1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "UYARICI İLAÇLAR PSİKOZA NEDEN OLABİLİR"
"UYARICI İLAÇLAR PSİKOZA NEDEN OLABİLİR"

"UYARICI İLAÇLAR PSİKOZA NEDEN OLABİLİR"

"Uyarıcı ilaçlar psikoza neden olabilir"

A+A-

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh  Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Prof.  Dr. Nazan Aydın, gençlerin önemli sınavlar öncesi uyarıcı ilaçlar kullanıp dikkat  artırmaya ve daha az uyumaya çalıştıklarını belirterek "Her zaman dikkatin  artması ve uykusuz kalmak iyi bir şey olmayabiliyor çünkü bu ilaçların aynı  zamanda uyarıcı özellikleri var. İhtiyacı olmayan birinin kullanması durumunda  psikoza varan tablolar olabilir." dedi.
 
Prof. Dr. Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı gençlerin  dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedeniyle birtakım uyarıcı, dikkat  artırıcı ilaçlar kullandıklarını ifade ederek bunların büyük bir kısmının özel  reçete ile verilen ilaçlar olduğunu söyledi.
 
Eczaneden bu ilaçları reçetesiz almanın mümkün olmadığını ancak bu  ilaçların bir şekilde temin edildiğini dile getiren Aydın, ilaçların kötü niyetle  suistimal edildiğini düşündüklerini aktardı.
 
 Aydın, ilaçların gençler arasında dikkatin artması için Yüksek  Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) gibi önemli sınavlardan önce kullanıldığını  vurgulayarak şöyle devam etti:
 
"Her zaman dikkatin artması ve uykusuz kalmak iyi bir şey  olmayabiliyor çünkü bu ilaçların aynı zamanda uyarıcı özellikleri var. İhtiyacı  olmayan birinin kullanması durumunda psikoza varan tablolar olabilir. Daha  öncesinde veya ailesinde ruhsal hastalık olan bir insanın özellikle çok dikkatli  olması lazım. Bu ilaçların kullanılmasından önce mutlaka bir doktor muayenesinden  geçmesi ve onun onayını alması gerekiyor."
 
 "Psikiyatri kliniğine yatırdığımız gençlerimiz oldu"
 
Aydın, uyarıcı ilaçların bir kısmının bağımlılık yapma potansiyeli  bulunduğunu, bu nedenle özel reçeteye tabi olduklarını belirtti.
 
Hasta olmayan bir kişinin bu ilaçları alması durumunda bağımlılık  riskinin ve bıraktığı zaman da sıkıntılı durumlar yaşama ihtimalinin çok daha  yüksek olduğuna dikkati çeken Aydın, şunları söyledi:
 
 "Gençlerimiz çalışma dönemlerinde uyarıcı ilaçları kullanarak  uyanıklık süresini arttırıyorlar, daha az uyuyorlar. Bu tür ilaçları  kullandıkları için zaman hezeyan ve halüsinasyon tarzı şikayetlerin ortaya  çıktığı vakalarımız oldu. Hatta, maalesef psikiyatri kliniğine yatırarak tedavi  etmek zorunda kaldığımız gençlerimiz oldu."
 
   "Uykuyu gerektiği kadar almak gerekiyor"
 
 Prof. Dr. Aydın, söz konusu ilaçları kullanan gençlerin uykusuz  kalarak vakti daha çok değerlendirdiklerini ve çok şey öğrendiklerini  düşündüklerine işaret ederek uykusuz kalmanın çok yanlış olduğunu vurguladı.
 
  Beynin uyku sırasında gereken işlemleri yaptığını anlatan Aydın,  şunları kaydetti:

 
"Çünkü, hafızamızı sağlayan maddeler uyku sırasında salgılanıyor.  Alınan bilgilerin işlenmesi, yerleştirilmesi ve kullanılması için depolanması  uyku sırasında olan faaliyetler. Onun için de uykuyu gerektiği kadar almak  gerekiyor. Uyarıcı ilaçlarla uykusuz kalmaktansa gündüz uyanık kalıp gündüzü iyi  bir şekilde değerlendirip özellikle molalar vererek dikkati arttıracak bedensel  hareketler yapılması çok önemli. Geceyi de uyuyarak geçirmeye çalışmaları, daha  etkili bir çalışma ve daha etkili bir kayıt sistemini sağlıyor."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.