1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VARILAN AŞAMADA ARTIK SONUÇ ALINABİLİR!
VARILAN AŞAMADA ARTIK SONUÇ ALINABİLİR!

VARILAN AŞAMADA ARTIK SONUÇ ALINABİLİR!

Eğer bu sürecin adı Kıbrıs sohbetleri değil de Kıbrıs müzakereleri ise önümüzdeki adım al ver adımı...

A+A-

ÖZERSAY: “BÜTÜN KONULARIN BÜTÜN İLGİLİ AKTÖRLERLE BİRLİKTE MASAYA YATIRILIP AL VER İLE SONUÇLANDIRILABİLECEĞİ BİR AŞAMADAYIZ”

“EĞER BU SÜRECİN ADI KIBRIS SOHBETLERİ DEĞİL DE KIBRIS MÜZAKERELERİ İSE ÖNÜMÜZDE AL VER ADIMINDAN BAŞKA ADIM YOKTUR”

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay,  6 başlığın gözden geçirilmesinin tamamlanmış olduğunu, ve bütün konuların bütün ilgili aktörlerle birlikte masaya yatırılıp al ver ile sonuçlandırılabileceği bir aşamada olduğunu  söyledi.

Al ver aşamasına geçmek  için şartların uygun olduğunu ve liderlerin bir araya gelmesiyle bu konuda net bir karar alınabileceğini ifade eden Özersay, “Geriye kalan adım müzakere, yani konuşma değil al verdir.  Eğer bu sürecin adı Kıbrıs sohbetleri değil de Kıbrıs müzakereleri ise önümüzde al ver adımından başka adım yoktur” dedi

Müzakereciler Kudret Özersay ile Andreas Mavrouyannis ara bölgede  2 saat 45 dk süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı’nda basına açıklama yapan Özersay, ekonomi  ile  güvenlik ve garantiler konularının değişik boyutlarıyla ilgili görüşlerini paylaştıklarını kaydetti.

Daha önce  diğer konuların ve tarafların pozisyonlarının ne olduğunun  üstünden hızla geçtiklerini dile getiren Özersay, güvenlik ve garantiler konusunda Kıbrıs Türk tarafının pozisyonun bütün garantörlerin bu sürecin bir parçası olması gerektiği şeklinde bir pozisyonu olduğunu ve bu konunun da üzerinden geçildiğini, görüşlerin ifade edildiğini kaydetti.

“ALT BAŞLIKLARLA İLGİLİ DEĞİNMEK İSTEDİKLERİ HUSUS VARSA…”

Bugünkü görüşmeyle birlikte 6 başlığın altısının da üzerinden genel anlamda geçilmiş olduğunu ve gözden geçirmenin tamamlanmış olduğunu belirten Özersay, Kıbrıs Rum tarafının bu başlıkların alt başlıklarıyla ilgili değinmek istediği hususlar varsa bunları da ele almaya  hazır olduklarını söyledi.

“LİDERLER GÖRÜŞMESİNİN GÜNDEMİ, MODALİTESİ KONUŞULDU”

Bugünkü görüşmede liderlerin 31 Mart’ta yapacağı görüşmenin gündemi, hangi konuları nasıl ele alacaklarının ve görüşmenin modelitesinin de konuşulduğunu dile getiren Özersay, bazı konularda görüş birliği olduğunu ancak bazı konularda görüş ayrılıkları da bulunduğunu belirtti. Özersay, bu hafta  BM uzmanlarının kendileriyle mekik diplomasisi yaparak bu konuları netleştireceğini kaydetti.

Özersay Kıbrıs Türk tarafı olarak amaçlarının liderler zirvesi öncesinde bazı konularda ilerleme kaydederek, iki liderin toplantısına bir  hazırlık yaparak gitmesini sağlamak ve bu toplantıdan somut bir sonuç elde etmek olduğunu belirtti.

Bugünkü toplantıda liderler zirvesinin gündemi  ve modalitesinin önemli ölçüde şekillendiğini ifade eden Özersay, BM ile yapılacak görüşmelerde bunun tamamen sonuçlandırılacağını söyledi.

Özersay, Mavroyannis’in yurt dışı ziyareti nedeniyle bir sonraki görüşmelerinin 8, 11 ve 15 Nisan’da gerçekleştirileceğini, bu tarihlere kadar başka müzakereci görüşmesi olmayacağını  ve konuşulacak konuşların da  belirlendiğini söyledi.

KONSERİN ENGELLENMEYE ÇALIŞILMASI KONUSU…

Ortak açıklamanın yapıldığı ve kapsamlı çözüm bulunana değin iki taraf arasında güven yaratmanın hedeflendiği dönemde  YDÜ tarafından organize edilen Deep Purple konserinin Rum tarafınca engellenmeye çalışılmasını doğru bulmadıklarını, bunun rahatsızlık yarattığını  dile getirdiklerini ve bunun Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e  iletilmesini istediklerini de anlatan Özersay, karşılıklı güven verecek adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özersay, al ver sürecine ne zaman geçileceğiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken Kıbrıs Türk tarafı olarak liderler görüşmesiyle birlikte fiilen bütün konular bağlamında bir al ver sürecine geçilebileceğini düşündüklerini ifade etti.

2012’de sürecin son aşamada bırakıldığı ve bütün konuların bütün ilgili aktörlerle birlikte masaya yatırılıp al ver ile sonuçlandırılabileceği bir aşamada olduğunu düşündüklerini kaydeden Özersay, al ver aşamasına geçmek  için şartların uygun olduğunu ve liderlerin bir araya gelmesiyle herhalde bu konuda net bir karar alınabileceğini düşündüklerini belirtti.

Kıbrıs sorununun tüketilmiş bir sorun olduğunu, artık “al ver” aşamasından başka bir şey kalmadığını dile getiren Özersay,  bir birlerinin pozisyonlarını bildiklerini ifade etti ve “Geriye kalan müzakere yani konuşma değil al ver yapacak mıyız, bu kaldı” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.