezaketiniz ve misafirperverliğiniz için teşekkür ederim.

 Öncelikle dün akşam helikopter kazasında şehit olan askerlerimize bir kere daha Allah’tan rahmet ailelerine ve milletimize başsağlığı ve sabır dilerim.

Kıbrıs Müzakere sürecinde kritik anlar, tıkanmalar ve ara vermeler oldu. Her seferinde biz burada olduk, değerlendirmelerimizi, yapıcı tutumumuzu sürdürdük.

Daha önce Rum tarafının süreci baltalamak üzere Enosis başta olmak üzere adımlar attı. Eğer süreç ilerlediyse bu Sayın Akıncı’nın liderliğinde Türk tarafının yapıcı adımları sayesinde oldu.

En son liderler toplantısında Anastasiadis, Kıbrıs Konferansı’nın yeniden toplanması için 11 Şubat 2014 liderler ortak deklerasyonu ve 12 Ocak 2017 Cenevre’deki Kıbrıs Konferansı sonucuna aykırı olarak önkoşullar koymuştur. Daha sonra Eide’nin Mekik diplomasisi bir sonuç vermedi ve şu anda bir tıkanma yaşanıyor.

Esasen, 11 Şubat 2014 liderler ortak deklerasyonu ve parametreleri ve 12 Ocak 2017 Cenevre sonuç bildirgesi parametreleri son derece nettir. Dolayısıyla bunları sulandırmaya yönelik, bunlarla çelişen önerilerde bulunmak, süreci öldürmeden uzatmaya çalışmaktır, iç siyasete oynamaktır.

Şu an çözüme odaklanmalıyız ve iç politika kaygılarından kaynaklanan kısa vadeli çıkarlar peşinde koşmamalıyız. Kıbrıs’ta adil, kalıcı bir barış istiyorsak sonuca odaklanmamız lazım.

Türkiye ve Türk tarafını suçlama çabaları iyi niyetli çabalar değildir.

Türkiye ve KKTC hiçbir önkoşul olmadan Cenevre’ye gitmeye hazırdır. Biz bu düşüncelerimizi BM nezninde de açıkladık. Gerek Eide’ye gerekse BM Genel Sekreteri’ne düşüncelerimizi ilettik. Son zamanlarda görüştüğümüz tüm AB yetkililerine ön koşulsuz Cenevre’ye gitmeye hazır olduğumuzu söyledik. Biz Kıbrıs Türkünün hep yanında olduk, her zaman da yanında olmaya devam edeceğiz.

Ayrıca Rum tarafının tek taraflı hidrokarbon araştırmalarındaki tutumu, hem müzakere süreini olumsuz etkileyen hem de bölgede gerilimlere sebep olacak bir etkendir.  Rum tarafı bu adımlardan vazgeçmelidir. Bugün gerçekten tüm bu konuları Sayın Cumhurbaşkanı Akıncı ve müzakere heyetleriyle görüştük. Yine Sayın Cumhurbaşkanı’nın da vurguladığı gibi Hükümeti temsil eden Başbakan, Başbakan Yardımcısı ve Muhalefetteki iki partinin Genel Başkanlarıyla ve beraberindeki heyetlerle değerlendirdik.

Sayın Akıncı’ya tüm zor şartlar altında müzakereleri sürdürmek için sergilediği yapıcı tavırdan dolayı teşekkür ederim. İşbirliğimiz sürecektir."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.