1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VERGİ AFFINDAN KİMLER YARARLANDI?
VERGİ AFFINDAN KİMLER YARARLANDI?

VERGİ AFFINDAN KİMLER YARARLANDI?

TDP Milletvekilleri Hüseyin Angolemli ve Zeki Çeler, hükümet ve Maliye Bakanı’nı topa tuttu; “aftan yararlanan ilk 10 sırayı açıklayın” dedi.

A+A-

 

İlk 10’a girenleri açıklayın diye soru soran Angolemli’ye Maliye Zeren Mungan yanıt verdi, “Vergi Usul Yasası” çıkarsa açıklarız...

Haberal Kıbrıslı-Haluk Doğandor

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, “bize bunlar açıklanmıyorsa burada bir soru işareti vardır...” 

“Hükümet, sıkıntıya düşen veya iflas etme durumuna gelen işletmeler için Anayasa gereği Cumhuriyet Meclisi’ne af yasasını sunabilir ancak bunu Bakanlar Kurulu Kararı veya yasa gücünde kararname ile yaparsa ve sorulduğunda net cevaplar alınamazsa kafalarda soru işareti bırakır…” 

TDP Milletvekilleri Hüseyin Angolemli ve Zeki Çeler, Cumhuriyet Meclisi’nde yaptıkları gündem dışı konuşmalarda CTP-BG- DP-UG Hükümetini ve Maliye Bakanı Zeren Mungan’ı topa tuttu.

Hükümet açıklamaktan kaçıyor

Angolemli ve Çeler, yasa gücünde kararname ile çıkarılan vergi affından yararlananların listesinin açıklanmadığını hükümetin bundan kaçtığını söyledi. 

40 bin kişi yararlandı diye geçiştirdiklerinin altını çizen Angolemli, soru önergesi verdiklerini, bunun dahi gizlidir denilerek açıklanmadığına işaret etti. 

Bunun üzerine ilk 10’a girenleri açıklayın diye soru soran Angolemli’ye Maliye Zeren Mungan yanıt verdi, “vergi Usul Yasası” çıkarsa açıklarız.

Bu kişi veya firmalar açıklanmıyorsa “bir soru işareti vardır”

Mecliste yaptığı konuşmada geçtiğimiz yıl hükümet tarafından çıkarılan yasa sayesinde hangi işletme veya iş adamlarının vergi borçlarına af getirildiğini soran TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, “bize bunlar açıklanmıyorsa burada bir soru işareti vardır” dedi. Hükümet, sıkıntıya düşen veya iflas etme durumuna gelen işletmeler için Anayasa gereği Cumhuriyet Meclisi’ne af yasasını sunabilir ancak bunu Bakanlar Kurulu Kararı veya yasa gücünde kararname ile yapar ve sorulduğunda net cevaplar alınamazsa kafalarda soru işareti bırakır diyen Zeki Çeler, Hükümeti ve Maliye Bakanı’nı eleştirdi. Daha geçen yıl bir TDP’li milletvekilinin ülkemizde faaliyet gösteren bir şirketin vergi borcunun buraya ödenmeyip “Türkiye’ye ödüyoruz” şeklindeki yaklaşımının soru önergesi ile meclise sunulmasının ardından bir yılı geçen süre içerisinde hala bir cevap alınamamıştır diyen Zeki Çeler, halkın bu gibi konularda bilgilendirilmesi gerekir dedi.

Halkın bilmesi gerekir

Hükümet tarafından yapılan ve Maliye Bakanlığı’nı ilgilendiren vergi konularında, kimlerin vergi affına uğramak suretiyle vergisi veya faizinin silindiğine ilişkin bilgilerin halk nezdinde de bilinmesi gerektiğine dikkat çeken Çeler, konuşmasını şöyle tamamladı; 

Birileri zarar ediyorum deyip, lüks hayat içinde yaşıyor ve vergisini ödemiyorsa, diğer esnafımızın da yaşam tarzından ödün verip vergisini yatırıyorsa ortada birilerine yapılan büyük haksızlık var demektir, dedi Çeler.
Maliye Bakamı Zeren Mungan, TDP milletvekilleri Zeki Çeler ile Hüseyin Angolemli’nin, vergi affı sonrası borçları silinen ilk on sıradaki vergi mükelleflerinin isimlerinin açıklanmasını isteyen sorusuna karşılık şunu ifade etti:

Vergi Usul Yasası geçerse açıklarız

Şu anda yürürlükteki yasamız maalesef buna izin vermemektedir. Maliye Bakanlığı yalnızca mükelleflerin verdiği vergi beyanlarını resmi gazetelerde açıklamaktadır. 

Eğer “Vergi usul Yasası “meclisten geçerse işte o zaman tüm bunları açıklama olanağına sahip olacağız. Bu yasadan sonra, kesinleşen vergiler, cezalar, ödenmemiş vergilerle ilgili tüm dokümanları buradan halka açıklayabileceğiz.

Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın vergi affına uğrayan iş adamları veya şirketlerin isimlerinin deşifre edilmesine yasanın olanak tanımadığına ilişkin sözlerine karşılık TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemlişu açıklamaları yaptı;

Yasalarda gizlilik yok

Milletvekili arkadaşımızın vergi affı ile ilgili sorduğu soruya Maliye Bakanlığı’ndan şu cevap geldi; “sayısı çoktur, yazılı veremeyiz”. Getirilen bu af sayesinde 40 bin kişi faydalandı, o zaman siz bana ilk on sıraya giren iş adamı veya firmayı açıklayın bunlar için hangi miktarda aftan yararlanması sağlandı dedik. Bu kez gelen yanıt, “gizlidir size açıklayamayız” oldu. Ben bu yanıt sonrasında tüm yasaları inceledim ve bununla ilgili bir yasaklama göremedim. Yasayı adeta kendi istedikleri veya düşündükleri gibi yorumlamışlar ve “yasa izin vermez” diyorlar, yok böyle bir şey. Ülkede büyük miktarda bir af yaşanacak ve bu aftan yararlananların ismi verilmeyecek. İlk onu ver diyeceğim, bana “ıvır zıvır “yasa maddesi var denilerek aftan yararlananların isimleri verilmeyecek ve saklanacak.

Bana ilk 10 kişi veya firmayı açıklayın

Verginin çok önemli bir olgu olduğuna değinen Angolemli verginin ancak meclis tarafından artırılıp, eksiltileceğine dikkat çekti ve verginin devletin direği olduğunu söyledi. 

Buna rağmen hükümetin kime vergi indirimi veya bağış yaptığını Cumhuriyet Meclisi’ne bile açıklamadıklarına dikkat çeken Angolemli, vergi affında ilk on içine girenlerin açıklanmasında ısrar etti, “bana ilk on iş adamı veya firmayı açıklayın” dedi. İleride yaşanabilecek vergi kaçırmalarının önünü kesmek ve caydırıcı olmak açısından, yüksek oranda vergi affı yapılarak bundan yararlandırılan kişi veya şirketlerin açıklanmasında ısrarcı olmaya devam edeceklerini söyleyen Angolemli, bununla ilgili “sorularımızın yanıtlarını beklemeye devam edeceğiz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.