1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VATANDAŞ ISINAMIYOR... "BATTANİYEYE SARILACAĞIZ!"
VATANDAŞ ISINAMIYOR... "BATTANİYEYE SARILACAĞIZ!"

VATANDAŞ ISINAMIYOR... "BATTANİYEYE SARILACAĞIZ!"

Vatandaş ısınamıyor... "Battaniyeye sarılacağız!"

A+A-

 

Kısmen ısınan havaların yeniden soğuyacağına ilişkin Meteoroloji açıklaması sonrası vatandaş tedirgin…

‘Soğuklar artık bitsin. Isınamıyoruz çünkü cep yakıyor’ diyen vatandaş soğukların sürmesi halinde ısınma maliyetlerinden korktuğu için battaniyeye sarılacağını söyledi…

Tüp gaz fiyatının, elektrik fiyatlarına göre daha uygun olduğunu söyleyen vatandaş klimalar yerine gazlı sobayı tercih ediyor. Klima yakmaya korkan vatandaş, elektrik faturalarının altında ezildiklerini ve faturaların bir hayli kabarık geldiğini söylüyor.

Soğuk havanın hâkim olduğu ülkemizde vatandaşlarda evlerinde ısınmak için sobalara, klimalara ve şöminelere sarıldılar. Böylelikle ailelerin aylık giderleri de aynı oranda yükseldi. Evinde klima ve elektrikli soba yakanların elektrik faturalarında büyük ölçüde yükselme olurken, gaz sobasını tercih edenlerin de aylık tüp gaz maliyetleri cep yakmaya başladı. Tabi odun sobası ve şömine yakanlarında oduna verdikleri paralar hiç de azımsanacak miktarlar değil.  Kıbrıs Postası’na konuşan vatandaşların birçoğu gaz sobasını tercih ettiklerini belirtirken, yine de ısınmak için başvurulan yolların ekonomik yıkıma yol açtığını dile getirdiler. Özellikle asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaşlar yüksek ısınma maliyetleri yüzünden battaniye ve yorgana sarılarak ısınmaya çalıştıklarını söylediler.

Ali Haksun: “Klima yakmaya korkuyoruz”

“Evde üç tane gazlı sobamız var onlarla ısınmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz gün gaz fiyatlarında indirim olması da bu yüzden bizi çok sevindirdi. Gazlı sobanın yanında evde klimada var ama açmaya korkuyoruz. Üç defa klima kullandık elektrik faturasına yansımasını hissettik, o yüzden klimayı mümkün olduğunca az kullanmaya çalışıyoruz. Odun sobasına da karşıyız çünkü memlekette ağaç kalmadı.”

Ayşe Haksun: “Faturaya çok fazla yansıyor”

“Isınmak için genelde gaz sobası, çok nadirde klima kullanıyoruz. Klima faturaya oldukça fazla yansıyor. Gazda çok ucuz sayılmaz ama yinede elektriğe göre daha uygun ve geçtiğimiz gün indirimde oldu.”

Ergün Vudalı: “Umarım soğuklar erken biter”

“Gaz sobasıyla ısınmayı tercih ediyorum çünkü elektrik daha pahalı. Evde iki gaz sobası var ayda üç-dört  tane tüp kullanıyoruz. Tabi ki ekonomimizi de etkiliyor. Umarım soğuklar erken biter.”

Melek Selçuk: “Battaniyemin altına girer ısınırım”

“Elektrikli soba veya gaz yağı ile çalışan soba ile ısınmaya çalışıyorum. Ben tek kişiyim yine de ısınmak biraz maliyetli oluyor. Bu yüzden çoğu zaman battaniyeme sarılmayı tercih ediyorum. Kalabalık ve az maaş alan aileleri hiç düşünemiyorum. Soğuklar devam ederse ve gaza, elektriğe daha çok indirim gelmezse herkes battaniyelerin altına girip ısınacak.”

Hacer Gökçora: “Doktor parası yerine gaz parası veriyoruz”

“Maliyeti yüksek olsa da kaloriferle ısınıyoruz. Kısaca doktor parası vereceğimize gaz parası veriyoruz. Tabi soğuklar ve fiyatlar aynı kalırsa herkes yorganların ve battaniyelerin altına girerek ısınacak.”

Murat Fedakâr: “Hayat pahalılığı maaşlara yansımalı”

“Soğukların hissedilmeye başlamasıyla birlikte bizim evde de elektrik sobaları ve klimalar yanmaya başladı. Hal böyle olunca da tabi ki elektrik faturası bir hayli yükseliyor. Ayda 300 TL civarında elektrik faturası ödüyoruz. Sadece elektrik faturasına bu kadar para vermek insanları oldukça zora sokuyor, hayat pahalılığı insanların maaşına yansımazsa durum daha da kötüye gidecek.”

