1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "TÜRKİYE'NİN NİYETİ BELLİ DEĞİL"
"TÜRKİYE'NİN NİYETİ BELLİ DEĞİL"

"TÜRKİYE'NİN NİYETİ BELLİ DEĞİL"

Türkiye'nin, Kıbrıs sorununa, Kıbrıs Rum tarafın da kabul edeceği, bir çözümün bulunması konusunda...

A+A-

 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulides, Türkiye'nin, Kıbrıs sorununa, Kıbrıs Rum tarafın da kabul edeceği, bir çözümün bulunmasına istekli olup olmadığının henüz belli olmadığını, ancak çözüm için çabanın yapılacağının açık olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades'in BM Genel Kurul toplantılarına katılmak amacıyla yaptığı New York ziyaretine eşlik eden Dışişleri Bakanı Kasoulides bir dizi temaslarda bulundu.

Kasoulides görüşmelerin ardından basına açıklamalarda bulunarak, Kıbrıs sorununun çözümü, Kıbrıs'ın bölgede barış ve istikrarın sağlanmasında bir faktör olmasının yanı sıra jeostratejik önemi ve bölgedeki diğer gelişmeler ile birlikte, ABD’nin önceliği olduğunu söyledi.

New York ziyareti sırasında yaptığı görüşmelere değinen Kasoulides, Amerika Birleşik Devletleri’nin çözüme yönelik çalışmalarının devam edeceğini ve bu çabaları çerçevesinde BM rolünü de güçlendireceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bölgeye ziyaret niyeti hakkındaki bir soruya Kasoulides, Kerry’nin çözüm için koşulların uygun olduğu zamanında bir ziyaret yapacağına inandığı yanıtını verdi.

Kasoulides, Türkiye'nin bir kez daha AB yoluna dönmek istediğini ancak bu yolun engellerinden birinin Kıbrıs sorunu olduğunu bildiğini ifade etti.

Kasoulides, şu anada kadar, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades'in ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El Sisi, Lübnan Başbakanı Tammam Salam, Britanya Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile yaptığı görüşmelere katıldı.

Bakan,, Kasoulides ayrıca   Anastasiades'in Güvenlik Konseyinin  beş daimi üyesi ülkelerin temsilcilerinin onuruna verdiği öğle yemeğine de katıldı.

Kasoulides İran, Gürcistan, Arjantin, Angola, Norveç, Lichtenstein ve Malasya Dışişleri Bakanları ile de ayrı ayrı görüştü. Bakan ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı müsteşarı, Britanya Ortak Refah Ülkeleri Genel Sekreteri ve İslam Örgütü Genel Sekreteri ile de görüştü.

Kıbrıslı bakanın yaptığı görüşmelerde Kıbrıs sorunu, Uluslararası alanındaki gelişmeler, ikili ilişkiler, değişik organizasyonlarda üyelik konusu, Britanya Ortak Refah Ülkeleri Teşkilatında reformlar ve 2015 yılından sonra BM'nin Kalkınma Ajandası ele alındı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.