1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VETERİNERLER: “NEW CASTLE HASTALIĞI İÇİN ACİL EYLEM PLANI OLUŞTURULMALI”
VETERİNERLER: “NEW CASTLE HASTALIĞI İÇİN ACİL EYLEM PLANI OLUŞTURULMALI”

VETERİNERLER: “NEW CASTLE HASTALIĞI İÇİN ACİL EYLEM PLANI OLUŞTURULMALI”

“YETKİLİ DAİRELERİ VE BAKANLIĞI SALGIN HAKKINDA İSTATİSTİKİ BİLGİYİ OLUŞTURUP, GEREKLİ KARANTİNA, İTLAF VE İMHA ÖNLEMLERİNİ ALMALARI İÇİN GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”

A+A-

“SALGIN VARLIĞINDA ÖLENLER TOPLANIP YAKILMALI, HASTALIK ÇIKTIĞI SABİT BULUNAN KÜMESLER DEZENFEKTE EDİLİP EN AZ 1 AY BOYUNCA HAYVAN KONMAMALIDIR”

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, kanatlı hayvanlarda görülen ve büyük kayıplara neden olabilen “New Castle” hastalığı için hükümete “acil eylem planı” oluşturma çağrısında bulundu.

Birlik Yönetim Kurulu adına Veteriner Hekim Burak Toksoy tarafından yapılan açıklamada, “Yetkili daireler ve bakanlığı, hastalığın kuzeye de geçebildiği gerçeği olduğunu belirterek, bir acil eylem planı oluşturmaları, salgın hakkında istatistiki bilgiyi oluşturup, gerekli karantina, itlaf ve imha önlemlerini almaları için göreve çağırıyoruz” dedi.

Kanatlıların sindirim, solunum ve sinir sistemini etkileyen hastalığın enfekte ve/veya taşıyıcı hayvanların solunum salgıları, akıntıları ve dışkılarıyla yayıldığını kaydeden Toksoy, tavukların en hassas hayvanlar olduğunu ancak hindilerin de  daha ciddi yayıcı olduğunu kaydetti.

Toksoy, “Hastalık riskini taşımamak için, iyi yönetim, ciddi biyogüvenlik tedbirleri ve aşılama programı uygulanmalıdır” dedi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Özellikle bahar dönemlerinde açık kümeslerde yetiştirilen kanatlı hayvanlarda hastalığın daha sık görülebileceğini ifade eden Toksoy, belirtilerinin düşkünlük, öksürük, hırıltı, artan solunum, boğuk ötüş, zayıflık, göz-burun akıntısı, bağırsak bozuklukları, yumurta kalitesinde bozulma ve verim düşüklüğü olduğunu ifade etti.

TÜM SÜRÜ BİRKAÇ GÜN İÇERİSİNDE YOK OLABİLİR

New Castle hastalığının Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Çok Tehlikeli Ve Hızlı Yayılma Potansiyeli Olan Hastalıklar” listesinde yer aldığını kaydeden Toksoy, “Tanısı kısa sürede konulmaz ve gerekli önlemler alınmazsa, birkaç gün içerisinde tüm sürünün ölümüyle karşı karşıya kalınabilir” dedi.

Burak Toksoy, köy tavukçuluğunda aşılama olmadığı ve dış etkenlere daha açık olduğu için, salgınlar sonucu ekonomik kayıpların kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

TEDBİRLER... ÖLENLER YAKILMALI, KÜMESLER DEZENFEKTE EDİLMELİ

Alınabilecek tedbirlere de işaret eden Toksoy, “Salgın varlığında ölenler toplanıp yakılmalı, hastalık çıktığı sabit bulunan kümesler dezenfekte edilip en az 1 ay boyunca hayvan konmamalıdır. Hastalık belirlenen bölgelerde kanatlı hayvan hareketlerinin engellenmesi ve uygun karantina tedbirleri, bölgesel özellikler dikkate alınarak, uygulanmalıdır” dedi.

Veteriner hekim çalıştırmayan kanatlı hayvan yetiştiricilerinin kümeslerdeki ölümleri hakkında bölge veya merkez Veteriner Dairesi’ni bilgilendirmeleri çağrısında da bulunan Toksoy, Hayvan Sağlığı, Hayvan Refahı, Gıda-Yem ve Veteriner Tıbbi Ürünleri ile ilgili Avrupa Birliği ile uyumlu hazırlanan yasa ve tüzüklerin hızlı bir şekilde geçmesini de istedi.

İNSANA BULAŞMA VE BELİRTİLER

Virüsün insanlara aşılama esnasında veya enfekte kanatlılarla sürekli temas sonucu bulaşabileceğini kaydeden Toksoy, hastalığın genellikle, gözlerde kızarıklık, göz kapaklarında ödeme yol açtığını belirtti.

Enfeksiyonların çoğunlukla geçici olduğunu ifade eden Toksoy, hastalığın az da olsa ateş, üşüme, baş ağrılarına da neden olabileceğini bildirdi.

 

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.