1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "ÜNİVERSİTENİN SUÇU YOK!"
"ÜNİVERSİTENİN SUÇU YOK!"

"ÜNİVERSİTENİN SUÇU YOK!"

Para 4 milyon 133 bin TL!

A+A-

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam, Güney Kampusu’nda Yap- İşlet- Devret Modeli ile inşa edilen yurtların altyapı eksikliklerine ilişkin sorumluluğun üniversiteye ait olmadığını belirtti.

 

Duygu ALAN

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam, Yap- İşlet- Devret Modeli ile DAÜ Güney Kampusu’nda inşa edilen yurtların altyapılarının tamamlanmamasında yatırımcıların, altyapısı tamamlanmayan yurtlara oturma izni verilme noktasında da Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu savundu.

Yurtların altyapısı için tahsil edilen paranın ise 5.8 milyon TL olmadığını kaydeden Prof. Dr. Necdet Osam, bu güne kadar tahsil edilen para miktarının 4 milyon 133 bin TL olduğunu bu paranın 2 milyon 36 bin TL’sinin iş olarak gerçekleştiğini geri kalan miktarın ise çeşitli süreçlerde beklemekte olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Necdet Osam, “5.8 milyon TL, çok afaki bir rakamdır. Dolayısıyla böyle bir para söz konusu değildir. Böyle bir meblağ yoktur. Bu kadar parayı ben şahsen hayal bile edemiyorum” diye konuştu.

“Toplamış olduğumuz para sözleşme ile birebir ilgilidir”

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam, “Yap- İşlet- Devret Modeli ile DAÜ Güney Kampusu’nda inşa edilen yurtlar ile ilgili olarak firmaların üniversiteye ödemeleri gereken bir miktar vardır. Bunlar da o dönem kısım kısım kendilerine bildirilmiştir. Yurt başına 300 bin TL gibi bir miktardan bahsediyorum. Bu para ile karşılanması beklenen yolların kaldırımı, atık su altyapısının yapımı, zemin etütlerinin yapılması, haritalarının çıkarılması, arıtma tesislerinin kapasitesinin arttırılması, bölgenin aydınlatmasının yapılması, bilişimin sağlanması, Kıb-Tek ile orta gerilim hatlarının sağlanması ve benzeri işlerdir. Bu para ihale yöntemi ile işler yapıldıkça ödenir” diye konuştu.

Prof. Dr. Necdet Osam, maliyetin 300 bin TL’yi aşması halinde üniversite tarafından yapılacak başvuru ile bu bedel firmalar tarafından karşılanacağını bunun firmaların sözleşmelerinde de yer aldığını kaydetti.

Prof. Dr. Osam, “Bizim toplamış olduğumuz para sözleşme ile birebir ilgili olan bir paradır” dedi.

“Gecikmenin sorumlusu sözleşme gereğini yapmayan firmalardır”

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam, bu güne kadar bölge zemin etüdünün yapıldığını, Kıb-Tek’e ödeme yapıldığını, yol dolgu işlemlerinin ödemesinin yapıldığını, alt temel ödemesinin yapıldığını ve arıtma yapıldığını söyledi.

İhalesi devam işler de olduğunu söyleyen Prof. Dr. Osam, bunların aydınlatma, bilişim, orta gerilim hatları olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Osam, firmalarla sözleşmenin 2015 yılında imzalandığını ve sözleşmeye göre yurtların 2016 yılında bitmesi gerektiğini ancak bazı firmaların, sözleşmelerinin gereğini yerine getirmediğini söyledi.

Bu yüzden bu sözleşmenin gereğini yapmayan firmaların Vakıf Yöneticiler Kurulu

Tarafından sözleşmelerinin fes edilmesi konusunu rektörlük olarak Vakıf Yöneticiler Kurulu’na gönderdiklerini kaydetti.

Prof Dr. Osam, ancak Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun çok iyi niyetli davranarak bu sözleşmeleri fes etmediğini, bu firmalara son bir şans vererek 1 yıl daha süre tanıdığını ancak bu şansı kullanan firmaların bazılarının yine sözleşme gereklerini yapmadığını ifade etti.

