1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜRKİYE’YE VİZE SEBEBİYLE RUMLARDAN TOPLANTI ENGELİ…
TÜRKİYE’YE VİZE SEBEBİYLE RUMLARDAN TOPLANTI ENGELİ…

TÜRKİYE’YE VİZE SEBEBİYLE RUMLARDAN TOPLANTI ENGELİ…

İki Rum milletvekilinin Türkiye’ye girişine, vize almadıkları gerekçesiyle izin vermemesiyle ilgili

A+A-

Türkiye’nin, Asya Parlamentolar Asamblesi (APA) Siyasi İşler Daimi Komitesi’nin 14–15 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirdiği toplantıya katılmak isteyen iki Rum milletvekilinin Türkiye’ye girişine, vize almadıkları gerekçesiyle izin vermemesiyle ilgili haberler, Rum basınında yer almaya devam ediyor.

Rum kesiminin, Türkiye’de uluslar arası toplantılar gerçekleştirilmesini bundan sonra veto edeceğini ve bunun sebebini “Ankara’nın Kıbrıs pasaportu sahiplerini, var olmayan bir devletle sınıflandırmasına ilişkin yeni kabul edilemez faaliyetinin teşkil ettiğini” ileri süren Fileleftheros gazetesi, haberine “Lefkoşa’nın Türkiye Aleyhindeki Karşı-Önlemleri… Kıbrıslıların Vizeleriyle İlgili Tahriklerin Ardından Uluslar arası Toplantılar Yapılmasına Engel” başlıklarıyla yer verdi.

Gazete, Türkiye’yi ziyaret eden Rum vatandaşlarının, geçtiğimiz aya kadar havalimanlarında vize aldıklarını, ancak sistemin iyileştirilmesi ve internet üzerinden vize alınması olanağıyla birlikte, Türkiye’nin “Kıbrıs pasaportu” sahiplerini, elektronik başvurularını sunmaları sırasında, vatandaşı oldukları devlet olarak “Güney Kıbrıs Rum Yönetimini yani olmayan bir varlığı tercih etmeye mecbur ettiğini” iddia etti.

Rum Yönetiminin talebinin, ülke kökeniyle ilgili listenin derhal düzeltilmesi olduğunu yazan gazete, bu talebin, Dışişleri Bakanlığının Avrupa Komisyonu ve BM’ye nezdindeki protestolarıyla ifade edildiğini belirtti.

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi milletvekillerinden Yorgos Perdikis’in sorusu üzerine Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Meclise bir bilgilendirme mektubu gönderdiğini yazan gazete, kısaca Kasulidis’in mektubuna şöyle yer verdi:

“Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin yeni kabul edilemez faaliyetiyle ilgili şikâyette bulunarak, Avrupa Komisyonu ve BM Genel Sekterliği nezdinde adım attı. Komisyonla ilgili olarak, mesele hem çeşitli düzeylerde Genişleme Genel Müdürlüğü, hem de İç Meseleler Genel Müdürlüğüne iletildi. Türk vatandaşlarına vizelerin serbestleştirilmesiyle ilgili yol haritası çerçevesinde, Türkiye’nin AB’ye üye bütün devletlerle ilgili vizelerle ilgili olarak tek tip yaklaşım izlemesi; bir koşul olarak dahil edilmiştir. Buna göre, Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye’den kaynaklanan bu sorunu artık rutin bir şekilde Avrupa Konseyi yetkili organlarında ortaya koyacaktır.

Buna paralel olarak Dışişleri Bakanlığı, Kamu Hizmetlerine bir genelge yolladı. Bu genelgeyle, AB, BM ve diğer uluslar arası örgütler çerçevesinde Türkiye’deki planlanmış toplantı ve başka etkinliklere katılması gereken devlet memurları, Türkiye’nin bu yeni uygulamasını resmi organizatörlere şikâyet etmeye ve gerekli düzenlemeler yapılana kadar vizeleri eskisi gibi almaları için yardım istemeye davet ediliyor. Kıbrıs Cumhuriyeti hali hazırda uluslar arası kurumları Türkiye’nin bu kabul edilemez faaliyetinin ortadan kaldırılmaması durumunda, gelecekteki toplantılarının Türkiye’de gerçekleştirilmesine rıza göstermeyeceği konusunda da bilgilendirdi. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı aynı konuyla ilgili olarak Türkiye’yi ziyaret etmeyi planlayan Kıbrıs vatandaşları için de internet sitesinde bir açıklama yaptı.”

Haber, Alithia gazetesinde “Türk Vizesine Hayır Diyoruz”, Politis gazetesinde ise “Olmayan Devletle İlgili Sorun Olduğu Gibi Duruyor… Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye Vizeyle İlgili Protestolara Rağmen Neredeyse Bir Aydır Dinlemede” başlıklarıyla yer aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.