1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜRKİYE’YE AİHM KARARLARI İÇİN SÜRE
TÜRKİYE’YE AİHM KARARLARI İÇİN SÜRE

TÜRKİYE’YE AİHM KARARLARI İÇİN SÜRE

Türkiye aleyhine ara karar almasının Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nde

A+A-

Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi, Türkiye’nin Kıbrıslı Rumlar lehine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) sonuçlanan davalarda belirlenen tazminatları ödemediği iddiasıyla Türkiye’yi uyararak, Eylül ayında ara karar alma girişimi başlattı.

Fileleftheros gazetesi: “Türkiye’yi Köşeye Sıkıştırıyorlar – Eylül Ayına Kadar Süre – Türkiye’nin AİHM Kararlarını Uygulamaması durumunda Ara Karar” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği toplantıda, Türkiye’yi, AİHM kararlarını uygulaması konusunda uyardığını iddia etti.

Gazete, geçtiğimiz hafta toplanan AK Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’nin AİHM davalarında aleyhine alınan kararları uygulamaması konusunu da ele aldığını ve bu çerçevede, 33 davayı içeren “Ksenidi-Arestis Grubu”, Dördüncü Devletlerarası Başvuru ve “Barnabas ve diğerleri” davalarının sonuçlarını ele aldığını yazdı.

Habere göre Komite, Komite Başkanı tarafından “Ksenidi-Arestis Grubu” davasında Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamaması konusunda geçtiğimiz Nisan ayında Türkiye’ye gönderilen mektuba Türkiye’nin hala yanıt vermediğini belirterek bu konunun Eylül ayında yapılacak toplantıda ele alınması kararını verdi.

Komite ayrıca Komite Sekreterliği’ne, söz konusu toplantıya kadar Türkiye’nin tutumunda bir değişiklik olmaması durumunda gündeme alınacak bir ara karar hazırlaması talimatını da verdi.

Gazete, Komite’nin ele aldığı bir diğer konunun da AİHM’nin karara bağladığı “Barnabas ve Diğerleri” davası olduğunu ve Türkiye’nin bu davada da AİHM kararlarına uymadığını belirleyen Komite’nin bu konu hakkında da ara karar hazırlanması talimatını verdiğini öne sürdü.

Haberde, Komite’nin üçüncü konu olarak ise, Güney Kıbrıs’ın Türkiye aleyhine yaptığı Dördüncü Devletlerarası Başvuru’ya ilişkin AİHM’nin kararını ele aldığı ve Sekreterliğe “Mahkeme tarafından kayda geçirilen tüm ihlallerin listelendirilmesi ve 12 Mayıs 2014 tarihli adil tatmin kararının uygulanmasının sonuçlarının, yani Türk tarafınca ödenmesi gereken tazminatların analiz edilmesi” talimatını verdiği vurgulandı.

Gazete, bu çerçevede Komite’nin, AİHM’nin kararında yer alan, kayıplar, “mahsurların” mülkiyet hakları ve göçmenlerin mülkiyet hakları şeklindeki üç unsur hakkında Aralık ayında yapacağı toplantıda karar almaya çağırıldığını belirtti.

Gazete, Komite’nin Türkiye aleyhine ara karar almasının Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nde alınabilecek ciddi yaptırımlarla karşı karşıya bırakabileceğini de iddia etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.