1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VATANDAŞ GEÇİM DERDİNDE
VATANDAŞ GEÇİM DERDİNDE

VATANDAŞ GEÇİM DERDİNDE

Halk, sıklıkla zamlanan gıda ürünlerinin cep yakan fiyatlarından ve dövizdeki yükselişin piyasaya yansımasıyla oluşan pahalılıktan şikayetçi

A+A-

Gülsüm KANCA

Dövizin hızlı yükselişi ve ülkedeki pahalılıktan dert yanan vatandaş, sebze-meyve fiyatlarının yüksekliğinden, gıda ürünlerine sürekli yapılan zamlardan şikayetçi.

Vatandaş, dövizdeki yükselişin piyasaya yansımasıyla oluşan pahalılığın durdurulamamasından endişeli.

Hükümetin dövizdeki yükseliş ve ülkedeki pahalılık için önlem almasını bekleyen vatandaşlar, geçim derdine düştü.

Aldıkları maaşın ancak mutfak masrafına, çocukların ihtiyaçlarına yettiğini belirten vatandaşlar, piyasadaki pahalılıktan dolayı acil ihtiyaçlar dışında bir şey almamaya özen gösteriyor.

Uzmanların “sağlıklı beslenin” çağrısı yaptığını ancak ne etin ne de sebze ile meyvelerin fiyatlarından dolayı yanına bile yaklaşamadıklarına vurgu yapan vatandaşlar, asgari ücretle geçinmenin zorluğuna işaret etti.

Vatandaş dertli

Mustafa Berk, dövizdeki yükselişin piyasaya yansımasının herkesin cebini etkileyeceğini belirterek “Ama kabahat bizde. Başımızdakileri idare edemiyoruz. Onlar bizim hizmetkârımızken biz onların kölesi olduk. Umarım, bu seçimde bizi idare edebileceklerine inandığımız kişileri seçmeyi başarırız” dedi.

Meyve-sebze fiyatlarının yanına yaklaşılamadığını ifade eden Berk, market alışverişinde sadece acil ihtiyaçları aldığında 600 TL ödediğini, 2 bin TL maaşı olan birinin bu pahalılıkla nasıl geçineceğini sordu.

Engin Yeşilceova, dövizdeki yükselişin her şeyin pahalı olması anlamına geldiğini belirterek yetkililerin bu durum için önlem alması gerektiğini söyledi. Bazı ürünlerin fiyatlarının sabitlenerek vatandaşa yardımcı olunması gerektiğini ifade eden Yeşilceova, sebze meyve fiyatlarının pahalılığından şikayet etti.

Yaşar Yetim, dövizden en çok etkilenen ülkenin KKTC olduğunu belirtti. “Kendi paramızın değerini koruyamıyoruz” diyen Yetim, gerekli önlemler alınarak TL’deki değer kaybının, kazanca dönüştürülebileceğini söyledi.

Hüseyin Kavaz, “Döviz aldı başını gidiyor, hiçbir önlem alan da yok. Her şeyin fiyatı da artıyor. Kimse durduramıyor. Mutfak harcamalarımızı kısmaya çalışıyoruz. Ancak sebze meyvenin yanına yaklaşılmıyor. Nasıl sağlıklı besleneceğiz? Sebze meyve tüketemez olduk” derken Sevil Güvercin, pahalılıkla ilgili hükümetin acilen önlem alması gerektiğini söyledi.

Güvercin, maaşların TL olduğu ülkemizde, piyasadaki ürünlerin döviz üzerinden satışa sunulduğuna dikkat çekerek “Arsa aldık, sterlin ödüyoruz. Sterlin yükselince korkuyoruz” dedi. Sebze-meyve fiyatlarının çok pahalı olduğuna da değinen Güvercin, “4 kişilik bir aileye kaç kilo sebze meyve alırsınız? Bu fiyatlarla kiloyla almak dahi zor” dedi.

Embiya Çınar, döviz yükseldiği zaman uygulanan zammın, döviz düştüğünde geri alınmadığını belirterek “Bu hiç adaletli değil. Bu ülkede asgari ücretlinin, döviz karşısında geçinmesi mümkün değil. Türkiye ile aramızda sebze meyve fiyatlarında uçurum var. Neden bu kadar pahalı tüketiyoruz?” diye sordu.

İngiltere’de yaşayan, sıklıkla ülkemize gelen Hasan Çobanoğlu da, “Ülkeye sterlin getiriyorum. Ben bu durumda kârlıyım. KKTC çok pahalı. Fiyatlar maaşlara göre çok yüksek. Sebze meyvelerin yanına fiyatlarından dolayı yaklaşılmıyor. İngiltere’de gıda ürünlerinin fiyatı sabittir. Yüksek rakamlara çıkmaz” dedi.

Tözün Tarcan da, “Hükümet bu kadar zamandır hiçbir önlem alamadı, bundan sonra da alamayacak. Ne olacak bizim halimiz? Ülkeye her şey döviz üzerinden geliyor. Maaşlar TL, harcamalarımız döviz. Güney Kıbrıs’la fiyatlarda aynıyız. Ancak onların ürünleri daha güvenli. Maaşları da bizden daha yüksek” şeklinde konuştu.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.