Erol Türker: “Isınmak cep yakıyor”

“Isınmak için gaz sobası ve klima kullanıyoruz. İkisini de yaktığımız halde zor ısınıyoruz. Tabi günün sonunda maliyetlerimizde ayni oranda yükseliyor ve maliyetler cep yakıyor.”

Aysun Dönmez: “Isınmak için çok para ödüyoruz”

“Gazlı soba, birde gaz yağı ile sobamız var onlarla ısınmaya çalışıyoruz. Akşamdan akşama eve geldiğimiz halde yinede ısınmaya bir hayli para ödüyoruz. Ayda üç tüp gaz ve ekstra gazyağı almak zorundayız.”

Sevilay Reis: “Klima yakmıyorum”

“Tüp gazın dibine oturarak ısınmaya çalışıyorum. Evde klimamda var ama kullanmıyorum, çünkü elektrik faturasına yansıyacak olan miktardan korkuyorum. Tek kişiyim ve ayda iki bazen de üç tane tüp alıyorum.”

Zahide Tel: “Maaşlar ilaca ve gaza gidiyor”

“Klima ve gaz sobası kullanıyorum. Aylık 800 TL elektrik faturası ödüyorum ve ek olarak 3-4 günde bir tane gaz almak zorunda kalıyorum. Aldığımız maaşlar hep ilaca, elektriğe ve gaza gidiyor.”

Güliz Bürüncü: “Şömine daha ekonomik”

“Biz şömine yakarak ısınıyoruz. Hatta sistem kurduk suyu da şömineyle ısıtıyor ve böylece elektrikten, gazdan tasarruf ediyoruz. Şömine baktığınızda gaz ve klimaya göre daha ekonomik, fakat tabi ki de belli ölçüde bir maliyeti var.”

Ayşeli Bürüncü: “Klima kurtarmıyor”

“Soğuklar ülkemizde bir hayli hissedilmeye başladı, bizde evimizi şömine ile ısıtmaya çalışıyoruz. Klima veya gaz sobası kurtarmıyor. Elektrik ve gaz fiyatları çok yüksek.”

Gözen Mirata: “Elektrik faturası artıyor”

“Evimizde kalorifer var ve yoğun soğuğun hissedildiği bu aylarda ısınmak için onu kullanıyoruz. Tabi ki kullanıma göre de aynı oranda elektrik faturası artıyor.”

Nuran Canımoğlu: “Maliyetler bizi zorluyor”

“Üç çocuk annesiyim ve hayat pahalılığından dolayı geçinmekte zorlanıyorum. Soğukların getirdiği maliyet artışı bizleri bir hayli zorladı. Şu an iş arıyorum. Evde tüplü soba kullanıyorum ayda en az üç tüpe ihtiyacımız var. Böyle giderse battaniyelerin altına girip ısınacağız”

Özdemir Yardımcı: “Asgari ücretli ısınamıyor”

“Klima ile ısınmaya çalışıyoruz. Ayda 400-500 arası değişen elektrik faturaları ödüyoruz.  Bizde çok zengin değiliz ama asgari ücretle bir aile geçindirenlerin ısınması bizden daha zor. İnsanlar battaniye ve yorganların altına girerek ve paltolarla oturarak ısınmaya çalışıyor. Şartlar onları buna zorluyor.”

İnci Nazım: “Isınmanın maliyeti yüksek”

“Bu soğuk havalarda çok yüksek maliyetlere ısınmak zorunda kalıyoruz. Gazlı merkezi sistemle ısınıyoruz. Bazen de şömine yakıyoruz. Fakat ayın sonunda maliyetler yüksek olduğu için sadece bulunduğumuz odayı açarak ısıyı sadece o odaya veriyoruz. Bunun yanında eczanemiz var ve orada klima yakıyoruz, ama maliyet elektrik faturasına bir hayli yansıyor ve buda bizi ekonomik olarak sarsıyor”

Şerife Dizgin: “Isınmak cep yakıyor”

“Soğukları gerçekten hissetmeye başladığımız son aylarda ekonomik olduğu için odun sobası yakıyoruz. Aslında baktığınızda elektrik sobası, odun sobası veya gazlı soba hepsi maliyetli ve özellikle asgari ücretle geçinen ailelerin ısınması daha da zor, ayın sonunda ısınmanın cep yaktığını anlıyorsunuz.”

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum