1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. UBP, RET OYU VERDİ
UBP, RET OYU VERDİ

UBP, RET OYU VERDİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplandı

A+A-

BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU: “BU HÜKÜMET REFORM HÜKÜMETİ OLARAK KURULDU”

“KAMU GÖREVLİLERİ YASASI’NDA ESAS OLAN KAMUNUN YENİDEN YAPILANDIRILMASI… SENDİKALARIN GÖRÜŞÜYLE HAZIRLANAN TASARI, DEVLET YÖNETİMİNE DE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, hükümetin reform amaçlı kurulduğunu belirterek, kamu reformuyla ilgili Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nın kamunun yeniden yapılandırılması, kamuda liyakatın, verimliliğin ve vatandaşlara verilen hizmetin kalitesinin artırılması amacıyla sendikaların da katkısıyla hazırlandığını söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu, tasarının yasallaşmasının, devlet yönetimine de çok büyük katkılar sağlayacağını belirtti.

17 TASARIYA İVEDİLİK

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu çoğunluğu fonlarla ilgili 17 yasa tasarısının komitede öncelikli görüşülmesini sağlamak üzere ivedilik tezkelerini onayladı.

İÇ TÜZÜK İÇİN DE İVEDİLİK KABUL EDİLDİ

Meclis’in bugünkü toplantısında ilk olarak Cumhuriyet Meclis. İç Tüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komitesi gündeminde bulunan Meclis Başkanı Siber’in sunduğu “KKTC Meclisi İçtüzüğü Karar Önerisi”nin komitede ivedilikle görüşülmesi oy birliğiyle kabul edildi.

UBP KAMU GÖREVLİLERİ YASA TASARISI’NIN İVEDİLİĞİNE RET OYU VERDİ

“İstihdam şekilleri, üçlü kararname kapsamının daraltılması, terfi sınavları, kıdem yerine liyakatın getirilmesi, performansa dayalı çalışma sistemi” gibi düzenlemeler içeren “Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı”nın İdari ve Sosyal İşler Komitesi gündeminde ivedilikle görüşülmesi sırasında söz alan UBP Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün, ivedilik kararına ret oyu vereceklerini açıkladı.

Özgürgün, kamu görevlileriyle ilgili sistemde çok ciddi sıkıntılar bulunduğunu kaydederek, komitede bunarın üzerinde ne kadar durulabileceği konusunda şüpheleri olduğunu söyledi. Kamu düzenini kökten değiştirecek bir çalışma yapıldığını, kendi dönemlerinde de kamu reformu konusunda bir çalışma yapıldığını kaydeden Özgürgün, kamuya ciddi yük getirecek düzenlemeler de öngörüldüğünü; tasarının henüz olgunlaşmadığını, o yüzden ivediliğine karşı olduklarını söyledi.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, ciddi ve köklü değişiklikleri daha iyi değerlendirmek gerektiğini belirtti ve ciddi sıkıntılar olabileceği kaygısını ifade etti.

YORGANCIOĞLU: BU HÜKÜMET REFORM HÜKÜMETİ OLARAK KURULDU”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu yanıt konuşmasında, “Bu hükümet reform hükümeti olarak kuruldu” diyerek kamu yönetiminin halka hizmetini öngördüklerini söyledi.

Yorgancıoğlu, kamu reformunun hazırlanma aşamasında çok hassas davrandıklarını, en az üç kez sendikalarla görüşüldüğünü; AB Koordinasyon Merkezi ve hükümeti temsilen Başbakan Yardımcısı ve Başbakanlık müsteşarının katıldığını; endişelerin de yasaya katılarak olgunlaştırıldığını belirtti.

Ülkenin bu yasaya gerçekten ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Başbakan Yorgancıoğlu, “Bizim için esas olan kamunun yeniden yapılandırılması, kamuda liyakatın, verimliliğin, vatandaşa verilen hizmetin kalitesinin artırılmasıdır” dedi.

Başbakan Yorgancıoğlu, endişelerin doğru bir yaklaşım olmadığını, tasarıyı sendikalarla birlikte çalışarak hazırladıklarını anlattı. Yasanın devlet yönetimine de çok büyük katkılar sağlayacağını belirten Başbakan, o yüzden tasarının ivedi olarak görüşülmesini istediklerini söyledi.

Daha sonra tasarının ivediliği oy çokluğuyla onaylandı.

ÇAVUŞOĞLU: “OKUYUP BİLGİLENMEK İÇİN MAKUL SÜRE TANINMALI”

Piyangolar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde ivedilikle görüşülmesi tezkeresi görüşülürken söz alan UBP Grup Başkan Vekili, İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, ivediliklere karşı olmadıklarını, ancak yasa tasarılarının içerikleri dün öğleden sonra atılan e-mailden öğrendiklerini; kendilerine okuyup bilgilenmek için makul süre tanınması gerektiğini söyledi.

Bu nedenle hükümetin yapmaya çalıştığını doğru bulmadıklarını belirten Çavuşoğlu, ivediliğin neden istendiğinin de açıklanması gerektiğini kaydetti; “acelecilik ve bilgilendirme yapılmaması” yüzünden ivediliklere bu andan itibaren ret oyu vereceklerini söyledi.

MUNGAN

Daha sonra kürsüye gelen Maliye Bakanı Zeren Mungan, bilgilendirme eksikliği olduğu konusundaki eleştirinin haklı olduğunu belirterek, ivedilik istenen fon yasalarıyla ilgili toplu bilgi verdi.

Mungan, çeşitli fonlar altında yapılan harcamaların bütçenin geneli içinde ve kamu kullanımına alınması için bu fon yasalarının hazırlandığını belirtti.

Maliye Bakanı Zeren Mungan, tüm tasarıların, “ödeneklerin devlet ödeneği haline getirilmesi yaklaşımıyla hazırlandığını” anlattı.

UBP OLUMLU OY VERECEĞİNİ AÇIKLADI

Mungan’ın açıklamasının ardından UBP İskele Milletvekili Grup Başkan Vekili Nazım Çavuşoğlu, yerinden söz alarak, Başbakan ve Maliye Bakanı’nın açıklamalarından sonra fonlarla ilgili tasarıların ivediliğine olumlu oy vereceklerini açıkladı.

Böylece tasarının ivediliği oy birliğiyle kabul edildi.

“Beden Eğitimi ve Spor (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; Fon Kaynaklarının Kullanımına Yetki Veren (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; 1971 İktisadi Kaklıma Teşvik Fonu Tesis Kuralı’nın Yürürlükte Kaldırılmasına İlişkin Yasa Tasarısı; İş (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; Teşvik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; İş Sağlığı ve Güvenliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; 1977 Organize Sanayi Bölgeleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; Eski Eserler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; Sığınak (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; Kronik Hastalıklar Hastanesi ve Özel Dal Hastaneleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; Çıraklık ve Meslek Eğitimi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın; İskan Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ve Çevre (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın” Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde ivedilikle görüşülmesi için Başbakanlık tezkereleri de Meclis’teki tüm milletvekillerinin onayını aldı.

Meclis Genel Kurulu’nda ivedilik tezkerelerinin ardından gündem dışı konuşmalara geçildi. Toplantıda 8 gündem dışı konuşma talebi bulunuyor.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.