Prof  Dr. Osam, “Bugün bu gecikmelerin sebebi ne DAÜ yönetimi ne de Vakıf Yöneticiler Kurulu’dur.  Bunun sorumlusu sözleşmelerinin gereğini yerine getirmeyen saygıdeğer firmalardır” diye konuştu.

“Öğrenci kaydı yapılmaması için uyardık”

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam, ilgili firmalara 19 Eylül’de yazı yazdıklarını ve firmaları ‘tamamlanmamış yurtlara öğrenci kaydı yapmamaları konusunda uyardıklarını kaydetti.

Prof Dr. Osam, “Biz kendilerini bitmemiş yurtlara öğrenci almamaları için uyardık. ‘Alacağınız öğrenciler, bizim yurtlarımızda misafir edilsin, çocukların başlarına bir iş gelmesin, işleriniz de doğru dürüst ilerlesin’ dedik ama dinleyen yok” dedi.

“Hepsinin gözünü para bürümüş” diyen Prof Dr. Osam, “Hepimiz anne ya da babayız. Ben televizyona çıkıp da ‘Çocuklarınız bizim göz bebeğimizdir’ dediğim zaman yalan söylemem ama insanların gözünü para bürümüş. Bu saygıdeğer yatırımcılar iyi bir şekilde düşünseler böyle olmaz. Kendi çocukları ile empati yapsınlar. Kendi çocuklarını böyle bir yurda kaydettirirler mi? Anne baba olarak bu yurtlara verirler mi? Biz vermeyiz, doğru olmayan hiçbir şeye de imkan vermeyiz” diye konuştu.

Prof Dr. Osam, izni olmayan yurtları üniversitenin tanıtım broşüründe de yer vermediklerini ancak yatırımcıların ‘Bizim yurtlarımıza öğrenci göndermiyorlar diye yaygara yaptıklarını” söyledi.

Prof Dr. Osam, “Hepimiz evlat sahibiyiz” dedi, “bitmemiş yurda nasıl öğrenci gönderelim?” diye sordu.

“Bakanlık da sorumlu”

DAÜ Rektörü Prof Dr. Necdet Osam,  altyapısı tamamlanmayan yurtlara oturma izni verilmesi noktasında da Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu savundu.

Prof Dr. Osam, “Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı,  bu yurtlardan birine oturma izni verdi. Bakanlık yetkilileri bu izni verirken de yerinde gördü. Bu da çok enteresan. Bu yurtlarda elektrik yok, orta gerilim hattı daha ihalede. Jeneratörle aydınlanıyorlar. İşletme izin belgesi nereden aldılar ki öğrenci kabul ediyorlar? Öte yandan Bakanlık sadece bir yurt için oturma izni verdi, geri kalan yurtların ne oturma izni ne de işletme izni var. Ama hepsinde öğrenci var” diye konuştu.

“Taleplerinin tümünü reddettik”

Prof Dr. Osam, söz konusu yatırımcı firmaların rektörlüğe işletme bedelini ödememe, devlete damga pulunu ödememek ve kapasite artırımına gitmek gibi talepleri olduğunu ancak bu taleplerin tümünü reddettiklerini söyledi.

Prof Dr. Necdet Osam, “Kapasite artırımına gerek yoktur. Ben devlete vergimi ödediğim gibi bu yatırımcılar da devlete damga pulu bağlamında vergilerini ödeyecekler ve üniversiteye işletme bedellerini ödemekle yükümlüdürler” dedi.

“Asıl bizim yargıya gitmemiz gerekir”

DAÜ Rektörü Prof Dr. Necdet Osam, söz konusu yatırımcı firmaların dünyadaki yatırımcılarla birebir uyuşmayan bir sistem içerisinde işler yaptıklarını kaydetti.

