1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÜLKEDE HALA AŞISI YOK!
ÜLKEDE HALA AŞISI YOK!

ÜLKEDE HALA AŞISI YOK!

Hayvancının kabusu LSD...“Aşılama yapılana kadar itlaf devam edecek”

A+A-

Önce Karpaz bölgesindeki bazı ağıllarda ardından da Nergisli’de görülen LSD hastalığı ile mücadelede itlaf yöntemi yetersiz kaldı. Aşılama kararı alındı ancak ülkede henüz aşı yok...

70 BİN DOZ AŞI: KKTC’de ilk kez kasım ayının son günlerinde Karpaz’da görülen LSD hastalığının Nergisli’ye sıçraması ile alınan itlaf önlemi yerine aşılama ile mücadele kararı üretildi ancak ülkede henüz aşı yok. Ülkedeki tüm büyükbaş hayvanların aşılanması için 70 bin doz aşıya ihtiyaç var

İHALE TAMAM: Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, LSD aşısının temini için çıkılan ihalenin geçen salı günü tamamlandığını kaydetti. Gökşan, aşıların en geç 10 gün içinde ülkeye geleceğini ve aşılamanın hastalığın en son görüldüğü yer olan Nergisli’den başlayacağını açıkladı

İTLAFA DEVAM: LSD, sinekler aracılığı ile yayılıyor. Havaların ısınması ile birlikte, sinek popülasyonun arttığına dikkati çeken Veteriner Dairesi, nisanın ilk haftasına kadar aşılamanın tamamlanmasını hedefliyor. Aşılama işlemi tamamlanana kadar da hastalığın görüldüğü hayvanların ise itlafına devam edilecek 

KKTC’de kasım aynın son günlerinde tespit edilen LSD hastalığı ile mücadele için uygulanan itlaf yöntemi sonuç vermedi. İlk olarak Yeşilköy ve Sipahi köylerinde iki sığır sürüsünde görülen “Lumpy Skin Disease” (Sığırların Nödüler Ekzanteni Hastalığı) LDS hastalığının yayılmasını önlemek için Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı Karpaz Yarımadası’nda karantina uygulamış daha sonra ise hastalığın görüldüğü sürüler itlaf edilmişti. Ocak ayında LSD bu kez Nergisli köyünde görüldü. Bakanlık hastalığın Nergisli köyüne sıçraması ile mücadele için izlenecek strateji konusunda sektör temsilcileri ile toplantı yaptı. Aşılama kararı alındı. Bakanlar Kurulu aşı temini için karar üretti ancak henüz ülkede aşı yok.

Gökşan: Aşılar 10 gün içinde gelecek
Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, LSD ile mücadeleye yönelik iki çeşit aşı bulunduğunu ve bu iki aşından biri için çıkılan ihalenin geçtiğimiz salı günü tamamlandığını açıkladı. Aşıların en geç 10 gün içinde ülkeye geleceğini kaydeden Gökşan hedefin nisan ayı başına kadar ülkedeki hayvanların aşılanmasını tamamlamak olduğunu anlattı. Gökşan, aşılar daireye ulaşana kadar da veterinerlerin bu aşıların nasıl yapılacağı noktasında hazırlıkları sürdürdüğünü ifade etti.

“Önce Nergisli”
Hedefin Nergisli köyü ve civarından aşı yapımına başlamak olduğunu belirten Gökşan, sıcak havalar gelmeden aşılamayı bitirmek istediklerini söyledi. Gökşan, havaların ısınmasıyla birlikte sinek sayısını artacağını ve sineklerin bu hastalığın yayılması için büyük tehlike olduğunu ifade etti.

“Aşılama yapılana kadar itlaf devam edecek”
Gökşan ülkeye LSD aşısı gelip ülkedeki tüm büyükbaş hayvanlar aşılanana kadar LSD hastalığı görülen hayvanların itlaf edileceğini anlattı ve şu şekilde konuştu.
Bugüne kadar ülkemizde aşılama yapılmadığını için itlaf yönetimini seçtik. Bir sürüye bu hastalık girerse hastalığın vaka oranı yüzde 10 ile 20 arasıdır. Hayvanlar ülkemizde aşılanmadığı için şu anda uygulanan yöntem itlaf yöntemidir.

