1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "TÜRKİYE, 'YENİ ANNAN PLANI'NI İSTİYOR"
"TÜRKİYE, 'YENİ ANNAN PLANI'NI İSTİYOR"

"TÜRKİYE, 'YENİ ANNAN PLANI'NI İSTİYOR"

Zarounas: "Türkiye, 'yeni Annan Planı'nı istiyor"

A+A-

 

Kıbrıslı Rum Uluslararası İlişkiler Uzmanı Petros Zarounas, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs ziyaretini değerlendirdi. Zarounas, Erdoğan’ın ziyaretini “Birkaç beklenen, buram buram milliyetçilik kokan klişe sözler dışında, yeni sürece destek verdi' sözleriyle yorumladı. Zarounas, “Türkiye, Annan Planı'nın yeni bir versiyonunu arzuluyor” tespitinde bulundu.

Kıbrıs Postası – Filiz Seyis / Sputniknews

Kıbrıslı Rum Uluslararası İlişkiler Uzmanı Petros Zarounas, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1974 Harekatı’nın 41’inci yıldönümünde Kuzey Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyareti değerlendirerek, ziyarette verilen mesajların satır aralarını okudu.

Erdoğan’ın ziyaretini, Kıbrıs sorununun geleceğini ve müzakerelerdeki son gelişmeleri Sputniknews’e değerlendiren Zarounas’a göre yeni süreç, Kıbrıs sorununun nihai çözümü için önemli bir fırsat doğurmuş durumda.

Yeni süreçte, müzakerelerde hem bölgesel hem de uluslararası boyutlara sahip yeni bir ortam oluşturduğunu ileri süren Zarounas, Türkiye’nin de kendi kıstasları doğrultusunda Kıbrıs sorununun çözümünü arzuladığını kaydetti.

Ankara’nın çözümü arzulama nedenleri…

Zarounas, Ankara’nın çözümü arzulamasının nedenlerini de saydı.

Zarounas'a göre, Ankara'nın yeni ortamda çözüme odaklanmasının iki nedeni var. Birinci kıstas olarak, Türkiye'nin AB sürecinin artık bir ölçüde rafa kalkmış olduğu gerçeği... İkinci husus olarak, Zarounas, Kıbrıs sorununun çözümüyle beraber Türkiye'nin, 'Doğu Akdeniz'e geri döneceği' gerçeğinin altını çizdi. Zarounas şunları vurguladı:

"Doğu Akdeniz'in birçok başkentinde Türkiye'nin büyükelçisi yok. Türkiye, Suriye ve Irak sınırında savaş ile İslam Devleti gerçeğiyle karşı karşıya. Türk ürünleri bölgede rahatlıkla yeni pazarlara açılamıyor.”

Zarounas bu bakış açısına, 'Doğalgaz meselesinde de Türkiye oyunun dışında kalmış durumda' tespitini de ekledi.

Türkiye gibi Kıbrıslı Türklerin de kendi çıkarları doğrultusunda çözümü arzuladığını belirten Zarounas, "Kıbrıslı Türkler çözümü, toplumlarının geleceğini garanti altına almak için arzuluyorlar. Bunun için Mustafa Akıncı'yı liderliğe taşıdılar. Ayrıca, bu yüzden AB'nin çözüm sürecine eklenmesini destekliyorlar. Jüncker adaya bunun için geldi ve Kıbrıs Rum tarafı onun kuzeye ziyaretini bu yüzden görmezden geldi" dedi.

“Bölgesel gerçeklik ve konjöktür, Ankara'yı çözüm yolunda motive ediyor”

Zarounas, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kıbrıs'a gerçekleştirdiği ziyareti de 'Birkaç beklenen, buram buram milliyetçilik kokan klişe sözler dışında, yeni sürece destek verdi' sözleriyle yorumladı. Rum uzman, bu nedenle Erdoğan'ın çözümün önüne set çekmeyeceği görüşünü savunuyor. Ona göre 'bölgesel gerçeklik ve konjöktür', Ankara'yı çözüm yolunda motive ediyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.