Prof Dr. Osam, yatırımcı firmaların proje değişikliği de yaptıklarını söyleyerek şunları kaydetti: “Bu yatırımcılar yola bir proje ile çıktılar yolda proje değişikliği yaptılar. Bunlar kendilerini engelleyen hareketlerdir. Bu engelleme de rektörlük tarafından yapılan bir engelleme değildir. Önce 300 kişi dediler 350 kişi, daha sonra 470 kişi dediler. Biz reddettik çünkü zaten o bölge zaten iyi bir bölge değil. Hiçbir zamanda o bölgede yurt yapılmasına olumlu bakmadık ama bir şekilde başlandı. Yatırımcı yatırımcı diyoruz da şunların da iyi anlaşılması lazımdır; Yatırımcı dediğiniz kurum cebinde ciddi parası olan kurumdur ve bir yerleri devletten satın alır, üzerine canavar binalar yapar. Şunu halkın iyi bilmesi lazım toprak DAÜ’nün. Yani devletin, halkının toprağıdır. Bu yatırımcılara sırf bu işi yapabilsinler diye DAÜ, bizim hiç benimsememize rağmen ama yasalar buna el veriyor kendi toprağını ipotek göstererek çeşitli bankalardan kredi almaları sağlanmıştır. Ben hepsine saygı gösteriyorum ama kalkıp da gazetelere çıkıp ‘Biz 5.8 milyon TL ödedik, paralar nereye gitti’ derseniz biz de size gereken mesajı veriyoruz. Yargıya gideceklerini söylüyorlar asıl bizim yargıya gitmemiz gerekiyor. Bir daha böyle bir şey yaparlarsa biz de bu işin üzerine hukuki olarak gideceğiz.”

“Hiç yakışmadı”

Prof Dr. Necdet Osam, “3 etap var. 1’inci etapda ödemişler, 2’inci etapta y,ne ödemişler ama 3’üncü etapta sadece 2 firma üzerine düşeni yapıyor. Geriye kalan 4 tanesi ödeme yapmamış. Ben nasıl ihaleye çıkacağım?” diye sordu.

Prof Dr. Osam, ayrıca yurtlar bölgesine elektrik kablolarının çekileceğini ve DAÜ’nün altyapısına göre bu kablo kalınlığının 195’lik olduğunu ama bu firmaların kablo kalınlığını 240 olarak değiştirerek proje değiştirdiklerini söyledi.

Bunun yeniden bir ihale, daha büyük paralar ve sürecin uzaması demek olduğunu savunan Prof Dr. Osam, “Kim neyi şikayet ediyor? Biz bunu çok etik dışı buluyoruz. Bu yatırımcılara bu ağızlar hiç yakışmadı. Bu ifadeler çok yakışıksız” dedi.

Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun da bu durumdan oldukça üzgün olduğunu söyleyen Prof Dr. Osam, “Bu yatırımcı firmalar, 2 gün önce Vakıf Yöneticiler Kurulu ile görüştüler, taleplerini sıraladılar. Bu talepler daha görüşülmeden gazeteye başvurdular ve asılsız söylemlerde bulundular bu hiç yakışık kalmadı. Hiç yakışmadı” diye konuştu.

“Köpekler burada kalacaklar”

Prof Dr. Osam, DAÜ’nün hayvan sever bir üniversite olduğunu söyleyerek üniversite içerisindeki köpeklerin dışarıya atılmayacaklarını söyledi.

Prof Dr. Osam, “Köpek barınağının kaldırılmasını istiyorlar. Yurtlar yokken bu köpekler vardı. Burada da kalacaklar. Yurtları gelip de hayvanların yaşam yerlerine diken biz değiliz. Bu üniversite hayvan sever bir üniversitedir. Maddiyata önem vermeyen ve canlıları koruyan bir üniversitedir” diye konuştu.

“Derenin sorumlusu inşaat şirketleridir”

Prof dr. Necdet Osam, derenin sorumlusunun da DAÜ olmadığını savunarak sorumlunun inşaat şirketleri olduğunu öne sürdü.

Prof Dr. Osam, “Bu dereyi bu hale getiren inşaat şirketleridir. Derenin yatağını bozdular. Şimdi bize ‘ıslah edin’ diyorlar. Derenin içerisine hiç sıkılmadan, çekinmeden boru döşeyip pisliklerini akıtıyorlar. Bu boruları hep söktürdük. Derenin ıslahı için çalışma başlattık. Biz çevreci bir üniversiteyiz” diye konuştu.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.