“Dipkarpaz’da bu hastalığı hapsetmeye çalıştık”
Dipkarpaz’da uygulanan yöntemle Nergisli de uygulanan yönetimin farklı olmasının nedeninin bu hastalık Dipkarpaz’da görüldüğünde hastalığı oraya hapsedip tekrar görülmemesini hedeflediklerini anlatan Gökşan, aynı hastalığın Nergisli’de görüldüğünü anımsattı. Hastalığın iki ayrı bölgede görülmesinin akıllara bu hastalığın ülkeye hava yolu ile gelip sadece belli bir bölgeye gelmediğini gösterdiğini kaydeden Gökşan şu şekilde konuştu:
“Bütün hayvanları itlaf ederek bu hastalığın önüne geçmek mümkün değil. Biz ilk olarak İsrail’in uyguladığı yönetimi denedik. Bu hastalığı Dipkarpoaz’da yok etmeyi denedik. Zaten hayvanların itlaf edilmesinin de ardından o bölgede tekrar ayni hastalık görülmedi. Ancak ardından Nergisli’de görüldü. Bu hastalık Nergisli’ye Dipkarpaz’dan gelmedi. Hava yolu ile bulaştı. Bunun ardından Avrupa birliği ve Dünya Sağlık Örgütü ile istişarelerimiz sonucu aşılama yönetimine karar verdik. Ancak bilinen bir gerçek vardır ki bu hastalık girdiği hiçbir ülkeden kolay çıkmadı.

Naimoğluları:70 bin doz aşı getirilecek
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, Veteriner Hekimler Birliği, Hayvancılar Birliği, Tarım Bakanlığı yetkilileri, YDÜ Veterinerlik Fakültesi yetkilileri ve Avrupa Birliği uzmanları ile bir araya gelerek ülkeye en uygun aşı araştırmasını yaptıklarını anlattı. Bu doğrultu da iki aşı üzerinde karar verdiklerini ifade eden Naimoğluları 10 gün içinde ülkeye 70 bin doz aşı getirileceğini açıkladı. Ülkede 66 bin büyükbaş hayvan olduğunu kaydeden Naimoğluları, daha sonra büyükbaş hayvanların yavrularının da aşılanacağını belirtti. 

“Ağıldaki tüm hayvanlar itlaf edilmeli”
Naimoğluları, Nergisli’de LDS hastalığı görülen ağıldaki tüm hayvanların itlaf edilmesi gerektiğini söyledi. Ancak Tarım Bakanlığı’nın bu konuda aşının gelmesini beklediğini ve bunun ardından karar alacağını kaydeden Naimoğluları, bu konuda ne bakanlığın ne de hayvancıların suçu olmadığını ifade etti. Naimoğluları ayrıca bu ağılda karantina ve dezenfekte işlerinin devam ettiğini açıkladı. 

Hasan Kuset endişeli

Nergisli köyündeki ağılında LSD tespitinin ardından, itlaf edilen hayvan sayısı 20’ye çıkan Hasan Kuset, ağılında bulunan tüm büyükbaş hayvanların bir bir bu hastalığa yakalanarak itlaf edileceğinden endişeli.
LSD hastalığı nedeniyle 20 büyükbaş hayvanını kaybeden Kuset, üstüne basa basa ağılda geri kalan hayvanlara aşı yapılmasının çözüm olmayacağını savunuyor. Kuset, bu hastalığının mikrobunun artık ağılında olduğunu söyleyerek, çözüm yolu olarak yetkililerin bu ağıl içinde bulunan tüm hayvanları itlaf etmesini görüyor.

“Meclis’te gündeme geldi”
Kuset, yaşadığı sorunu dün muhalefet partilerin milletvekillerinin Meclis’te gündeme getirdiğini söyledi. Aynı ilgili ve duyarlılığı hükümet yetkililerinden de görmek istediğini ifade eden Kuset şu şekilde konuştu:
“Aşı politikasının çözüm olmadığı zaten ortadadır. Her gün hayvanların bu hastalık nedeniyle itlaf ediliyor. Ben geçimini hayvancılıktan sağlayan biriyim. Başka bir işle uğraşmıyorum. Artık birilerinin sesimi duyup çözüm bulmasını istiyorum. Zaten uzmanlar virüs bulaşmış bir ağıldaki hayvanlara aşı yapılmasının doğru olmadığını söylüyor.”

“Kasap için değil süt için”
Kuset, hayvanları kasaba götürüp kesmek için değil sütünden yaralanmak için beslediğini anlattı ve 11 hayvanının itlaf edilmesiyle kuruma vereceği sütün yüzde 25 ile 30 oranında düşeceğini ifade etti. Hem maddi hem de manevi zarara uğradığını kaydeden Kuset şu şekilde konuştu:
“Ne yapacağımı bilmiyorum. Ağılımda olan hayvanlara LSD hastalığı bulaştığı farklı günlerde ortaya çıktı. Şimdi kalanlara da bulaşıp bulaşmadığı belli değil. Ancak ben bulaştığını düşünüyorum. Bu hastalık ne kan ne de idrar örneği ile belli olmaz. Zaten hayvanların hasta olduğunu ben fark edip bölgedeki Veteriner Dairesi yetkililerine bildirdim. Bu şekilde ortaya çıktı.”

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.